Олександр Шевченко: “енергоефективному місту Івано-Франківську бути”

Днями на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулася презентація програми з підвищення енергоефектвиності та зменшенняенергозалежності міста “Івано-Франківськ – енергоефективне місто.” Програму розробили...

Днями на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулася презентація програми з підвищення енергоефектвиності та зменшенняенергозалежності міста “Івано-Франківськ – енергоефективне місто.”

Програму розробили фахівці Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ», заснованого народним депутатом України Олександром Шевечнком, спільно науковцями ІФНТУНГу та працівниками ПАТ «Індуктор».

«Інститут розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» був створений рік тому, ініціатором цього інституту став народний депутат Олександр Шевченко. Завданням інституту стало напрацювання стратегічної програми розвитку міста Івано-Франківська. В Інституті розвитку міста є більше двадцяти галузевих програм і програма «Івано-Франківськ – енергоефективне місто» одна з них і сьогодні ми її презентуємо. Яким чином скоротити споживання дорогих енергоносіїв, яким чином зациклити ті гроші, які ми платимо за енергію в межах регіону, тобто, щоб працювали місцеві виробники і щоб ці гроші залишались тут, циркулювали в нашій місцевій регіональній економіці, щоб ці гроші створювали тут робочі місця, щоб тут платилися податки, таким чином покращуючи загальну економічну ситуацію. Відбувається напрацювання цих програм для того, щоб в результаті скласти їх в одну велику стратегічну програму розвитку міста Івано-Франківськ 2015-2025 рік. Сьогодні спільно з Університетом нафти і газу презентація цієї програми. Одним із співрозробників програми є акціонерне товариство «Індуктор», яке володіє сучасними технологіями в галузі енергозбереження та альтернативних технологій. І сьогодні, через рік роботи, ми пропонуємо нуковій спільноті свою програму «Івано-Франківськ – енергоефективне місто». Наша програма виражена в конкретних цифрах і щоб досягти цих результатів за 10 років потрібні інвестиції коштів та зусиль. Програма задає напрямки та шляхи , які за цих 10 років дозволить досягти таких результатів», – розпочав презентацію директор  Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Олег Головенський.

 

Співавторами програми – керівником енергетичних програм Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Андрієм Кір’яновим та директором Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології Максимом Карпашем було представлено основні положення та загальну концепцію розвитку міста в напрямку енергоефективності. 

Програма передбачає шість модулів, які нерозривно пов’язані між собою.

1) Повний он-лайн-моніторинг та система обліку всіх енергоносіїв та ресурсів

2) Науково-обгрунтовані енергоефективні заходи

3) Програма мікрокредитування для населення з обов’язковим енергоаудитом

4) Поєднання спільних зусиль місцевого бізнесу та влади

5) Використання відновних джерел енергії в місті

6) Просвітницька кампанія

Олександр Шевченко в своєму виступі зазначив, що Івано-Франківськ повинен максимально сам забезпечувати себе дешевою енергією. Таким чином, місто стане мінімально залежним від традиційних джерел енергії, насамперед від дорогого газу.

«За рік роботи фахівців над програмою висновок один: енергоефективному місту Івано-Франківську бути. Це відповідно і утеплення будинків і альтернативні види генерування енергії – це в першу чергу сонячні батареї, це теплові насоси. Івано-Франківськ на протязі першого року впровадження заходів Програми кардинально зміниться, а на протязі п’яти років – зміниться повністю. Ми будемо споживати сонячну енергію, енергію від утилізації сміття, яке буде перероблятись на сміттєпереробному заводі. Я переконаний, що ті світові ноу-хау, які ми досліджуємо і будемо впроваджувати, дадуть можливість Івано-Франківську отримати енергію екологічну і при цьому дуже доступну по вартості. Доступність та альтернативність джерел енергії, тобто мінімізація вартості життя дасть можливість франківчанам жити краще», – наголосив народний депутат України Олександр Шевченко.

Керівник енергетичних програм Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Андрій Кір’янов розказав про зміни, які відбудуться після завершення програми.

«Ми відійшли від так званого звичного для нас вислову «ямковий ремонт», ми пропонуємо кардинальні зміни. Це благоустрій нових районів з вимогами по теплоефективності наближеними до європейських. Сьогодні теплотрати в будинках близько 100 кВт/м², ми прагнемо до 15 кВт/м². Відповідно, нові інноваційні райони тягнуть за собою заміну інженерних мереж, що перетинається з нашою транспортною програмою по покращенню транспортної інфраструктури міста. Ми прагнемо відійти від традиційних джерел енергії, основою нашої програми є електрика», – зазначив Андрій Кір’янов.

Директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології, один з автрів прграми, Максим Карпаш розказав про експеримент, який планується впровадити на території університету.

«Тут на території університету є стара котельня, яка не використовується на території університетського кампусу. На її місці ми хочемо побудувати корпус навчальний діючий, який одночасно буде дослідницьким майданчиком. Ми зробимо його пасивною будівлею, яка буде витрачати опалення менше 15кВт/м². Цей діючий корпус буде зразком для всіх, коли кожен зможе прийти і подивитись скільки витрачається коштів і чи комфортно в ньому перебувати. Бо люди думають, що якщо вони будуть мало витрачати енергії, то обов’язково буде холодно. Але сучасна архітектура говорить, що якщо будинок побудувати правильно з точки зору енергоефективності, то його не треба взимку опалювати, а влітку його не треба вентилювати. Рішень є багато: починаючи з пінобетону і деревяної стружки закінчуючи використанням відновних джерел: теплові насоси, де це економічно вигідно та фотовольтаїка», – пояснив Максим Карпаш.

Проректор з наукової роботи і міжнародної діяльності ІФНТУНГ Олег Карпаш наголосив, що перш за все потрібно змінити ментальність не лише звичайних громадян міста, а й керівників підприємств, приводячи до прикладу комунальне підприємство «ЄРЦ».

«Ми привикли, що енергоносії завжди були дешевими, тому треба міняти ментальність. Щодо програми є грамотна просвітницька робота і переймання досвіду. Ми виконуємо шість проектів, які зв’язані з енергоефективністю. Зі Швецією, Данією, Польщею, Норвегією. Позитивних прикладів є багато, потрібні лише грамотні спеціалісти, грамотний посил в громадськості, тоді буде ефект. Коли ми запускали магістерську програму «Еннергоменеджмент», то розіслали проект програми по франківських підприємствах. То ЄРЦ прислало таку відповідь : «ми в таких програмах не маємо потреби». Тому треба братись за комплексне і компетентне вирішення цих питань. А не просто поміняти всюди вікна і поставити газові котли, а енергозатратність залишиться такою як була», – пояснивОлег Карпаш.

Показується 6qj0SnckMkU.jpg

Показується e9wLpzVlHXI.jpg

Показується VvfLYsnp0GI.jpg

Показується usYWFVLfyS0.jpg

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...