Конфлікт в Мукачево. Чи змінюватиметься політична карта України?

Розібратися в даному питанні нам допоможе кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Доцяк Ігор Іванович: «Я думаю, що...

Розібратися в даному питанні нам допоможе кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Доцяк Ігор Іванович:

«Я думаю, що там немає таких передумов. Навіть коли ми говорим про Донецьк, Луганськ, то там не було чіткого настрою сепаратистського і не будо там підтримки відокремлення. Це потім вже була ескалація і та інформаційна політика, а також підтримка з боку Росії спонукала до того. А те, що Правий сектор заявляє, що Леньо хотів створити Закарпатську народну республіку і т.д. Це не має за собою підстав, тому що тут немає такого геополітичного чинника і зовнішнього впливу на ці сепаратистські тенденції. Були русини, але вони там складають невелику частку і вони не є такою силою потужною. Що можна говорити про Закарпатську народну республіку, коли Закарпаття живе і забезпечує свій ефективний розвиток за рахунок вигідного геополітичного прикордонного становища. Адже офіційно це один з самих найбідніших регіонів, але ті величезні потоки, які викликані вигідним місце розташуванням – це є основа життєдіяльності більшості громадян, тому що всі там займаються якимись видами легальними чи нелегальними, пов’язаними з торгівлею з ЄС. Позиція ЄС щодо територіальної цілісності України дуже чітка. Тобто тут немає ніяких основ і жодна здорово мисляча нормальна людина не може піти на ті сепаратистські дії. Там інший може бути процес, пов’язаний з позицією Румунії, щодо підтримки румунської общини, з позицією Угорщини, але вони в межах правового поля і я не думаю, що там є ті підстави, які б привели до відокремлення. Хоча проблема є зараз гостра, тому що зруйнувалася архітектура європейська і ті правила, які Росія нівелювала, їх зараз досить складно відновити, відновити і довіру до цих норм і ми бачимо, що є якісь одиночні випадки, щоб зруйнувати взагалі систему міжнародних договорів. Ще один момент, який можна вказати – це те, що кожна нова влада повинна давати чітку оцінку діяльності попередньої влади. Зараз немає чіткої оцінки діяльності як центральних так й інших інституцій влади. Чому так? Бо немає зміни еліти, повинна прийти контр еліта. Влада теперішня не оцінює попередню відповідним чином».

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...