Війна у франківських маршрутках. Хто правий – пасажири, перевізники чи влада?

Підняття тарифів на перевезення пасажирів не оминули, здається, жодного міста України. Івано-Франківськ теж не залишився осторонь загальнодержавної тенденції.   Після 10 червня 2015 року...

Підняття тарифів на перевезення пасажирів не оминули, здається, жодного міста України. Івано-Франківськ теж не залишився осторонь загальнодержавної тенденції.

 

Після 10 червня 2015 року мешканці Івано-Франківська прокинулися не те щоб в іншому місті, але, принаймні, в тому місті, де відбулися певні зміни.

Нагадаємо, що саме від 10 червня всі ті івано-франківці, які користуються послугами міських приватних перевізників, мали сплачувати за проїзд не 2 гривні 75 копійок, як було до цього вікопомного дня, а цілих 4 гривні.

Втім рішення про підвищення тарифів за проїзд було прийняте з низкою умов, які перевізники зобов’язалися виконати. Що це за умови?

Нагадаємо тим хто забув і повідомимо тим хто не знав.

Перша умова – обладнання автобусів GPS-навігаторами та забезпечення їх належного обслуговування. Для виконання цієї умови перевізникам був наданий термін два місяці.

Друга умова – запровадження системи обов’язкової видачі пасажирам квитків за проїзд.

Третя умова – обов’язкова уніформа у вигляді фірмових зелених футболки з гербом міста та бейджі з прізвищем водія.

Згідно рішення виконавчого комітету міської ради №243, якщо дані умови не виконуються, вартість проїзду лишається 2 грн.

Для того, щоб пересвідчитися, що насправді відбувається, варто проїхатися маршруткою й переконатися, що фірмові футболки часто відсутні, GPS-навігаторами встановлені далеко не у всіх маршрутках, та й обіцяні квитки не завжди видаються. В кращому випадку вони горою лежать біля водія, а пасажир якщо хоче бере, якщо хоче не бере. А проїзд все ж коштує 4 гривні.

IMG_4640

 Як пояснюють в Департаменті комунального господарства МВК, відсутність уніформи пояснюється тим, що виготовлення і впровадження більш як 600 комплектів цієї уніформи справа не швидка і не проста.

Не все так просто і з перевезенням пільгових пасажирів. Щоправда не можна міряти всіх водіїв однією лінійкою, бо трапляються серед них і такі, хто спокійно ставиться до пільговиків. Але трапляються й такі, для котрих наявність пільгового пасажира є фактором роздратування.

Буквально нещодавно ветеран АТО, журналіст видання «Репортер» Микола Волков повідомив на своїй сторінці у ФБ наступне:

«З вами, учасниками АТО, великі проблеми… Поробили собі посвідчень… Ще діти до школи не йшли, а вони вже їздять…, — таке приниження послухав сьогодні вранці від водія маршрутки №67, АТ 0043 АА. Про безкоштовний проїзд для АТОшників, який перевізники обіцяли в серпні, він не знає і знати не хоче.

Спочатку «висповідав» мене, коли я зайшов до автобуса, і продовжив, коли я виходив. У кінці, напевне щоби не виглядати повним хамом перед всіма пасажирами, великодушно заговорив про повагу один до одного і «про війну, яка є страшною трагедією».

Я повідомив про цей випадок Івано-Франківське обласне об’єднання воїнів АТО. Заступник голови цієї організації Андрій Долик каже, що вже сьогодні говоритиме про маршрутки у міському Департаменті транспорту, бо це вже не перший подібний випадок».

Не знаю, які глобальні проблеми із учасниками АТО має цей конкретний водій. Але здається, що для таких, як він, найбільша проблема в тому, що ми повернулися живими».

IMG_4642

  Об’єктивності заради «Версії» звернулися й до самих перевізників, щоб вони прояснили ситуацію.

За їх словами, вони вклали власні кошти і у виготовлення футболок, за свої гроші встановили GPS-навігаторами. При цьому, якщо з навігатором щось стається, то доки його не відремонтують доводиться знімати автобус з маршруту. Квитки замовляють та виготовляють перевізники теж за власні кошти.

Втім, самі перевізники вважають, що це, здебільшого марне витрачання тих коштів, які можна було б використати для покращення технічного стану транспортного стану, для його модернізації, бо це комфорт і безпека пасажирів.

IMG_4645

 Що ж стосується виконання всіх цих вимог (видача квитків, носіння уніформи, перевезення пільгових пасажирів) то, за словами перевізників, основним тут є людський фактор. Все залежить від того чи іншого конкретного водія, бо на маршруті водій залишений сам на себе, а фізичної можливості контролювати всіх водіїв на маршруті перевізники просто не мають. І виходить так, що від поведінки на маршруті деяких водіїв страждають самі перевізники.

Кореспондент «Версій» відправився на одну з зупинок громадського транспорту, щоб перевірити, як працює, так звана, реформа пасажирських перевезень в Івано-Франківську.

Після півгодинного перебування на зупинці, можна куонстатувати наступне – кількість водіїв вдягнутих в зелену фірмову футболку приблизно дорівнює кількості тих, хто цю вимогу ігнорує. Хоча других виявилося трішки більше. Скажімо, співвідношення 60% без футболок, решта в брпнп в уніформу.

Що ж до видачі квитків, то їх видавала приблизно третина водіїв. При цьому, переважно ті, хто був вбраний в уніформу.

IMG_4647

 Щодо перевезення пільгових пасажирів, то ніякої негативної реакції водіїв на присутність пасажирів цієї категорії не спостерігалося. В один з маршрутів одночасно зайшло три пенсіонери і водій спокійно запропонував їм проходити в салон.

Але кореспондент «Версій» пробув півгодини на зупинці не просто так. Він очікував маршрут «25-А», на який найбільше нарікань – і пасажирам, мовляв, хамлять, і квитки не видають, і формені футболки не вдягають. На жаль наш кореспонден не може ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, бо за півгодини до зупинки жоден автобус «25-А» не під’їхав, хоча на графіку, розміщеному на зупинці, чітко вказаний інтервал руху. З 13.00 до 16.00 він має складати 22 хвилини для цього маршруту.

IMG_4639

 З огляду на це, хотілося б запропонувати міській владі Івано-Франківська запровадити якісь групи контролю, які б вибірково та несподівано проводили перевірки на маршрутах. Можливо це дало б якийсь результат, бо наразі доводиться чути нарікання з обох сторін. І зі сторони приватних перевізників, і зі сторони пасажирів. Так виглядає, що результатами, так званої, місцевої реформи пасажирських перевезень незадоволені всі.

Що ж до вартості перевезення пасажирів, то зараз в комітеті Верховної ради України опрацьовується Проект Закону про встановлення мораторію на підняття цін/тарифів на проїзд в громадському транспорті від 1 липня 2015 року.

Одним з пунктів цього проекту пропонується перевізникам тимчасово змінити діючі на сьогоднішній день тарифи на ті, що діяли станом на 1 січня 2014 року.

Цікаво б було поспостерігати, що відбуватиметься, якщо цей закон буде прийнято.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...