Суд “чорних трансплантологів”: справу почали розглядати без потерпілих

У понеділок, 1 серпня, Івано-Франківський міський суд розпочав новий розгляд у справі проти п’ятьох судмедекспертів, яких четвертий рік звинувачують у незаконній трансплантації. На сьогоднішнє...

У понеділок, 1 серпня, Івано-Франківський міський суд розпочав новий розгляд у справі проти п’ятьох судмедекспертів, яких четвертий рік звинувачують у незаконній трансплантації.

13918745_1009790259127927_1891473740_o

На сьогоднішнє засідання знову прийшла лише одна потерпіла із 34, заявлених прокуратурою. Спочатку у справі було 62 потерпілих. Окрім того не з’явилися захисники обвинуваченого Швеця. Однак суддя Наталія Деркач вирішила розпочати розгляд справи без потерпілих, адже, каже, засідання неодноразово переносили через їх відсутність.

Нагадаємо, експертів Ігоря Горичка, Романа Купчака, Едуарда Ковача, Олега Швеця та медсестру Тетяну Горичок затримали у 2012 році. У 2007 році медзаклади по всій Україні почали працювати з державним підприємством «Біоімплант», створеним при Міністерстві охорони здоров’я у 2004-му. Вилучені у небіжчиків тканини з регіонів відправляли до Києва, звідти в Німеччину, до компанії Tutogen Medical GmbH, а в Україну повертались уже готові біоімплантати. Їх використовують для лікування кісток, рогівки ока, дефектів після видалення зубів тощо.

Прокурор зачитав скорочений варіант обвинувального акту. Попри те, що у справі вже був виправдувальний вирок, судмедекспертів знову звинувачують у незаконній трансплантації тканин із трупів. Обвинувачені, за словами прокурора, працювали спільно із “невстановленими слідством особами” та отримували від 2500 до 4000 грн за одну тканину. Йдеться про фрагменти хрящів, кісток, очних яблук тощо.

Прокурор наголошує, що з тіл вилучали від 30 до 60 анатомічних утворень, а це набагато більше, ніж попередньо експерти обіцяли потерпілим. Вже у коридорі суду обвинувачені кажуть, що суддя не мала права починати розгляд справи без усіх потерпілих.

“Справу почали слухати незаконно, сьогодні навіть не було потерпілих, які оскаржували виправдувальник вирок, – каже обвинувачений Купчак. – Це суцільний безлад, бо вирок скасували якраз через те, що потерпілих не було на засіданнях, а зараз справу розглядають без них, то ж виходить, що вирок знову скасують з тих же причин. Сьогодні суд вчинив злочин”.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...