Чому долар дешевшає, а імпортна їжа – ні

Торговці пояснюють підвищення цін курсом долара, але знижувати їх не поспішають. Скачки валютного курсу (у лютому долар подорожчав з 16 до 40 грн, потім,...

Торговці пояснюють підвищення цін курсом долара, але знижувати їх не поспішають.

Скачки валютного курсу (у лютому долар подорожчав з 16 до 40 грн, потім, до середини березня відкотився до 23-25 грн) серйозно позначилися на цінах в магазинах, причому подорожчала як імпортна їжа, так і вітчизняна (див. Інфографіку). На думку експертів, для цього є як об’єктивні причини (за імпорт платять валютою), так і суб’єктивні – ажіотажне зростання попиту на товари тривалого зберігання (борошно, цукор, крупи, соняшникова олія) підігрів бажання як оптових, так і роздрібних торговців заробити, спекулятивно підвищивши ціни.

ХТО ВИНЕН. Супермаркети подорожчання пояснюють традиційно: імпорт став дорожчим через дорогий долар, а українські товари – через підвищення закупівельних цін. “Коли долар кожного дня додавав по 2-3 гривні, імпортери закладали курс до 45 грн/$. Ми тоді серйозно обмежили закупівлі, але частина товару, насамперед делікатеси, була придбана за високим курсом. А тепер ми змушені чекати, поки це все продасться”, – пояснює топ-менеджер відомої мережі супермаркетів В’ячеслав Молчанов. Втім, моніторинг “Сегодня” показав, що іноді магазини все ж маніпулюють і накручують ціни: так, шпроти з Прибалтики, вироблені, відповідно до маркування, 11 місяців тому, в лютому коштували 35 грн за баночку, а зараз – 47 грн. Таких прикладів чимало, тому Антимонопольний комітет України вже порекомендував 210 магазинам знизити ціни на хліб, борошно, крупи, цукор і молоко. “Ми будемо і далі перевіряти обґрунтованість зростання цін у торгівлі. І якщо виявиться, що вони завищені, винних крупно оштрафуємо”, – запевнила нас керівник прес-служби АМКУ Ольга Григорян.

_01_161

ЕКСПЕРТИ. “Імпортери не можуть працювати у збиток. Тому вони зобов’язані відстежувати курс долара і адекватно реагувати, – говорить директор інформкомпанії “ПроАгро” Микола Верницький. – Наприклад, оливки при курсі 35 грн/$ продавали по 35 грн, або по 1 долару за баночку, щоб мати можливість закупити нову партію і отримати прибуток. Але зараз долар коштує 26 грн, а ціна оливок виросла до 47 грн за баночку! Зайві 0,8$ – це надприбуток супермаркету або оптовиків”.

На думку аналітика консалтингової компанії “ААА” Марії Колесник, якщо курс долара стабілізується, ціни на продукти знизяться в середньому на 10-15%: “На швидкопсувний імпорт (фрукти, овочі, рибу) ціни скоро впадуть пропорційно долара. А делікатеси і консерви навряд чи подешевшають, оскільки довго зберігаються. Українські, насамперед крупи і соняшникова олія, які розмели на хвилі паніки, ще довго будуть дорогими. Також будуть потроху дорожчати курка і свинина – через зростання цін на корми. А ось овочі до літа поступово почнуть дешевшати, оскільки з’явиться новий врожай”.

БЕНЗИН І ТАБЛЕТКИ. Аналітики паливного ринку обіцяють зниження вартості бензину, дизеля і газу, якщо курс долара стабілізується на рівні 22-23 грн. За прогнозами заступника директора НТЦ “Психея” Геннадія Рябцова, до кінця місяця А-95 коштуватиме близько 19 грн/л (зараз 20,5 грн/л), дизель 21 грн/л (зараз 22,5), а газ – нижче 10 грн (зараз 12-12,3). А ось імпортні ліки в аптеках поки дешевшати не будуть: як роз’яснили нам у Держслужбі лікарських препаратів, контракти на поставку закладаються наперед за 2 і більше місяців, причому за передоплатою. Тому в медикаменти, які надійдуть у квітні-травні, закладений курс долара в лютому (до 40 грн).

Джерело

 

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...