Руслан Марцінків про те, що вже зроблено та що планується зробити задля енергоефективності Івано-Франківська

  Про актуальні місцеві програми енергозбереження, про те, що вже зроблено та що планується зробити задля енергоефективності Івано-Франківська, Громадянській мережі ОПОРА розповів міський голова...

 

Про актуальні місцеві програми енергозбереження, про те, що вже зроблено та що планується зробити задля енергоефективності Івано-Франківська, Громадянській мережі ОПОРА розповів міський голова Руслан Марцінків.

– Розкажіть, яким чином міська влада Івано-Франківська сприяє енергомодернізації будівель? Які є місцеві програми з енергозбереження?

– В Івано-Франківську є декілька програм, прийнятих міською радою. Зокрема це програма термомодернізації будівель. Нині ми працюємо за трьома напрямами. Перший – заміна вікон у під’їздах. Разом з мешканцями ми вже здійснили заміну у 255 під’їздах, на черзі ще близько 150. Спочатку це було 90% бюджетних коштів та 10% – від жителів, зараз – 70% з бюджету та 30% – мешканці на умовах співфінансування.

Друга програма – утеплення будинків. Пріоритетом є повна реконструкція та реінновація будівель. Того року нам вдалося відновити 5 будинків, цього плануємо 6 на умовах співфінансування «50 на 50».

Третій напрямок – заміна освітлення в під’їздах на енергоефективні LED-лампи. Ця програма нова, вона функціонує тільки з квітня, але вже користується попитом. Умови співфінансування такі ж, як і в попередньої програми: 50% надає бюджет і 50% – мешканці. Зараз тривають роботи в трьох будинках по вулиці Тролейбусна. Міська влада постійно намагається стимулювати громадян бути ініціативними.

– Чи має місто програми в інших сферах?

– Так, Івано-Франківськ підписав великий кредитний договір з NEFCO на 8 млн євро щодо утеплення комунально-освітянських будівель. Планується виконати роботи у 13 будинках на першому етапі та в 51 – на другому. Це 77% усіх шкіл, дитячих садочків. Також програма передбачає заміну вікон, електроплит на енергоощадні, встановлення ІТП (індивідуальних-теплових пунктів). Ще один напрямок договору з NEFCO – заміна світильників на енергозберігаючі LED.

Також у нас зараз є три пілотні проекти зі встановлення сонячних батарей. Два дитячі майданчики вже освітлюються за допомогою сонячних батарей, а третій зараз на стадії реалізації. Окрім того, втілюється проект від Європейського банку реконструкції та розвитку щодо заміни котелень на біопаливні, встановлення ІТП та удосконалення мережі теплопостачання.

– Івано-Франківськ підписав меморандум з Держенергоефективності. Як його реалізують у межах міста?

– Найперше, ми хочемо утеплити будинки. Відповідно до постанови Кабінету міністрів, не тільки ОСББ можуть отримувати кошти, а й управляючі компанії, тобто відшкодування у розмірі 40% за утеплення будинків. Для Івано-Франківська це актуально, бо в нас уже як чотири роки є Муніципальна інвестиційна управляюча компанія. Ми готові брати участь у програмі, тому нам цікаво рухатись у цьому напрямі. І друге – це, все ж таки, механізм залучення приватного партнерства, а ми розуміємо, що за кошти міського бюджету охопити все неможливо. Навіть якщо 40% відсотків буде відшкодовано, це доволі таки велика сума і ми зможемо утеплити набагато більше. У місті є три мікрорайони, які дуже потребують цього утеплення: Позітрон, Івана Павла II та Каскаду. Програма буде першочергово спрямована на них, адже там панельні будинки побудовані без утеплення.

– Яка зараз ситуація з житлово-будівельними кооперативами в Івано-Франківську?

– У нас тільки чверть ЖБК перереєструвались в ОСББ, всі інші поки що розглядають можливі варіанти. Ми для ОСББ і ЖБК маємо місцеву програму розвитку та вже чотири роки поспіль
грантовим методом підтримуємо їх. 15% внесок ОСББ/ЖБК, решта – місто. Щороку вони подаються до 1 квітня та виграють свої мікро-гранти. Цьогоріч виділили 45 тис. грн на потреби одного будинку. Ця програма популярна серед населення. Окрім того, у нас вперше бюджет участі – люди голосують за той чи інший проект і самостійно визначають переможців, яким надають кошти на роботи. Ще є програма з благоустрою – облагородження бруківки, асфальту, майданчиків (прибудинкової території).

– Як переконати українців, що ОСББ – це шлях бути господарем у своєму будинку?

– На власному досвіді. Я от, наприклад, уже 8 років живу в ОСББ на 180 квартир. За цей період у нас змінилося 10 керівників, але можу сказати, що жити в ОСББ – набагато краще. Воно більш підконтрольне мешканцям, краще вирішуються проблеми, ми слідкуємо за тим, що відбувається у нашому будинку самостійно.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...