Як і за чиї кошти політичні партії готуються до місцевих виборів на Прикарпатті

5 вересня, передвиборчі штаби політичних партій отримали офіційну відмашку для початку роботи – в Україні стартувала агітаційна кампанія напередодні місцевих виборів. Звісно, визначена законодавством...

5 вересня, передвиборчі штаби політичних партій отримали офіційну відмашку для початку роботи – в Україні стартувала агітаційна кампанія напередодні місцевих виборів.

Звісно, визначена законодавством дата виведе партійців на старт лише формально. По факту робота в їхніх штабах кипить уже, як мінімум, кілька місяців. А у декого і взагалі не припинялася від минулих парламентських виборів, пише “Західний кур’єр”.

Для завоювання сердець якомога більшої кількості виборців у кожного партійного штабу своя, ретельно продумана, стратегія і тактика. Втім, цьогоріч місцеві кампанії більшості політичних сил, як виглядає, підкоригувала криза. Партійне керівництво залишило місцеві осередки голими-босими, замість фінансової підтримки «штанів», надавши в поміч тільки бренди. Обласні та районні осередки, опинившись на мілині, теж повісили тягар фінансування передвиборчої агітації на плечі самих кандидатів, які, згідно з новим виборчим законом, балотуватимуться на округах. Мовляв, хочеш йти на вибори – займайся саморекламою на свій розсуд та розмір гаманця…

Але кандидати готові «виживати» і в таких умовах. Про це свідчать майже укомплектовані списки усіх партій-претендентів на мандати у місцевих радах. Від недобору добровольців не страждає жодна політична сила. Війна, криза та інші обставини тлінного життя вдарили по бюджетах, але не по амбіціях прикарпатських політиків.

У політичних штабах кандидатів орієнтують на проведення «народної» кампанії, що, як показує досвід минулих виборів, часто не менш ефективна за дороговартісну. Все вказує на те, що у найближчі місяці прикарпатцям варто підготуватися до засилля політиків під вікнами своїх будинків.

Поспілкувавшись зі штабістами найбільш рейтингових на Прикарпатті партій, «ЗК» визначив: саме живе спілкування із виборцем стане основою більшості політичних кампаній на цих місцевих виборах.

Законослухняні

На місцеві вибори Блок Петра Порошенка ітиме спільно з УДАРом під брендом БПП «Солідарність».

«Партія УДАР не йде під вивіскою «Солідарності», а представники обох політсил працюють разом. Ми спільно формуємо у єдиний список перелік кандидатів, які будуть брати участь у виборчих перегонах», – коментує голова обласного осередку БПП Володимир Кушнір.

За його словами, наразі виборчі штаби ще знаходяться на стадії формування. Зареєстровано усі районні, міські (в містах обласного значення) та обласну партійну організацію. На їх основі й буде сформовано передвиборчі штаби.

До початку виборчої кампанії жодних рухів, спрямованих на підготовку до виборів, штабісти Порошенка не робили.

«Відповідно до вимог виборчого законодавства, ми не проводили агітації, не замовляли реклами, не мали бюджету. Зараз ми розпочинаємо роботу в цьому напрямку», – каже Володимир Кушнір.

Фінансуватися кампанія буде коштами місцевої організації. Також будуть відкриті банківські рахунки, на які усі бажаючі зможуть перерахувати кошти для ведення передвиборчої агітації.

Наймати агітаторів у БПП не будуть, посилаються на законодавче табу: «Ми працюватимемо з командою однодумців, із багатьма з яких така співпраця налагоджена давно. Зокрема, у мене як депутата міської ради є помічники, з якими ми працюємо разом усю каденцію. А щодо оплати такої роботи, то пунктом 4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» заборонено укладати з виборцями оплатні договори на проведення передвиборчої агітації. Відповідно, ми запрошуємо до команди «Солідарності» прикарпатців, які є нашими однодумцями та готові особистою працею долучитися до агітаційної та іншої роботи задля розвитку Івано-Франківської області», – переконує головний «порошенківець» області.

На власних потугах

У штабі ВО «Батьківщина» також чемно очікували офіційної дати початку перегонів, до того агітації не проводили. Але, кажуть, незважаючи на пасивний старт, до виборів у них вже майже все готово: «У нас практично готові списки кандидатів, подані списки членів виборчих комісій, підготовчі роботи вже проведено. На теренах області наша політична сила функціонує вже 16 років, тому у нас найпотужніша структура обласної партійної організації серед всіх політичних сил, – розповідає керівник обласного партосередку «Батьківщини» Дмитро Шлемко. – Наші партійні організації є у кожному селі, селищі, районі та місті Прикарпаття. У обласній парторганізації налічується 20 тисяч членів. Тому проблем з точки зору початку виборчої кампанії ми не маємо».

Агітацію «Батьківщина» поки що веде мляво, щоб не витрачатися на зайве: «Зважаючи на ситуацію, ми ведемо кампанію ощадливо. Наша політична сила достатньо знана в області. Нам буде достатньо, відповідно до відведеного законом часу, тобто 50 днів агітації, для того, щоб поспілкуватися із виборцем», – каже Дмитро Шлемко. Але ближче до виборів все ж обіцяє посилити рекламу, випускати партійну пресу. Усе це на власних потугах. Фінансування «зверху» обласний осередок не отримує. Тож і кандидатів теж не балуватимуть фінансовою підтримкою.

«Для своїх кандидатів ми можемо надрукувати лише відповідну програму і, можливо, буклетик», – говорить головний «батьківщинівець» області. Проведення агітації в іншому – клопіт самих політиків. Розміщувати рекламу, наймати агітаторів, команду, орендувати офіс. Усе за свій рахунок. Відтак передвиборча кампанія «Батьківщини» буде в основному «польовою».

«На це ми орієнтуємо своїх кандидатів – дійти до виборця, поспілкуватися із ним, щоб люди могли побачити політика не лише на рекламному банері», – додає Дмитро Шлемко.
У команду кандидатам в обласному штабі радять брати перевірених людей – родину, товаришів. І надійно, і економно.

Віддані партійці

«Свободівці» гроші з Києва все ж сподіваються отримати ближче до виборів. А поки, як можуть тягнуть кампанію на власних плечах.

«На цих виборах у нас фактично мажоритарна система з відкритими списками. Підсобити кожному кандидату обласна організація можливості не має. Сподіваємося на фінансування від керівництва партії», – каже керівник парторганізації Василь Попович.

У передвиборчому штабі працює наразі 5 людей. Їхня зарплатня і формує місячний бюджет штабу. Це відбувається за рахунок внесків і пожертв підприємців-«свободівців». Агітація тримається, за словами Василя Поповича, теж на ентузіазмі та відданості партійців.

«Найнятих агітаторів у нас немає – це люди, віддані партії, які працюють на громадських засадах. Це стосується і тих, хто сидить у наметах і роздає пресу. Усе це люди ідеологічні», – переконує Василь Попович.

Поліграфічну продукцію «Свобода» випускає у друкарні однопартійця Романа Онуфріїва. Із «висячою» рекламою також допомагають по лінії партійних зв’язків. Але ставку у штабі, як і на минулих виборах, роблять на походах з двору в двір та зустрічах із виборцями. «Це наша «фішка» на всіх попередніх виборах, і на цих ми не будемо змінювати стратегію», – коментує Василь Попович.

Зустрівшись із виборцем лицем до лиця, ближче до виборів, кандидати від «Свободи» агітуватимуть за себе, розповідатимуть «правду про обласну раду, про депутатів», каже Василь Попович.

Сам собі допоможи

Це партійне гасло стосується і фінансування виборчих кампаній, каже очільник обласної організації «Самопоміч» Тарас Виноградник.

«Кандидати вкладають самі у себе. Кампанія відбувається за кошти учасників перегонів, благодійні внески, внески активістів і прихильників партій, яких у нас по області є понад 10 тисяч».

За словами Тараса Виноградника, в обласного осередку немає такого поняття, як місячний бюджет. Кожен кандидат підбиває власний «кошторис». Агітують за «Самопоміч» люди теж на громадських засадах. Роблять це кандидати та члени партії. Наймати когось для цього потреби немає.

«Партійну газету, яка видається на всеукраїнському рівні, ми роздавали ще задовго до виборів. Плануємо ближче до жовтня додавати до неї свою вкладку», – говорить Тарас Виноградник. Але агітувати більшою мірою будуть безпосередньо на зустрічах із виборцями. «Людина до людини».

На яких саме округах «Самопоміч» братиме участь у виборах, Тарас Виноградник не каже. «На сьогодні у нас сформовано обласний штаб, районні і міські штаби. Але вибори ще не почались, і казати, скільки їх, не вважаю за доцільне».

Курс на Прикарпаття

На цих місцевих виборах партійці «Волі» повністю сконцентруються на Івано-Франківській області, не балотуватимуться більше в жодному регіоні.
«Станом на сьогодні у нас зареєстровані організації у всіх районах області та містах обласного значення, – каже координатор обласного осередку Михайло Якимчук. – Кожна організація функціонує окремо, на кошти підприємців, прихильників та членів партії. Усім допомагає центральний секретаріат партії в особі Юрія Дерев’янка. Фінансовий звіт ми кожного місяця публікуємо на нашому сайті».

У штабі «Волі» кажуть, готові прийняти гроші від будь-кого. Головне, на умовах відкритого фінансування та без лобіювання інтересів.

Спеціально під вибори у штаб нікого не наймали. Працює команда у тому ж штаті, що і рік тому. Хоча зізнаються: якщо не вистачить сил волонтерів для агітації, то ближче до виборів для цього візьмуть додаткових людей. Але поки що в наметах «Волі» працюють тільки волонтери – члени партії та кандидати, активісти. «Лівих» людей серед них немає.
«Якщо ви підійдете до них та запитаєте будь-що про нашу організацію, вони дадуть відповідь на всі питання, – стверджує Михайло Якимчук. – Наймані працівники цього зробити не змогли б».

Кампанію вестимуть традиційну: буде друкована продукція, мінімальна кількість банерів та «ноу-хау» «Волі» із минулих парламентських виборів – агітаційні куби. Цими методами «Воля» агітуватиме за себе та розвінчуватиме перед прикарпатцями «гріхи» чинної влади.

«Ми не критикуватимемо владу, а будемо показувати, що не все так добре, як нам малюють наші чиновники», – каже Михайло Якимчук.

«УКРОП» проти гречки

Обласна організація партії діє вже два місяці. Осередки «УКРОПу» зареєстровані у всіх районах та містах обласного значення, всього їх налічується 19. Всюди призначено керівників та створено штаби.

«Ми плануємо висувати своїх кандидатів на всіх округах області, тому і кампанія у нас буде такою, щоб дійти до кожного села, району», – розповідає очільник обласної організації Микола Палійчук. У проведенні агітації ні на що конкретне ставку не робитимуть, реклами буде всілякої потрохи. Словом, кампанія буде «ефективною», переконує головний «укропівець».

Функціонує обласний осередок на гроші, виділені керівництвом партії з Києва. Бігборди, зарплатня штатним працівникам штабу (їх 7, всі решта – кандидати в депутати, що працюють на громадських засадах), фінансується централізовано. Місячного бюджету, правда, в «Укропі» ще не зводили. Тратити кошти на рекламу почали лише минулого місяця, до цього серйозних видатків не було. Але: «Усі угоди ми укладаємо прозоро. Можливо, прозвітуємо про витрачені кошти наступного місяця», – припускає Микола Палійчук.
Кожному кандидату, що балотуватиметься від «Укропу» до обласної ради, осередок проспонсорує окремий намет, програму, буклети, брошури. Агітаторів майбутній обранець має забезпечити сам – найняти чи привести знайомих, родичів. А поки що за «УКРОП» у наметах агітують наймані працівники, які отримують поденну оплату.

«Наше гасло на цих виборах – провести вибори без гречки, – додає Микола Палійчук. – Ми плануємо розпочинати відповідну громадську ініціативу. Наша партія мала досвід виборів у Чернігові, і те, що там відбувалося, ми не вітаємо. Але ще більше ми обурені тим, що ніхто не зупинив цей процес – ні президент, ні прем’єр, ні прокурор».

Джерело

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...