Планується значне скорочення лікарняних ліжок у нашій області. Думка голови ГО «Асоціації захисту прав медичних та фармацевтичних працівників» Ігоря Волощука

Зокрема, Ігор Волощук зазначає: «Зараз планується масове скорочення лікарняних ліжок по області з метою приведення їх кількості до «нових» нормативів розроблених МОЗ. Це здійснюватиметься...

Зокрема, Ігор Волощук зазначає:

«Зараз планується масове скорочення лікарняних ліжок по області з метою приведення їх кількості до «нових» нормативів розроблених МОЗ. Це здійснюватиметься задля економії коштів… Кажуть, ліжка пустують, але пустують вони не через те, що люди здорові, а через те, що не мають коштів на лікування, йдучи в стаціонар у крайніх важких випадках. Ті, що мають гроші, стараються лікуватись в обласних закладах, тому пустують частково райони. Якщо введуть страхову чи змішану модель медицини, то кожного заставлять регулярно проходити обстеження в лікарів і будуть старатись госпіталізувати хворого на ранніх етапах, але от питання куди… В районах скоротять ліжка, обласні чіпати не будуть.  Думаю, всі розуміють чого так. Добре відомо також те, що в обласних з простими захворюваннями страхові не дозволять проходити лікування, тому що це буде невиправдано дорого. Що в такому випадку буде влада робити?!»

Ігор Волощук розповідає, що скорочення лікарняних ліжок призведе до кадрових змін, скорочення штату медичних працівників і занепаду багатьох міських лікарень в районах: «Для того, щоб привести область до показника 60 ліжок на 10 тисяч населення, при цьому по мінімуму скоротити обласні, пропонується районам скоротити свої до 40 ліжок на 10 тисяч – це половина від сьогоднішньої норми. Зрозуміло, що при цьому, під скорочення попадуть медичні працівники: кількість ліжок потягне за собою розрахунки по кадрах і багато міських лікарень в районах при цьому мають ризик повністю занепасти…»

Ігор Волощук вважає, що реформи в медицині не можна здійснювати, виходячи лише з принципу економії коштів. Потреби пацієнта, і не тільки з сьогоднішньої ситуації, але і з поглядом на завтра – базова засада для реформування у медичній сфері.

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...