Капут кафе. Кримінальна історія скандального нічного клубу у Франківську

До 1 квітня в Івано-Франківську припинить свою роботу розважальний заклад «DJ Сafe». Незважаючи на те, що про його закриття повідомили підприємці, які орендують приміщення,...

До 1 квітня в Івано-Франківську припинить свою роботу розважальний заклад «DJ Сafe». Незважаючи на те, що про його закриття повідомили підприємці, які орендують приміщення, цей крок можна розцінювати як досягнення громади. «Репортер» вирішив пригадати історію відомого кафе.

 

1 лютого 2004 року у підвалі будинку на площі Міцкевича, 8, відкрився нічний клуб «Relax». З 11:00 до 22:00 він працював як звичайне кафе – можна було випити-поїсти, подивитись телевізор, грала музика. А от після десятої вечора в «Релаксі» ставало гаряче – починалася дискотека, яка тривала десь до четвертої ранку. Клуб вміщував близько 200 осіб, всередині були зали для VIP-гостей і більярдна. На вході діяв фейс-контроль, роль якого зводилася до того, що охоронці фізично виховували неспокійних відвідувачів. Туди зазвичай ходили неповнолітні, бо в інші нічні клуби у Франківську їх не пускали.

Так тривало багато років. На початку 2012-го клуб переобладнали під караоке і почепили нову вивіску – «DJ Сafe». Крім неї, змінився інтер’єр, зник­ли перила біля танцполу.

У закладі давали покурити кальян, годували піцою, а голосисті й не дуже відвідувачі мали змогу похвалитися умінням (або невмінням) співати під фонограми. Спочатку франківцям це навіть подобалось – а куди ще піти продовжити святкування після опівночі? Проте згодом заклад почав набувати сумнівної репутації.

14 лютого 2013 року тут святкували День закоханих. Відпочивала там і компанія дівчат, серед яких була 18-річна футболістка Вікторія Пилипів. У той час до закладу зайшов франківець Вік­тор Корягін, почав чіплятися до дівчат. Вік­торія різко відповіла йому і той вистрілив дівчині в голову із травматичного пістолета. Юнку госпіталізували з серйоз­ною черепно-мозковою травмою. З її мозку видалили уламки черепа, тиждень Вікторія перебувала у комі. На щастя, зараз живе звичайним життям.

А от Корягін півтора місяця переховувася, поки його не знайшла міліція. На суді свою провину визнав, потерпіла просила суд не карати чоловіка суворо, але 10 років позбавлення волі він отримав.

Тоді ж заступник головного міліціонера області Василь Фелик повідомив, що власникам закладу «оголошено офіційне застереження щодо недопущення подібних інцидентів», а от змусити підприємців виставити в клубі надійну охорону міліція не може.

diskoteka-1920x1200-24925607-890x395

Після того під час оперативної наради у міського голови тодішній мер Віктор Анушкевичусрозповів, що мешканці вулиці Леся Курбаса й площі Міцкевича жаліються на постійний шум у кафе. Оскільки й після опівночі вони не мали спокою через гучну музику та п’яні крики попід вікна, обіцяли стріляти сіллю. Зважаючи на це, міський голова дав завдання міліції – або навести порядок у закладі, або закрити його.

Проте влітку 2014-го у кафе знову стріляли. Щоправда, лише в повітря. Точніше, у стелю, але тричі. Міліціонери запевняли, що стріляв член «Правого сектору» з Коломиї, а там стрілки перевели на командира батальйону «Дніпро-1». Мовляв, стріляв він, а хлопчина з «ПС» лише вгамовував комбата.

Цьогоріч, наприкінці січня, стіни кафе знову побачили зброю. Правда, лише при вході. Удосвіта на площу Міцкевича під’їхав бус, з якого вийшли двоє чоловіків. Один із них перезарядив автомат і направився до клубу. Проте очевидці виявилися спритнішими – затримали відчайдухів і викликали поліцію. Експерти засвідчили, що автомат бойовий.

Нинішній міський голова Руслан Марцінків задумався, чи не пора обмежити цілодобову роботу закладу. Мер запевнив: він розуміє, що власники будуть судитися, але «ми щось маємо робити».

Начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець розповів, що він ще до призначення на посаду без форми заходив у кафе. На власні очі бачив там неповнолітніх, яким ще й продавали алкоголь. Проте патрульні не мають повноважень закрити заклад.

Свій, дуже оригінальний варіант виходу із ситуації запропонував заступник міського головиОлексій Кайда – кілька разів влаштувати облави й кинути всередину кафе димові шашки. Чиновник зазначив: не допоможе це, тоді треба просити допомоги в АТОшників, мовляв, вони швидко наведуть порядок.

Згодом про «DJ Сafe» заговорили знову. Патрульні переслідували таксиста, той тікав на автомобілі, а потім забіг до цього закладу. На площу приїхали кілька машин таксі та екіпажів поліції. Ледь не побилися, таксиста-порушника затримали.

IMG_4961

Отже, стало очевидно, що проблему треба вирішувати. Потрохи підключилася й громада. На сайті електронних петицій до міської влади з’явилася пропозиція закрити заклад. За місяць ідею підтримали 200 людей.

Міський голова повідомив, що до нього звернулися власники кафе з офіційним листом. Зважаючи на негативні відгуки у ЗМІ та зауваження з боку влади, підприємці «розглянули можливість призупинення (!) роботи закладу».

Але орендарі не готові «закритись» одразу. Вони посилаються на те, що мають ліцензію на продаж алкоголю, яка дійсна до кінця березня. Крім того, у закладі працюють 10 людей і нібито є великий запас продуктів.

«Зупинення роботи буде здійснено з 1 квітня», – йдеться у листі власників «DJ Сafe». І все б нічого, але там же є слово «призупинення». Чи то одруківка, чи то такий задум…

Що тепер відкриють у підвалі на Міцкевича – поки що невідомо. Але не факт, що після закриття «DJ Сafe» спати стане спокійніше – виконком уже погодив цілодобову діяльність ресторану «Grand America» на вулиці Чорновола. Якщо тамтешні охоронці (сподіваємось, вони будуть) справляться з нічною пуб­лікою, тоді, можливо, все буде добре. А якщо ні?

 

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...