Свято з присмаком смерті

Рівно рік тому під час сутичок на Майдані поліг Сергій Нігоян, Перший із Небесної Сотні. Відлік смертей розпочато з одиниць. Він триває досьогодні, відлік...

Рівно рік тому під час сутичок на Майдані поліг Сергій Нігоян, Перший із Небесної Сотні. Відлік смертей розпочато з одиниць. Він триває досьогодні, відлік іде на тисячі.

Єдина дитина в родині вірменів, Сергій Нігоян. Родом із Дніпропетровщини . У двадцятирічному віці віддав своє життя на благо майбутнього України. Приїхав на Майдан у грудні 2014, бо був переконаний, що «кожен має бути на Майдані». За відео на барикадах, де він читає вірш Тараса «Кавказ», його називають «нашим Шевченком». Сергія було застрелено близько шостої ранку 22 січня 2014 року біля стадіону «Динамо». Це сталося т тоді, коли між «Беркутом» та «майданівцями» було оголошено перемир’я. Святослав Вакарчук після смерті Нігояна сказав: «Колись вірменин Параджанов зняв фільм, який став символом українців. Сьогодні вірменин Нігоян віддав життя, яке стало символом України».

Двацятип’ятирічний білорус Міхаіл Жызьнеўскі. Журналіст ,активіст Майдану. захоплювався лицарством, міфологією, історією, військовим ремеслом. Працював монтажником вікон, був позаштатним кореспондентом газети, захоплювався журналістикою і в подальшому мріяв пов’язати своє життя саме з цією галуззю. На Майдан вийшов у складі націоналістичної організації УНА-УНСО. Марив вільною та демократичною Україною. Мрії юнака зупинила мисливська куля в серце. Це сталося під час подій на вулиці Грушевського 22 січня 2014 року близько дев’ятої ранку. Панахида у Києві відбулася у Михайлівському золотоверхому соборі 26 січня. Це – день народження Михайла. Йому мало б виповнитися 26 років. До собору прийшло понад 10 тисяч людей, коли проносили тіло, люди вигукували: «Герой», «Живе Беларусь!». На поховання хлопця у Білорусі прийшло приблизно 50 людей. Місцева влада смерть свого співвітчизника не коментувала.

П’ятдесятирічний кандидат фізико-математичних наук та сейсмолог Юрій Вербицький. Активіст Майдану. Захоплювався альпінізмом: проходив маршрути найвищої складності у горах Кавказу. Був розробником апаратури для сейсмічних та геофізичних досліджень. Із середини січня взяв відпустку на роботі, поїхав до столиці. Через травму ока був змушений підлікуватися у столичній лікарні. Невідомими особами разом з Ігорем Луценком був викрадений 21 січня 2014 року просто з медичного закладу. Тіло Юрія Вербицького знайшли 22 січня 2014 року за Києвом, в околицях Борисполя. На тілі помітні сліди тортур.

Так рік тому ввімкнувся Лічильник Смерті. У лютому 2014-го він заокруглився Сотнею. Небесною. Після цього число росте. Територію України перетинають 200-ті вантажі.

Пройшов рік після хрещення кров’ю свободи та соборності. Рік тому ми були шоковані звістками про кулі, снайперів, найманців. Зараз по українській землі курсують танки та залишають розбомблені села «Гради». Рік тому Європа була «глибоко занепокоєна та стурбована ситуацією в Україні». Нині – те саме. Рік тому завершилась Революція Гідності та розпочалася громадянська війна, яка переросла у неоголошену війну. Нині східні терикони України топче проросійський чобіт.

22 січня 2015 року ми проходимо хрещення на витримку, єдність, бажання іти до терпкого кінця та віру у перемогу. Тримаймося й бережімо себе та Україну.

Джерело

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...