З 2016 року на Франківщині почнуть контролювати якість газу

З 2016 року у Івано-Франківській області створять систему контролю за якістю газу, що постачається споживачам.  Відповідну програму облради підтримала постійна депутатська комісія з питань...

З 2016 року у Івано-Франківській області створять систему контролю за якістю газу, що постачається споживачам. 

Відповідну програму облради підтримала постійна депутатська комісія з питань промисловості, передають  ТРК РАІ.  

Як зазначає заступник голови обласної ради Ольга Галабала, мешканці області масово скаржаться на якість природного газу. 

«Незважаючи на високі тарифи якість блакитного палива не відповідає вимогам стандартів і викликає невдоволення серед населення, – говорить фахівець. – Програма дозволить отримати реальні фізико-хімічні показники блакитного палива, яке споживають франківчани, виявити найбільш проблемні райони та населені пункти, а також за підтримки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу розробити комплексну систему контролю за якістю газу, яка передбачатиме енергоаудит і енергозбереження».

Сьогодні жителі Івано-Франківської області не спроможні оплачувати спожитий газ, наголошують в облраді. “Контроль за якістю блакитного палива захистить права споживачів, – каже фахівець. – До того ж внаслідок підвищення теплотворності дорогого газу, франківчани зменшать об’єми його споживання і, як результат, зможуть оплачувати рахунки». 

22 жовтня з ініціативи народного депутата України Юрія Дерев’янка прокуратурою Івано-Франківської області було порушено кримінальну справу по факту постачання неякісного газу мешканцям Прикарпаття. Наразі партія “ВОЛЯ” ініціювала збір підписів до Генеральної прокуратури щодо перевірки якості газу на Франківщині. Незважаючи на те, що “газовики” відмовляються йти на компроміс, депутати обласної ради підтримали пропозицію колег. 

До слова, “Івано-Франківськстандартметрологія” першою в Україні розробила прилад, за допомогою якого можна робити забір газу безпосередньо у споживачів. 

За оцінкою експертів, встановлення приладів обліку якості природного газу дозволить Івано-Франківську зменшити кількість використаного блакитного палива у 5 разів. 

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...