Політична доля прикарпатського “УДАРу” Кличка

Близько місяця минуло від “шокуючої” прес-конференції екс-голови Івано-Франківського міського осередку партії “УДАР” Юрія Солов’я щодо його виключення із лав партії , яке він назвав...

Близько місяця минуло від “шокуючої” прес-конференції екс-голови Івано-Франківського міського осередку партії “УДАР” Юрія Солов’я щодо його виключення із лав партії

, яке він назвав спробою політичної розправи з боку голови центрального виконавчого комітету “ударівців” Віталія Ковальчука. Також, він назвав Ковальчука людиною Фірташа, заявив про його координацію від імені олігарха дій Віталія Кличка, та додав, що сьогодні той контролює кандидата в Президенти Петра Порошенка, оскільки очолює його виборчий штаб.

Наближені до Солов’я підприємці ж називають істинною причиною його дій не спробу очистити політику від тиску олігархів, адже і сам Юрій Ігорович далекий до межі зубожіння, а намаганням звести рахунки із В.Ковальчуком через особисту образу. Послужило причиною “побитих горшків” блокування Ковальчуком питання щодо просування нардепами від  “Батьківщини” Солов’я на посаду керівника Пенсійного фонду України. 

Незважаючи на гучність заяв очікуваного резонансу прес-конференція Юрія Ігоровича не викликала та залишилася цікавою виключно для журналістів та представників громадськості регіону.

Гру в “мовчанки” вирішили зіграти також колишні партнери по партії. Водночас, поряд із Миколою Палійчуком та Тарасом Парфаном найбільш відоме для франківців ім’я у партійних списках належить саме Юрію Солов’ю. Також, останній фактично є головою фракції “УДАР — Громадський форум” в Івано-Франківській міській раді, а тим самим йому належить право “піарити” партію через її роботу у представницьких органах. 

Таким чином подальше існування “УДАРу” бодай на рівні міста залишається під знаком питання, а відсутність серед членів відомих та впливових політиків зводить до нуля шанси входження “ударівців” до місцевих рад.

Як зазначають політологи, така ситуація грозить серйозними проблемами для місцевого самоуправління на Прикарпатті. Причиною цього є те, що на фоні  проблем “УДАРу”, зокрема через переорієнтацію лідера партії всеукраїнського масштабу В. Кличка виключно на столичну політичну перспективу, зміцнюється рейтинг ззовні монументальної “Свободи”, яка незважаючи на свої корупційні скандали в Івано-Франківську має усі шанси здобути монопольне становище у місцевих радах. Водночас, побутує думка, що крах “УДАРу” створить попит на нову політичну силу правоцентристського толку, створення якої, на противагу “Батьківщині” та за прикладом навколопризедентських кишенькових партій, на кшалт “Нашої України” чи “Партії регіонів”, ініціює напередодні виборів до Верховної ради сам Порошенко. У такому випадку експерти прогнозують, що “УДАР” використають як основу політичного блоку, у який об’єднаються також низькорейтиногові політичні проекти, як от УНП, НРУ і тому подібні. 

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...