Франківськ, якого вже немає: у документальному фільмі показали бордель та катівню

29 липня в Івано-Франківську відбулася прем’єра документального фільму «Дзеркала Станіслава», який створили молоді письменники Катерина Гладка і Олександр Коба.  За задумом авторів, це фільм...

29 липня в Івано-Франківську відбулася прем’єра документального фільму «Дзеркала Станіслава», який створили молоді письменники Катерина Гладка і Олександр Коба.


 За задумом авторів, це фільм про Івано-Франківськ, якого вже немає.

«Йдеться переважно про XX століття, залишки якого зараз активно знищують і забувають», – кажуть вони.

«Нам стало цікаво, наскільки люди пам’ятають свої історію, чи має для них значення, в яких будинках вони живуть, що було там раніше і як все це впливає на їхнє сучасне життя», – розповіла Cultprostir про ідею стрічки Катерина Гладка.

У «Дзеркалах Станіслава» розповідають про різні будівлі старого Івано-Франківська, які сьогодні є звичними для місцевих мешканців, а раніше мали зовсім інше призначення. Приміром, в міському антимонопольному комітеті раніше розташовувався бордель, а підвал однієї зі шкіл колись слугував катівнею НКВС.

Стрічка «Дзеркала Станіслава» складається з кількох новел про різні аспекти життя Івано-Франківська, описані через історії людей, які добре знають це місто. Тому героями картини стали письменники Тарас Прохасько, Олег Криштопа, Володимир Єшкілєв, художник Богдан Бринський та інші представники місцевої інтелігенції.

Невдовзі фільм планують показувати у Польщі та Німеччині, а також по Україні, зокрема у Києві та Полтаві.

«Наше надзавдання – дати поштовх роботи такі речі і про інші українські міста, розповідати про них не занудною науково-популярною мовою, а в якомусь цікавому форматі», – зазначила Катерина Гладка.

Катерина Гладка і Олександр Коба є переможцями конкурсу на участь у резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен – 2016», в рамках якого і був створений фільм «Дзеркала Станіслава».

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...