Василина — вешней води Вказівниця

Сині хмари, що біжать по небу, передвіщали тепло і дощ . Дата за старим стилем: 10 березня 23 березня (за новим стилем) вшановують відразу...
Сині хмари, що біжать по небу, передвіщали тепло і дощ . Дата за старим стилем: 10 березня 23 березня (за новим стилем) вшановують відразу декількох святих.

В цей день відзначають пам’ять Коринфських мучеників і мучениць. Серед усіх народ вибрав мученицю Василиссу і дату присвячував їй. У цей день господарі займалися весняними турботами: потрібно було відвести воду від будинку, щоб не пішла в підвал. Для цього виходили у двір і рили канали. На Василину (Василиссу) нерідко виходили на промисел: вважалося, що якщо на річці в лунку біжать весняні струмки, то добре ловиться плотва. Існували й прикмети на погоду. Сині хмари, які тікають по небу, передбачали тепло і дощ. Вважалося, що в цей день можуть бути перші грози. Дивилися також: «День туманом мглист — буде льон волокнист». А деякі явища у цей день не віщували нічого доброго:«Холод і вітер в спину — не вижити зиму» (тобто рік буде голодним). Як би те не було, весна вже настала неминуча, і в народі говорили: «Василисин туман з’їдає сніг». Іменини в цей день Анастасія, Василина, Віктор, Галина, Георгій, Денис, Дмитро, Іван, Леонід, Марк, Михайло, Ніка, Павло, Федір.

Джерело: УкрМедіа

 

 
Категорії
Життя
Новини
Loading...