Освітяни пропонують скоротити літні канікули школярів

Освітяни пропонують скоротити літні канікули школярів до 1,5 – 2-х місяців, що допоможе розвантажити навчальні програми: скоротити кількість уроків з 7-ми до 5-ти на...

Освітяни пропонують скоротити літні канікули школярів до 1,5 – 2-х місяців, що допоможе розвантажити навчальні програми: скоротити кількість уроків з 7-ми до 5-ти на день, подовжити перерви та зимовий відпочинок.

Таку пропозицію висловив директор центру тестових технологій та моніторингу якості освіти Віктор Громовий. Він пропонує відійти від класно-урочної нудної системи навчання, а у червні задіювати дітей у різних проектах, екскурсіях та альтернативних формах навчальних занять.

Однак міністр освіти і науки Лілієя Гриневич підписала лист, у якому визначено, що навчальний рік повинен розпочатися 1 вересня і закінчитись не пізніше 1 липня наступного року. А тривалість канікул протягом навчального року не може бути меншою 30 календарних днів без врахування днів, коли діти припиняли навчання з незалежних від них причин (карантин, температурний режим тощо).

Ми поцікавилися думкою франківських мам щодо скорочення літніх канікул у школах. 

“Програму треба змінювати, а не канікули в дітей забирати!”, — вважають Natali Babych і Оксана Перепечко. А Tanya Moklovych каже, що у наших школах не так цікаво вчитись, щоб діти хотіли ходити на навчання і в улітку: “Зараз усі, — і вчителі, і діти, і батьки, чекають з нетерпінням завершення навчального року”.

“Шкільна пограма в нашій країні, як баян, де потрібно розтягнули, а де потрібно — навпаки. Я бачу проблему більше в якості викладання. Якщо вчитель якісно відпрацює урок, а не просто завалить домашнім завданням, тоді не потрібно буде в червні навчатись. Першим кроком до підвищення якості викладання може бути банальна заборона репетиторства учнів зі СВОЇХ класів”, — переконана Галина Маковійчук-Чоборяк

“Раніше ми вчились по нормальній програмі. Три місяці відпочивали і виросли не тупими, а зараз з наших дітей хочуть не знати кого вивчити”, — каже Таїсія Грецка.

Голова ГО “Мами Прикарпаття” Марьяна Вершинина вважає, що за літо потрібно дитину оздоровити і, безумовно потрібен відпочинок.

Однак, які б наразі пропозиції не були у Віктора Громового, а навчальний план на 2016-2017 роки уже затверджений і канікули у школах не скорочуватимуть. Про це нам повідомили у департаменті освіти і науки міста. 

Раніше у школах була літня практика, яка тривала до 15 червня. Тепер же її відмінили. Але дозволяється проводити тим школам, які цього потребують. Та навіть у такому випадку канікули не скорочуються, адже практика триває всього лише кілька днів.

Також може бути варіант навчання влітку, якщо протягом навчального року впроваджувався карантин. То ж щоб не навантажувати дітей навчанням по суботах, можливий варіан відпрацювання уроків у червні.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...