Феномен Ляшка, якого конкуренти всерйоз не сприймали

Його не сприймали всерйоз конкуренти, скептично оцінювали його шанси на перемогу аналітики, а він неочікувано став третім. Олег Ляшко на виборах президента набрав понад...

Його не сприймали всерйоз конкуренти, скептично оцінювали його шанси на перемогу аналітики, а він неочікувано став третім. Олег Ляшко на виборах президента набрав понад 8% голосів.

У камуфляжі, чорних окулярах, інколи з автоматом або за руку з військовими, інколи з вилами, інколи в обіймах з простими людьми, він захоплює терористів. Так на фото, які викладає у соціальні мережі, позиціонує себе лідер Радикальної партії Олег Ляшко. У розмовах з людьми він намагається демонструвати відвертість, простоту, на телеефірах та на трибуні Верховної Ради – прямолінійність.

Вдало обраний образ

Саме цей образ в українській політиці хотіли бачити українці, які втомилися від зарозумілих політичних дискусій і саме його втілив на президентських виборах Олег Ляшко, вважає заступник директора Агенства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. “За нього голосували всі, хто раніше голосував проти всіх. Також багато молоді за нього проголосувало “по приколу” задля розваги. У нього електорат строкатий, але ніхто з них точно не може сказати за що виступає Ляшко”, – каже Голобуцький.

Якщо придивитись до регіонів, де підтримали Олега Ляшка, напрошується висновок, що за нього найчастіше голосували селяни, наголосив у розмові з DW директор політико-правових програм Центра Разумкова Юрій Якименко. “Його символіка у вигляді вил була направлена саме на сільських жителів, і вона спрацювала. Здебільшого його підтримали в аграрних регіонах”, – зауважив Якименко.

Неочікувано для багатьох на виборчих перегонах в Україні Олег Ляшко, набравши більше 8%, потрапив у трійку лідерів, поступившись лише Юлії Тимошенко та обігнавши Анатолія Гриценка і Сергія Тігіпка. На місцевих виборах у Києві по партійним спискам Радикальна партія Ляшка стала другою після “УДАРу” Віталія Кличка.

Розчарований Ляшко

При цьому сам Олег Ляшко був розчарований, що не став президентом. “Я розраховував перемогти на виборах. Тому цей результат для мене не зовсім такий, на який я розраховував”, – заявив Ляшко під час ТСН-Марафону.

Поки Кремль дорікав Україні радикалами зі “Свободи” Тягнибока та “Правим сектором” Яроша, Олег Ляшко успішно йшов зі своєю Радикальною партією до зростання популярності.

Втім Ляшку та його партії допоміг досягти такого результату, як кажуть деякі аналітики, зовсім не радикалізм, а епатаж та “фріковість”. “Ляшко – це український Жириновський. Увесь його радикалізм лише заради рейтингу”, – переконана директор Фонду Демократичних ініціатив, соціолог Ірина Бекешкіна.

Попереду випробування владою

Експерти вказують на те, що в Україні партії здебільшого “підлаштовуються” під рейтинг та славу свого лідера, тому успішного політичного життя у Радикальної партії без Олега Ляшка не буде, хоча ця сила на нинішньому рейтингу свого лідера таки може потрапити до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах. “Радикальна партія в Україні це – бренд. Ляшко зі своєю партією не має жодного відношення до ідеологічної бази радикалізму “, – вважає Юрій Якименко.

Водночас експерти впевнені, як тільки Олег Ляшко та його Радикальна партія потраплять до влади, увесь його рейтинг буде проходити випробування владою і не виключено, що “здується” миттю. “Критикувати легко всіх, поки не при владі, бо там вже зовсім інший рівень відповідальності”, – вважає Ірина Бекешкіна.

 

DW

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...