Як з настанням весни запобігти загостренню хронічних захворювань

Із настанням весни частішають випадки загострення ряду хронічних захворювань. Відбувається це тому, що зимово-весняному періоду притаманні різкі зміни в кліматі, перепади атмосферного тиску, зміна...

Із настанням весни частішають випадки загострення ряду хронічних захворювань.

Відбувається це тому, що зимово-весняному періоду притаманні різкі зміни в кліматі, перепади атмосферного тиску, зміна сонячної інсоляції – все це дуже впливає на організм людини.

„Ми відмічаємо загострення захворювань серцево-судинної системи, у пацієнтів підвищується артеріальний тиск, зростають напади стенокардії. Крім того, навесні відбувається загострення гастроентерологічних патологій, серед яких на першому місці – виразкова хвороба, основним збудником якої є бактерія хелікобактер пілорі. Після тривалої зими у хворих частішають дисгормональні зміни в організмі. Після перенесених вірусних, інфекційних, гострих респіраторних захворювань, у людей відбуваються нейроендокринні зміни – дисбаланс відповідних гормонів. Це також сприятливий фактор для активації збудника, що викликає виразку. Овочі та фрукти, які споживають люди, містять менше вітамінів, а при нестачі вітамінів в організмі загострюються такі хронічні захворювання, як гепатит, панкреатит підшлункової залози, виразка, гастрит. Також в цей час люди вживають більше закруток, заготовлених з осіннього періоду, а це – консерванти, які містять маринади, що загострюють хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту”, – розповідає завідувач терапевтичним відділенням Центральної міської клінічної лікарні, міський позаштатний терапевт Зіновія Зозуляк.

За її словами, навесні люди починають займатися фізичною працею на присадибних ділянках, а різке зростання фізичних навантажень також сприяє загостренню різних патологій. Також з початком весни загострюються захворювання суглобів – артрити, артози.

Внаслідок сонячного опромінення загострюються такі хвороби, як системний вовчак та системна склеродермія. У зв’язку із загостренням цих ревматичних хвороб, пацієнти часто безконтрольно приймають так звані нестероїдні препарати, прийом яких навіть в здоровому шлунку може викликати виразку, або ерозивний гастродуоденіт, а також загострює уже наявні виразки.

З першим цвітінням розпочнеться пік алергічних захворювань, бронхіальної астми, алергічних ринітів, тому пацієнтам необхідно при будь-яких симптомах загострення хвороби звертатися у заклади медичної допомоги.

„Якщо з’являється больовий синдром в шлунку, особливо в ранковий час, печія, дискомфорт, здуття живота, пацієнтам необхідно звернутися до гастроентерологів, які працюють в чотирьох поліклініках та усіх лікарнях міста. Завдяки головному лікарю Івано-Франківська Тарасу Масляку, для наших медичних установ було придбано сучасні ендоскопи, а це полегшує діагностику виразкової хвороби чи дуоденіту. Варто пам’ятати – несвоєчасне призначення препаратів може призвести до різних ускладнень – кровоточивої виразки чи стенозів.

Також слід звертати увагу на неспецифічні симптоми – болі в суглобах, субфебрильну температуру 37-37,2о, жовтушність очей, свербіння шкіри. Це симптоми захворювання печінки. Тоді варто звернутися до лікаря-терапевта чи сімейного лікаря і провести біохімічний аналіз крові, щоб вчасно діагностувати хворобу і запобігти таким ускладненням, як цироз печінки при тривалому нелікованому гепатиті”, – наголошує Зіновія Зозуляк.

До сезонних захворювань можна віднести і пієлонефрити – захворювання нирок, особливо часто вони виникають навесні в молодих людей, які легко одягаються та переохолоджуються. Основні симптоми хвороби – розлад сечопуску, болі при ньому, частий сечопуск.

Залишається актуальним і збільшення кількості гострих респіраторних захворювань і пневмоній. При появі таких симптомів як нежить, чхання, сльозоточивість, необхідно звертатися до терапевта, адже це можуть бути перші знаки алергії, які можуть перерости в бронхіальну астму.

В зимово-весняний період, коли людський організм виснажений після тривалої зими, в першу чергу людині необхідний здоровий сон, тривалістю не менше восьми годин. Значну роль відіграє і збалансоване харчування, збагачене вітамінами. Корисними є яблука, цибуля, часник, які місять багато фітонцидів, що попереджають застудні захворювання.

Важливо приймати їжу малими порціями 5-7 разів на день, щоб шлунково-кишковий тракт працював у нормальному режимі, вживати чаї з малини та ожини, які містять багато вітамінів. Щоб підвищити імунні захисні сили, добре вживати щодня 5 волоських горіхів, які містять добову кількість вітаміну Е і є добрим антиоксидантом для серцево-судинних захворювань. Варто пити узвар, морси, домашні соки і не забувати про перебування на свіжому повітрі та регулярне провітрювання приміщення.

Такі прості на перший погляд правила допоможуть зберегти найосновніше – здоров’я.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...