Чи виправдає себе урізання пенсій працюючим пенсіонерам

Сьогодні Верховна Рада повинна голосувати за бюджетні законопроекти, які довзолять Україні отримати гроші МВФ. “Каменем спотикання” для коаліції став пенсійний законопроект, який передбачає скасування спецпенсій,...

Сьогодні Верховна Рада повинна голосувати за бюджетні законопроекти, які довзолять Україні отримати гроші МВФ.

“Каменем спотикання” для коаліції став пенсійний законопроект, який передбачає скасування спецпенсій, і обмеження виплати пенсії працюючим пенсіонерам. Зокрема Кабмін хоче обмежити виплату працюючим пенсіонерам в розмірі 85% пенсії, але не менше прожиткового мінімуму. За урядовими підрахунками, за рахунок скорочення пенсій планується заощадити 3,9 млрд. гривень.

Еспресо.TV запитало експертів, чи доцільний цей законопроект, як його сприймуть українці і чи не побояться нардепи псувати ним собі рейтинг. 

 

Дмитро Боярчук, директор аналітичного центру “CASE Україна”:

В данній ситуації така економія на пенсіях має сенс. Економіка – це наука, яка вивчає, як розподілити те, чого мало, на тих, кого багато. В данній ситуації ми повинні говорити, що бюджетні ресурси будуть зменшуватися, бо економіка падає.

Бюджет за своєю базовою функцією повинен забезпечувати тих, хто сам не може вижити. Якщо продовжувати цю логіку, то працюючі пенсіонери можуть себе забезпечити. Ті, які не хочуть, або не можуть працювати, у них є з цим проблема. Насправді ресурсів для цих всіх пенсій немає. Тому тут потрібні кроки спрямовані на надання підтримки для тих, хто дійсно не може прожити сам. 

Що стосується спецпенсій, то це взагалі ще радянська система. Звісно порушується питання, що люди працювали все життя для отримання якоїсь держпенсії. Але бюджет всіх прогодувати не може. Потрібно розуміти, що ми живемо в критичний час і ті стимули, які були засновані радянською системою будуть нівелюватись. Нам не потрібно на них орієнтуватись. І пільги, і різні субсидії рано чи пізно просто зникнуть. Вони не відповідають реаліям ринкової економіки.

Звісно, порівняно з нашими проблемами, сума, яка буде зекономлена на спецпенсіях не є критично великою. Але якщо не робити такі кроки в будь-яких можливих місцях, то дефіцит був би набагато більший. Тому потрібно шукати по всім можливим напрямкам засоби економії.

Ірина Бекешкіна, директор Фонду “Демініціативи ім. Ілька Кучеріва”:

Очевидно, що рішення про зменшення пенсій буде сприйнято негативно, як сприймаються всі рішення, які погіршують матеріальне життя людей. Тим більше, на мою думку, в цьому випадку має бути врахована дуже проста річ – сумарний дохід.

Одна справа, якщо людина отримує досить велику за мірками України пенсію і зарплату, наприклад в сумі 8 тисяч гривень, а інша річ, якщо в неї мінімальна пенсія приблизно тисяча гривень, і вона ще підробляє і отримує не набагато більше. Для людини це може бути єдиним засобом підтримання життя і вона взагалі без цього жити не зможе. Все це треба з’ясовувати. 

Можливо потрібно заходити з іншого боку і займатися пільгами. Щоб наповнити бюджет можливо б краще було зменшити кількість пільговиків, при цьому зробити пільги більш вибірковими. Тобто щоб пільги отримували конкретні люди, а не цілий прошарок суспільства.

Суспільство б могло нормально це сприйняти, якщо б людям пояснили, що це не назавжди, а на якийсь конкретний проміжок часу. А так, це викличе немало нарікань, адже все це відбувається на фоні шаленого зростання цін, яке не завжди можна пояснити. У людей зараз багато питань щодо рівня життя, на які вони не отримують відповіді.

Частково суспільство заспокоїть скасування спецпенсій для можновладців. Але тільки частково, бо люди розуміють наскільки все корумповано і що прокурорам, депутатам, суддям можливо навіть все одно чи отримують вони пенсію взагалі.

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...