ТОП-12 рекордів Прикарпаття

Серед рекордів України не один десяток «родом» із Прикарпаття. Пропонуємо пригадати найцікавіші. До речі, деякі з них навіть потрапили до числа світових рекордів. Людина...

Серед рекордів України не один десяток «родом» із Прикарпаття. Пропонуємо пригадати найцікавіші. До речі, деякі з них навіть потрапили до числа світових рекордів.

  1. Людина під снігом

Взимку 2013 року коломиянин Олексій Гуцуляк  побив світовий рекорд з перебування голої людини під снігом. Він пролежав у сніговій кучугурі годину і 20 секунд, а це на 20 хвилин більше, ніж попередній рекордсмен – із Японії.

  1. Наймасовіша «Коломийка» 

У листопаді 2011 року на площі біля міської ратуші в Коломиї встановили рекорд України з виконання танцю «Коломийка». Учасниками свята, яке проходило в межах Всеукраїнського молодіжного форуму «Молодь – нова еліта нації», була не тільки молодь Прикарпаття, але й представники багатьох областей України – від Донецька до Львова. Незважаючи на холодну пору року і сильний вітер, 207 пар виконали найпопулярніший на Галичині танець.коломийка

  1. Шість вершин за шість годин

У квітні 2012 року зафіксували  рекорд України в категорії: «Спорт, спеціальна підготовка, масові заходи» – спуск з шести найвищих вершин України за один день. Протягом п’яти днів п’ятеро українських сноубордистів та лижників у Буковелі проходили тренування й технічну підготовку для встановлення рекорду та підкорення найвищих вершин українських Карпат (гори Петрос, Говерла, Ребра, Бребенескул, Гутин-Томнатек, Піп Іван). Сміливці за шість годин здійснили спуск з шести вершин Карпат на лижах та сноубордах за допомогою гелікоптера.

6 вершин

  1. Найдовше чоловіче волосся

У 2012 році в Україні зареєстрували рекорд на найдовше чоловіче волосся – один метр і десять сантиметрів. Та ще й природного рудого кольору. Його власник – 12-річний хлопчик із Дрогобича, який по нагороду приїхав аж на Прикарпаття. Що таке ножиці та перукарське крісло, Артур не знає. Адже його не стригли з самого дитинства.найдовше чоловіче волосся

  1. Найбільша лемківська ватра

На початку літа 2012 року на Ватряному полі в селі Рівня Рожнятівського району під час VІ Прикарпатського фольклорно-етнографічного фестивалю лемківської культури відбулося запалення найбільшої ватри в Україні. Вогонь-символ возз’єднання був ініційований самою лемківською громадою.

лемківська ватра

  1. Родинне дерево

Рекорд, який встановили в Івано-Франківську в 2014 році, полягав у створенні і презентації єдиного в Україні дерева з використанням 150 фотокульок – 1800 світлин із зображенням прикарпатських родин, сімей, дітей. Ексклюзивні фотокульки, створені івано-франківською дизайнеркою Лідією Шевагою, закріплені на конструкції у формі дерева висотою понад 2,5 метри. Головна мета дійства – привернути увагу суспільства до таких важливих цінностей, як сім’я та родина.

родинне дерево

  1. Найбільший тризуб зі свіжого кропу

Улітку 2012 року на центральній сцені Долинського міського парку відбулася патріотична акція – викладення на національному прапорі розміром 20 м на 15 м найбільшого герба України зі свіжого кропу. Для встановлення цього рекорду знадобилося 100 кг кропу.

найбільший тризуб

  1. «Ґудзиковий» рекорд

У 2013 році на показі мод «Франківський подіум» дизайнерка Лєна Васенко встановила рекорд України в категорії «Мода, мистецтво, вперше». Вона використала найбільшу кількість ґудзиків в одній колекції одягу «Подих літа». На 14 моделях нарахували аж 5 762 ґудзики.

гудзиковий рекорд

  1. Карта миру

Торік на день святого Миколая в Івано-Франківську провели святкове дійство і старт міжнародного соціального проекту «Діти за мир у всьому світі», а також встановили новий рекорд України у категорії «Найбільша карта України, виготовлена дитячими руками заради миру у всьому світі». Розміри рекордної карти: 2 м на 1,5 м. У встановленні рекорду взяли участь 250 дітей, які виготовили стільки ж паперових голубів миру, яких потім наклеїли на карту.

найбільша карта України

  1. «Вареничний» рекорд

У 2014 році під час різдвяних свят в одному з івано-франківських ресторанів одночасно приготували найбільшу кількість вареників. Тисячу вареників із квашеної капусти варили протягом чотирьох днів у три зміни. Для рекорду витратили 6,5 кг борошна, близько 10 кг капусти, до 27 яєць, 1,5 кг цибулі та 2 кг сала.вареники

  1. Танцювальний рекорд

Улітку 2013 року в Калуші відбувся всеукраїнський фестиваль-конкурс східних танців «Кубок Прикарпаття». У рамках заходу на міській площі 507 танцівниць східних танців віком від 4-х до 75 років встановили рекорд України із масового та одночасного виконання східних танців.

танцювальний рекорд

  1. Босоніж по снігу

У 2013 році в Івано-Франківську тренер з тхеквондо ВТФ, керівник центру підготовки чемпіонів «Золотий дракон» Ігор Йосипів пробіг босоніж по снігу 12 км навколо міського озера. Це зайняло у рекордсмена одну годину 20 хвилин та 46 секунд.

босоніж по снігу

До теми

В Україні рекорди реєструє «Книга рекордів України», яка виконує представницькі функції «Книги рекордів Гіннеса». Наразі «Книга рекордів України» налічує п’ять тисяч рекордів.

«Аби зареєструвати рекорд, перш за все потрібно заповнити відповідну анкету на офіційному сайті проекту, – пояснює представник «Книги рекордів України» Ганна Крисюк. – Потенційний рекордсмен повинен вказати назву рекорду, описати основну ідею та бюджет». Варто зазначити, що не реєструють рекорди, які несуть загрозу для безпеки життєдіяльності людини.

Протягом одного-двох місяців заявку розглядає редакційна рада, яка складається з експертів – неодноразових рекордсменів та фахівців у різноманітних галузях.

Вартість реєстрації рекорду включає в себе проведення відповідної експертизи рекорду, виготовлення дипломів, а також організаційні моменти щодо приїзду експертів (поселення, харчування тощо).

Якщо рекорд є соціальним проектом, тобто стосується популяризації України, патріотизму, національних та освітніх програм, пов’язаних із дітьми, то реєстрація відбувається повністю безкоштовно.

До речі, вартість проведення експертизи рекорду, який подають до «Книги рекордів Гіннеса», складає близько п’яти тисяч євро.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...