Верховна Рада прийняла закон про бюджетне фінансування політичних партій. Думки експертів

Закон передбачає право політичних партій на бюджетне фінансування, якщо на виборах народних депутатів вони набрали не менше 2% голосів (Повідомляє інтернет-видання ЛІГА.net ). Представляючи...

Закон передбачає право політичних партій на бюджетне фінансування, якщо на виборах народних депутатів вони набрали не менше 2% голосів

(Повідомляє інтернет-видання ЛІГА.net ). Представляючи законопроект, народний депутат Сергій Лещенко зазначив, що після вступу закону в силу фінансування політичних партій буде обходитися українцям приблизно в 80 копійок на місяць.

Ми вирішили проаналізувати думки народних депутатів та експертів стосовно даного закону. У соціальній мережі фейсбук вони висловили свою позицію стосовно даного закону.

Єгор Соболєв – Народний депутат України, заступник голови депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ»:

 

«Сьогодні знову прийняли добрі закони для протидії корупції.

Запровадили фінансування партій платниками податків з суворим контролем кожної гривні та кримінальними покаранням для порушників. Велика шана Сергій Лещенко, який зіграв ключову роль у підготовці та проведенні закону.

У першому читанні проголосували за придуманий урядом разом з громадськими активістами закон, який створює спеціальну агенцію для швидкого пошуку, арешту та зберігання активів корупціонерів.

І так само попередньо ухвалили закон авторства Мінюсту на чолі з Павлом Петренком про можливість творення приватних служб для виконання рішень судів як альтернативу погано працюючої державної.

Але. Добрі закони при поганих суддях та прокурорах в кращому випадку залишаться папірцями. У гіршому – стануть зброєю в руках тітушок в мантіях та погонах проти порядних людей.

Сьогодні знову повторив це іноземним партнерам України, з якими зустрічаюся і прошу – допоможіть переконати Президента і Прем`єра України призначити справжнього генпрокурора і набрати наново нормальні суди.

Тоді наші закони запрацюють».

Світлана Заліщук – Народний депутат України, член депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» :

«Парламент 229-ма голосами підтримав закон Сергій Лещенко і Єврооптимістів про бюджетне фінансування партій. Я майже не вірю, що він пройшов. Це ключова реформа політичних партій, яка колись витіснила корупцію з політики в східно-європейських країнах. Що він дає?

1. Нові партії зможуть отримувати гроші з бюджету й зможуть боротися з олігархічними гаманцями.

2. Партії змушені звітувати за кожну отриману й витрачену гривню. Закон встановлює відповідальність аж до обмеження волі за порушення.

Закон запрацює повноцінно з липня 2016 року».

Василь Гацько – Голова політичної партії “ДЕМАЛЬЯНС”, депутат Київради:

«ВР запровадила державне фінансування партій і їхню звітність. І це прекрасно!

Нам поки це не допоможе в плані коштів, бо для того треба ще одні парламентські вибори, а нам на них без тих же грошей необхідно набрати гідний результат. Що, так би мовити, не дуже просто. Але цей закон може привести до тями політпроекти, які сидять на фінансовій голці олігархів. Поки що потенційно, але ми віримо в краще.

У будь-якому разі, це крок вперед.

Величезна вдячність громадським організаціям, народним депутатам, які послідовно і наполегливо просували цю тему.

Чекаємо на підпис Президента».

В більшості випадків даний закон підтримують. Цікаву позицію висловив Мустафа Найем, Народний депутат України, заступник голови депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»:

«Думаю, многие из тех, кто сегодня нажал зеленую кнопку за этот закон, даже не подозревают какой инструмент они отдали в руки общества, традиционно надеясь, что работать он не будет. В действительности, это молот и скальпель, умелое использование которых может вырезать сердцевину политической коррупции – скупку олигархами политиков и партий, в розницу и оптом».

Як бачимо, ще один демократичний закон європейського зразка прийняла сьогодні Верховна Рада. Проте проблема в Україні завжди в тому, що немає поваги до законів, власне тому вони й не виконуються. Будемо, все-таки, належати до єврооптимістів та сподіватись, що все-таки в кожного українця (народного  депутата, вчителя, лікаря) сформується європейська правова культура. Ще один вагомий крок до Європи, потрібно це визнати, сьогодні зроблено. 

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...