Після місцевих виборів у прикарпатських радах поменшає депутатів

Прикарпаття готується до чергових місцевих виборів за новим законом. Відповідно до нього кількість депутатів має зменшитись, пропорційно до чисельності виборців в окрузі.    Якщо...

Прикарпаття готується до чергових місцевих виборів за новим законом. Відповідно до нього кількість депутатів має зменшитись, пропорційно до чисельності виборців в окрузі. 

 

Якщо проаналізувати сьогоднішній чисельний склад місцевих рад на Прикарпатті, то можна побачити, що за новим законом кількість депутатів зменшиться у два, а подекуди й у три рази. 

Для прикладу, сьогодні в Івано-Франківській обласній раді нараховується 114 народних обранців, а після виборів їх буде лиш 84.  Втратять мандати і районні ради. Зокрема, Городенківська райрада удвічі зменшить чисельність депутатського корпусу: з 66 до 34-х депутатів. Трохи більше половини депутатських крісел втратить і Тисменицька районна рада – 36 замість теперішніх 86. Проте найбільший удар чекає на тих, хто вирішив балотуватися у Коломийську райраду. Їм доведеться боротися всього за 36 мандатів, тоді як зараз там засідають сотня обранців.

Така ж ситуація і з міськими радами. Мешканці Івано-Франківська восени зможуть обрати лише 42 депутатів, замість діючих 60. Калуш, у якому проживають більше 52 тисяч виборців, довірить своє майбутнє на наступних два роки 36 обранцям, а не 50. А Галич з п’ятьма тисячами виборців, зможе обрати 26 депутатів замість 30.

На думку франківського політолога Василя Кедика, зменшення кількості мандатів певним чином призведе до збільшення витрат на виборчі кампанії, оскільки округи будуть укрупнені.

“До того ж у Законі є недосконалості в тій частині, що будуть певні округи, представників яких взагалі не буде в Івано-Франківській міській раді, а будуть і такі, від яких буде двоє. Звичайно, партія буде розподіляти відповідальність за округи між своїми депутатами і якість роботи залежить саме від цього розподілу. Проте, одне тільки зменшення кількості мандатів не означає зменшення ефективності роботи ради того чи іншого рівня”, – переконаний політолог Василь Кедик.

Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук сподівається, що вибори за новим законодавством допоможуть покращити ефективність роботи нової ради.

Буде депутатів більше чи менше, великої різниці немає, адже 30 все одно не ходило. Можливо зараз партія якось зможе вплинути на своїх членів, адже мажоритарникам ніхто не міг сказати прийти на сесію, бо так потрібно. Вони мали свої інтереси і приходили коли хотіли. За це скликання на сесію в основному зі 114 депутатів приходило 87.  Проте у законі є багато підводних каменів. Наприклад, якщо є два округи у яких кандидати набрали по 5% і одинадцять округів де кандидати набрали по 3%, то до ради потраплять ті, що набрали 5%. Інші ж не пройдуть. Та все ж закон є закон і критикувати його не можна”, – вважає свободівець.

У свою чергу громадський діяч Віталій Перевізник висловив побоювання, що через нові “правила”, у радах не буде кому працювати.

Потрібно перш за все чітко говорити про повноваження, а кількість не вплине ніяк. Я розумію, що в інших країнах може бути 5 депутатів на цілий Нью-Йорк, але у нас не з того почали. У нас просто хочуть догодити виборцям: когось зняти, когось зменшити.  Депутати місцевих рад працюють на громадських засадах, а зменшення кількості мандатів – це зменшення можливості нормальних молодих людей зайти в раду. Тому фінансово воно на бюджет ніяк не вплине, але активна молодь, не зможе туди потрапити. Адже, по-перше вони не в партіях, а по-друге, вони не мають грошей. Стосовно прогулів, то це зазвичай стосується бізнесменів, які приходять на сесію тільки коли розглядають їх питання. Тоді як нормальних людей, які працюють в комісіях, напрацьовують різні документи дуже мало. Тож може бути ситуація, що депутатів в міській раді буде 42, а працювати не буде кому“, – побоюється Віталій Перевізник.

Як відомо, Центральна виборча комісія прийняла нову постанову “Про розмір грошової застави на чергових місцевих виборах”. Тож, щоб стати кандидатом у депутати Івано-Франківської обласної ради потрібно буде внести заставу у розмірі 51 тисячі 704 гривні. Вона вираховується за кількістю виборців, яких на Прикарпатті 1 061 243 осіб, інформує кореспондент Бліц-Інфо. Відповідно для депутатів районних та міських рад сума застави значно менша. До прикладу, щоб балотуватись до Івано-Франківської міськради треба внести заставу у розмірі 8 тисяч 706 гривень (178 тисяч 691 виборців). А щоб стати кандидатом в депутати Калуської міськради треба внести майже вчетверо менше – 2 565 гривень (52 658 осіб). 

Категорії
Життя
Новини
Loading...