На Калущині кілька років триває сільська війна

У селі Підмихайля Калуського району між сільським головою Ігорем Кубраком та секретарем сільської ради Марією Хамулою чотири роки триває затяжна війна. Від протистояння очільників...

У селі Підмихайля Калуського району між сільським головою Ігорем Кубраком та секретарем сільської ради Марією Хамулою чотири роки триває затяжна війна. Від протистояння очільників місцевого самоврядування страждають майже три тисячі людей.

 

Воює – значить працює

Приводом до написання цієї статті стало повідомлення про те, що сільський голова Підмихайля Ігор Кубрак перебуває в АТО, але вісім місяців не отримує гарантованої законом зарплати.

59-річний війт нині служить в СБУ. У серпні минулого року перебував на навчаннях, а в жовтні поїхав на Донеччину, служив у Краматорську. Згідно з законом про військовий обов’язок і військову службу, незалежно від того, чи людина пішла служити добровільно, чи у зв’язку з мобілізацією, чи за контрактом, на час особливого стану в державі за нею повинно зберігатися робоче місце і середня зарплата, але терміном не більше року.

Чоловік показує довідку, видану центральним управлінням СБУ і адресовану Підмихайлівській сільській раді, про те, що він проходить військову службу за контрактом осіб офіцерського складу з 15 жовтня 2014 року. Капітан Кубрак – один із найстарших учасників АТО.

Та, незважаючи на все це, з жовтня і до сьогодні заробітну плату сільського голови він так і не отримав. За його словами, причина такого свавілля – особиста неприязнь до нього секретаря сільської ради Марії Хамули.

 

Період безвладдя

Підмихайля – унікальне село. Воно два роки жило без бюджету, а історія із роботою сільської ради – взагалі скриня Пандори, повна кляуз, наклепів та різноманітного деструктиву. Сільський голова та секретар сільради воювали один з одним кілька років поспіль. Ймовірно, каменем спотикання став розподіл землі. Вивчати детально, хто, кому, в якій кількості та за які заслуги виділяв землю, ми не стали – там чорт ногу зламає. Адже в кожної сторони є стоси паперів – аби їх цитувати, газети не вистачить.

Як наслідок, 30 листопада 2013 р. на сесії Підмихайлівської сільської ради депутати прийняли рішення скласти свої повноваження, після чого сільрада перестала діяти. Не приймала бюджет, не розглядала земельні питання, функціонування представницького органу місцевого самоврядування було остаточно паралізоване.

Якщо торік село жило за тимчасовим бюджетом, то цьогоріч виникла суттєва проблема. Як пояснюють у Калуській райдержадміністрації, новий конфлікт призвів до того, що 25 травня минулого року заяви про складання повноважень також написали війт та сільський секретар. Аби вирішити цю проблему, Калуська районна рада разом з РДА звернулися до суду з позовом визнати рішення сільських депутатів незаконним та поновити на роботі сільського голову й секретаря сільради. 7 жовтня була прийнята ухвала суду, яка зобов’язувала раду знову запрацювати.

 

Підмихайлівський матріархат

Секретар Підмихайлівської сільради Марія Хамула пояснює, що сільський голова не отримує зарплату, бо не з’являється на роботі. Щойно ми зайшли у приміщення сільської ради, жінка взялася за папери.

«7 жовтня я прийшла, працюю і виконую обов’язки секретаря сільської ради. Де сільський голова?» – запитує Хамула. Вона стверджує, що не існує документів, які підтверджують те, що він поновився на роботі, а його відсутність вона детально документувала.

Ми поцікавилися, як сільський голова, не будучи в селі (бо в той час перебував на навчаннях для проходження служби на сході), міг написати розпорядження про те, що він призваний, складає свої повноваження та просить зберегти за ним місце та заробітну плату. Хамула ж відповіла, що він був зобов’язаний це зробити, а де і що він робив – її не хвилює. За її словами, на роботу у вказаний судом термін війт не прийшов, заяву не написав, а тому він тут не працює.

Секретар сільради наголосила, що основним документом, який засвідчує поновлення на роботі, є табель виходу. Такого табеля у сільського голови немає. «Я сьогодні також можу закрити двері і сказати: «До побачення, я пішла в АТО!»  Але є відповідальність, є закон, подобається він мені чи не подобається, але я його виконую. Чому хтось має відповідати за законом, а хтось з посвідченням має від нього відрікатися?» – риторично запитує Хамула.

Секретар сільради не вважає довідку про участь в АТО та посвідчення учасника бойових дій підтверджувальними документами. За її словами, сільський голова мав написати розпорядження про те, що він перебуває в зоні АТО. І крапка!

«Суд дасть висновок, виплачувати йому зарплату чи ні. Він просто втратив свій час», – до розмови долучається бухгалтер сільради Ярослава Прокопів. Вона каже, що у сейфі сільської ради трудової книжки війта немає, тому нараховувати йому заробітну плату немає підстав. Також бухгалтер пояснює, що вони давали запит у військкомат, і їм дали відповідь, що під мобілізацію Кубрак не потрапив. Яким чином військкомат мав дати довідку про людину, яка перебуває на службі в СБУ, вона не пояснила.

Існує ще один нюанс. Найбільше зауважень у Марії Хамули до того, що з травня по серпень, коли сільський голова (і вона також) були звільнені і поки тривали суди щодо поновлення їхніх повноважень, Кубрак підписував документи, платіжні доручення, реєстрував смерті, народження та ставив підпис під табелем для нарахування зарплати. «Це незаконно», – стверджує секретар. Вона навіть написала скаргу, зверталася в міську, районну та Генеральну прокуратуру. Але найголовніше – від отриманих грошей вона не відмовилася.

У Підмихайлівській сільраді йти на поступки, навіть учаснику АТО, не готові. Поки ми сперечалися із секретаркою, яка узурпувала владу в селі, група її підтримки налетіла на журналіста, як зграя ворон. Люди в один голос твердили, що голова хоче отримувати зарплати одразу у двох місцях, а секретар – єдина рятівниця села.

Натомість Ігор Кубрак запевняє, що довідку про участь в АТО та витяги з наказів про проходження ним служби у Підмихайлівську сільраду заносив. Каже, що в його випадку жодних заяв не треба було писати, достатньо усно повідомити, а пізніше принести підтверджувальні документи про те, що він перебуває на службі. «Як можна писати заяву, якщо я не знав, буду зарахований чи ні? З огляду на певні обставини і, перш за все, на вік я міг не потрапити на службу», – пояснює чоловік. Він ображається, що йому закидають, ніби він у родичів на сході ховається. Аби відвоювати зарплату законним шляхом, Кубрак написав заяву в прокуратуру, справу розглядає суд.

 

Гордіїв вузол

Сторони конфлікту озброїлися теками документів, судовими рішеннями, приписами. Але видається, що виконувати їх не готова жодна з них. Між тим, законність перебування на посаді сільського голови Ігоря Кубрака остаточно підтверджують у Калуській райдержадміністрації.

«Одним і тим самим рішенням суду Ігор Кубрак і Марія Хамула поновлені на роботу. Якщо Хамула вважає, що Кубрак – нелегітимний сільський голова, то так само можна вважати і щодо її повноважень як секретаря Підмихайлівської сільської ради, – заявляє голова Калуської РДА Наталія Бабій. – Це законний сільський голова, і він на даний момент перебуває в АТО».

За словами Бабій, заробітну плату війту справді нарахують лише за рішенням суду. Правду кажучи, у райдержадміністрації великої радості від того, що журналісти порушили це питання, не виявили. Побоюються, що після публікації конфлікт відродиться з новою силою, сільську раду знову почне штормити, а це вкотре паралізує Підмихайля.

Місцеві ж люди кажуть, що безвладдя та особиста боротьба між очільниками села їм давно набридли. Через міжусобні війни господарку села занедбали, і, що найприкріше, жодної достойної кандидатури на осінні вибори немає…

20 липня закінчилася відпустка Ігоря Кубрака. А суд, де розглядатимуть справу щодо ненарахування йому заробітної плати, має відбутися лише через тиждень після від’їзду сільського голови на службу…

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...