Політичні ігри: Що буде з ПриватБанком?

Приводом  для  обговорень стала відставка Коломойського. Скандал навколо Ігоря Коломойського породив чимало запитань про те, що буде з найвідомішим його активом – ПриватБанком. Це...

Приводом  для  обговорень стала відставка Коломойського.

Скандал навколо Ігоря Коломойського породив чимало запитань про те, що буде з найвідомішим його активом – ПриватБанком. Це найбільший банк країни, в якому знаходиться чверть усіх депозитів українців. Як він переживе політичні потрясіння? У самому банку говорять, що він працює і працюватиме стабільно.

У той же час, як сказали «Вістям» в ряді інших банків, деякі з них в останні дні стали на час прикривати свої кредитні ліміти на ПриватБанк. Причина – політичні ризики, які потенційно можуть вилитися у більш активне зняття грошей з карткових рахунків ПриватБанку. При закритих же лімітах його клієнти не можуть знімати гроші в «чужих» банкоматах (зможуть користуватися тільки приватівськими). Людям, звичайно, незручно, але для решти фінустанов – це гарантія, що з них не виметуть, в разі чого, всю готівку. У самому дніпропетровському банку заявляють, що коштів для виконання своїх зобов’язань перед вкладниками потрібно чимало.

Прес-секретар ПриватБанку Олег Серга вчора заявив «Вістям», що Нацбанк перекрив своїм рефінансуванням тільки третина відтоку депозиту. Хоча, за його словами, відтік останнім часом сповільнилося. Відзначимо, що брак коштів – головна проблема всіх українських банків, і ПриватБанку в тому числі. За минулий рік населення зняло з рахунків усіх банків країни третину вкладів, а з початку цього – ще майже 10%. Так що вони змушені просити у НБУ рефінансування, щоб латати дірки у своїх балансах.

Джерело

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...