“Война – не помеха”: Що Україна продовжує продавати РФ

Торгівля  не  припинилася. Кінець лютого 2014 став тим Рубіконом, після якого говорити вигідні економічні відносини між Росією і Україною не доводилося. Окупація Криму, розпалювання...

Торгівля  не  припинилася.

Кінець лютого 2014 став тим Рубіконом, після якого говорити вигідні економічні відносини між Росією і Україною не доводилося. Окупація Криму, розпалювання війни на сході України ставили питання взаємної торгівлі на грань “бути чи не бути”.

І ось рівно через рік після початку агресії можна констатувати: ні тисячі смертей, ні втрачені території не змогли повністю зупинити товарообіг між країнами. Але війна, і це без перебільшення, танком пройшлася і по зовнішньоторговельній статистиці, пише “Главком”. Свіжі дані Держкомстату говорять про безпрецедентний обвал й імпорту, і експорту. За перші два місяці 2015 року Україна відвантажила до Росії товарів на $ 0,6 млрд.

У порівнянні з аналогічним показником останніх двох місяців правління Януковича (а це також січень-лютий, тільки 2014-го) зниження експорту склало рекордні 62%. Для порівняння, на всіх країнах пострадянського простору (у тому числі Росії) Україна заробила трохи менше 1 мільярда доларів. Тут падіння становить 56%. Незважаючи на все, Росія продовжувала залишатися головною країною-партнером України в експорті. Але якщо раніше, грубо кажучи, Київ отримував від північного сусіда кожен п’ятий експортний долар, то зараз – це лише кожен десятий долар. Без яких же українських товарів не змогла обійтися Росія? Митна статистика говорить, що в умовах війни країна-агресор продовжувала у нас закуповувати обладнання для атомної промисловості, товари металургії, машини, локомотиви, продукти харчування і навіть меблі на десятки мільйонів доларів.

Головна ж стаття імпорту з Росії – енергоносії. На них в перші два місяці 2015 року Україна витратила півмільярда доларів. Це 54% від вартості всіх закупівель в країні, оголошеної українським парламентом агресором. Але при цьому потрібно відзначити, що в порівнянні з початком 2014 Україні вдалося скоротити закупівлі газу (у зимовий період!) Більш ніж на 2/3. Решта вагомі позиції поставок з Росії: добрива, обладнання, руди, метал та інше.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...