Скільки в 2016 доведеться платити за “комуналку” (Інфографіка)

В Україні в 2016-му році продовжиться зростання тарифів на комунальні послуги. Наскільки подорожчає вода і опалювання, в Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері...

В Україні в 2016-му році продовжиться зростання тарифів на комунальні послуги.

Наскільки подорожчає вода і опалювання, в Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на даний момент не знають, проте вже зараз відомо, у скільки українцям у 2016-му обійдеться електроенергія.

Світло: тарифи будуть підвищувати кілька разів

Згідно з постановою НКРЕКП №220, електроенергія для українців у 2016-му подорожчає двічі – у березні та вересні. Так, якщо нині українці, які споживають від 100 до 600 кВт/год електроенергії на місяць, платять за кожен кВт 78,9 копійок, в березні тариф підвищиться до 99 копійок, у вересні – до 129 копійок.

Таким чином, сім’я, яка в середньому використовує 300 кВт/год електроенергії, нині платить 109,8 гривень за світло, з 1 березня буде платити 299,7 гривень, а з 1 вересня – 387 гривень. На цьому подорожчання не закінчиться, вже 1 березня 2017 року 1 кВт подорожчає до 168 копійок.

До слова, підвищення тарифів відбувається в п’ять етапів – перше подорожчання світла відбулося в квітні минулого року (тарифи підвищили приблизно на 45,2%). Після подорожчання 1 березня 2017-го середня ціна за 1 кВт електроенергії складе 122,77 копійок.

2

Крім того, вже скасовані пільги для власників електроплит. А з 1 березня 2017-го зникнуть і компенсації для сільського населення.

Українці через величезних рахунків за “комуналку” вже зараз скуповують так звані енергозберігаючі лампи.

Тарифи на газ

Національна комісія підвищила з 1 квітня минулого року мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 разу – до 3600 грн за тисячу кубометрів палива при споживанні до 200 куб. м газу. У період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу складе 7188 грн за тисячу кубометрів незалежно від обсягів споживання.

До слова, Адміністративний суд Києва 3 листопада визнав, Нацкомісія не мала права підвищувати тарифи (у тому числі і на електроенергію), так як в момент прийняття нової постанови перебувала в стані ліквідації. Встановлювати тарифи на газ для населення Комісія могла тільки після 1 жовтня, коли набув чинності закон “Про ринок природного газу”. А постанова була видано 3 березня 2015 року.

Знизити тариф на газ українцям обіцяють нардепи. У Раді зареєстрували закон про зниження ренти для газодобувних компаній з 70% до 29%. Після прийняття закону ціна газу для населення може знизитися на 1 тис. грн (з нинішніх 7200/тис. кубів до 6200/тис.), а пільговий обсяг споживання підвищать з сьогоднішніх 200 кубів на місяць до 350 кубів.

У той же час міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин вважає, що знизити тарифи на газ неможливо. “Людей намагаються підготувати до того, що ці тарифи необґрунтовані”, – скаржиться міністр.

Нині кияни платять за опалення 16,14 гривень за 1 кв. м (якщо немає теплового лічильника) і 657,24 грн за 1 Гкал (якщо встановлений тепловий лічильник), за гарячу воду 37,9 гривень за куб, холодну – 5,42 грн + 4,82 грн за водовідведення. У департаменті зазначають – тарифи економічно обґрунтовані, а тим, хто не може платити, радять оформити субсидії.

Загальний борг городян з оплати комунальних послуг в Києві досяг 188 884 000 гривень. Як повідомив заступник директора департаменту ЖКГ КМДА Іван Пастухов, у столиці майже 30% городян – боржники. При цьому рівень оплати послуг у столиці один з найвищих в Україні. Чи дорожчатиме газ цього року, невідомо.

Вода і тепло: планів підвищувати тарифи немає

У НКРЕКП розповіли, нині планів підвищувати тарифи на воду і тепло немає. При цьому в комісії не виключають, що підвищення тарифів цього року буде. “Ніяких планів немає. Це не коментується. Ніхто такі речі не планує. На інші послуги в такому плані планів немає, що приймалося, то приймалося. До тарифів на газ ми ніякого відношення не маємо. Прийнято закон по газу, і з 1 жовтня ми до нього не відносимося”, – заявили в НКРЕКП.

Екс-заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак впевнений, немає необхідності підвищувати тарифи на комунальні послуги цього року.

“Вважаю, що немає необхідності підвищувати тарифи. Є необхідність навести порядок у газовій сфері. Весь той газ, який видобувається в Україні, спрямувати на потреби населення. Якщо український газ буде направлений на ЖКГ, то не потрібно буде підвищувати тарифи. Я вважаю, що цього року підвищення тарифів не буде. Я не бачу в цьому ніякої необхідності”, – говорить Олександр Мазурчак.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...