“Докаталися”. Як 10 французьких депутатів їздили в Крим і чому їм загрожує 8 років в’язниці (фото)

Глава МЗС хоче заборонити французьким парламентаріям в’їзд в Україну, а у Франції назвали візит у Крим порушенням міжнародного права   Десять французьких депутатів, які...

Глава МЗС хоче заборонити французьким парламентаріям в’їзд в Україну, а у Франції назвали візит у Крим порушенням міжнародного права

 

Десять французьких депутатів, які на минулому тижні їздили в незаконно анексований Крим, спровокували міжнародний скандал. Представники партії Ніколя Саркозі, серед яких – один сенатор і дев’ять членів національних зборів, прибули до Криму з Москви, не повідомивши українську сторону, тобто фактично порушили режим в’їзду на тимчасово окуповану територію України.

Перевірка ГПУ і 8 років в’язниці

В Україні такий вояж викликав хвилю обурення. Депутат Верховної Ради, заступник делегації України в ПАРЄ Георгій Логвинський звернувся в Генеральну прокуратуру, щоб та перевірила законність поїздки.

“Докаталися. Горе-французам загрожує від 5 до 8 років. На моє звернення в Генеральну прокуратуру України вже розпочато перевірку. Всі ті, хто входив до складу французької делегації, всі ті, хто дозволив собі цинічно наплювати на українські закони і вести “переговори” з окупантами, хто, без докорів совісті і не цінуючи свою персональну репутацію, порушив кордони нашої країни – всі вони понесуть відповідальність”, – написав нардеп на своїй сторінці у Facebook.

За порушення порядку в’їзду на окуповану територію в Кримінальному кодексі з квітня 2014 року передбачено окреме покарання: найсуворіше – від 5 до 8 років в’язниці, якщо порушення вчинено організованою групою.
 

Скандал, який розбурхав і Київ, і Париж, триває вже тиждень. Депутати, більшість з яких представляють партію “Республіканці” екс-президента Франції Ніколя Саркозі, прибули на територію півострова 23 липня. Глава делегації, член національних зборів Тьєррі Маріані в Криму зустрічався з Сергієм Аксьоновим і Володимиром Константиновим.

"Докаталися". Як 10 французьких депутатів їздили в Крим і чому їм загрожує 8 років в'язниці (фото)

Зустріч Маріані і Константинова. 

Маріані порівняв півострів з півднем Франції, де знаходиться Лазурний берег. “Крим виглядає приблизно так само”, – зауважив парламентарій. Щоправда, до нинішнього візиту востаннє він був у Криму 13 років тому.

На думку Маріані, Крим – мирний, а люди – задоволені. “Більшість людей, з якими ми зустрічалися, а ми зустрічалися з багатьма, були щасливі, що вони повернулися в Росію”, – запевняє француз, слова якого передає “Інтерфакс”. При цьому корінні жителі півострова – кримські татари заявляють про викрадання, тортури і арешти.

"Докаталися". Як 10 французьких депутатів їздили в Крим і чому їм загрожує 8 років в'язниці (фото)

Фото зі сторінки на ФБ Георгія Логвинського

Особливо відзначився в Криму член Сенату Франції Ітт Бозо ді Борго. Його фото зі щасливою посмішкою і в футболці з образливим написом на адресу президента США облетіла багато європейських ЗМІ. “Обама, ти – чмо”, – свідчить напис на футболці. Поруч намальовані портрети Путіна і Обами. Сам ді Борго пізніше пояснив, що значення напису не зрозумів.

"Докаталися". Як 10 французьких депутатів їздили в Крим і чому їм загрожує 8 років в'язниці (фото)

МЗС: Це порушення міжнародного права

Українське МЗС має намір домогтися, щоб депутатам, які побували на півострові, взагалі заборонили в’їзд в Україну. Міністерство закордонних справ звернеться з цього приводу до СБУ. “Толерантність – це важлива річ і європейська цінність, але я вважаю, що тим, хто порушує закони України, нічого робити в нашій державі”, – заявив в інтерв’ю Європейській правді міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров визнав поїздку французьких депутатів “зрадою” по відношенню до кримськотатарського народу і жителів інших національностей, які категорично не допускають окупацію та анексію Криму. Самих парламентаріїв він назвав “капосними правнуками славних і великих прадідів”.

Про наслідки поїздки в Крим французьких депутатів попереджали заздалегідь. “Поїздка французьких депутатів у АРК – безвідповідальний крок, неповага до законів України і політики Франції та ЄС щодо невизнання незаконної окупації АРК. Будуть наслідки”, – заявив 22 липня директор Департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макєєв. А посол України в Парижі Олег Шамшур відкрито пояснив депутатам, що їх просто використовують для легітимізації анексії півострова. “Ви навіть не поінформували українську сторону, прийнявши рішення нелегально в’їхати в країну з Москви”, – написав Шамшур у листі на адресу Маріані. Він застеріг, що французьких депутатів “використовують для реалізації спроби Кремля легітимізувати анексію Криму”.

Голова ВР Володимир Гройсман назвав поїздку французьких депутатів у Крим “подією, з допомогою якої окремі політики намагаються поставити під сумнів територіальну цілісність нашої держави”.

Після втручання керівництва Сенату і національних зборів депутатам заборонили використовувати для поїздки бюджетні кошти, повідомив Гройсман. “Я дякую спікеру Сенату Франції Жерару Ларше і голові національних Зборів Франції Клоду Бартолону за чітку позицію щодо підтримки територіальної цілісності України. Зокрема, пан Жерар Ларше відмовив двох сенаторів від поїздки в Крим і висловив своє негативне ставлення до такого кроку колег. Пан Клод Бартолон, у свою чергу, заборонив парламентаріям говорити від імені Національної Асамблеї і використовувати для поїздки бюджетні кошти. Таким чином, візит окремих депутатів нижньої палати французького парламенту в Крим буде мати винятково приватний характер”, – написав спікер ВР на своїй сторінці в Facebook.

У Міністерстві закордонних справ Франції відкрито назвали поїздку французьких депутатів порушенням міжнародного права. “Десять парламентаріїв оголосили про свою поїздку в Росію, а потім у Крим. Мова йде про особисту ініціативу парламентарів… Ми дуже жалкуємо про це. Поїздка в Крим є порушенням міжнародного права”, – заявив офіційний представник МЗС Франції Ромен Надаль.

Аналогічна оцінка прозвучала з боку МЗС Німеччини. “Ми дуже жалкуємо. Подібна поїздка в Крим представляє собою порушення міжнародного права”, – сказав представник німецького міністерства Мартін Шефер.

Глава фракції правлячої соціалістичної партії у національних зборах Франції Брюно Ле Ру був більш різким. “Це ганьба. Соромно, що ці десять парламентаріїв вирушили в Крим, ніяк не поінформувавши про це українську владу. Це ганьба для французького парламенту”, – заявив він в ефірі радіостанції “Франс-інфо”.

Однак скандал з депутатами ризикує бути не останнім. В окупований Крим, за словами члена національних зборів Клода Гоасгена, може відправитися і колишній президент Франції Ніколя Саркозі.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...