Пережити спеку без шкоди здоров’ю. Калуські медики рекомендують більше купатися, але забути про алкоголь

Цього тижня в Україну повернеться спека — температура підніметься до +38°, а дощів майже не буде. Така погода може стати приємною для тих, хто...

Цього тижня в Україну повернеться спека — температура підніметься до +38°, а дощів майже не буде. Така погода може стати приємною для тих, хто вирушає на відпочинок. Натомість здоров’ю деяких категорій людей вона може нашкодити.

 

Аби уберегти своє здоров’я від негативного впливу спекотної погоди, перш за все, необхідно збільшити кількість вживання рідини впродовж дня, рекомендує лікар-терапевт Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Семаньків.

— Люди похилого віку повинні часто вживати воду, не очікуючи на відчуття спраги, — акцентує медик, додаючи, що спека — це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур. — Достатня гідратація організму є вкрай важливою у літній спекотний період року. Питання вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов. Зазвичай рекомендують вживати не менше 2-3 л рідини на добу.

Медики також рекомендують звертати увагу на колір сечі: якщо вона темна — кількість вологи в організмі недостатня.

Водночас з великою обережністю слід ставитися до вживання спиртних напоїв у спеку, особливо людям з хронічними серцевими та гастроентерологічними захворюваннями.

Крім того, у спекотні періоди необхідно знизити звичайну фізичну активність.

— Обмін тепла в організмі людини (метаболічна теплопродукція) залежить від рівнів фізичної активності, акліматизації, віку та будови тіла. Люди з підвищеною чутливістю до спеки мають залишатися у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі — з 12:00 до 16:00, — каже Тетяна Семаньків.

За її словами, важливо звертати увагу на одяг. Тому в період літньої спеки потрібно обирати одяг з легких та натуральних матеріалів, носити головні убори, а також слід уникати тісної одежі.

Окрема порада хворим, які вживають будь-які лікарські препарати, — слід обов’язково радитися зі своїм лікарем стосовно того, як вони можуть впливати на організм людини під час періоду літньої спеки.

— Пацієнти, які вживають препарати, що знижують втрату тепла, повинні бути проінструктовані про самообстеження. Препарати високого ризику: діуретини, антихолінергічні засоби, нейролептики, — продовжує терапевт.

 Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...