Європейський паркінг у середмісті Івано-Франківська: ефективне вирішення наболілої проблеми

Найближчим часом на вулиці Мельника в Івано-Франківську розпочнеться будівництво нового мікрорайону “Центральний”. Тож невдовзі у самому центрі міста виникне комфортний, сучасний та креативний простір,...

Найближчим часом на вулиці Мельника в Івано-Франківську розпочнеться будівництво нового мікрорайону “Центральний”. Тож невдовзі у самому центрі міста виникне комфортний, сучасний та креативний простір, створений із врахуванням новітніх європейських тенденцій та стилів.

Окрім жилих будівель, тут планується побудова кількох значущих для міста об’єктів. Найважливіший і найнеобхідніший з них – це підземний паркінг, про який говорять уже кілька років поспіль. Побудову паркінга, що водночас стане і комплексним вирішенням наболілої проблеми, взяла на себе будівельна компанія «Спілка забудівників».

Щороку на вулицях Івано-Франківська збільшується кількість транспортних засобів, а от місць для паркування, навпаки, не вистачає. Відтак проблема паркування автомобілів, особливо у центральній частині населеного пункту, стала нагальною та потребує термінового й ефективного вирішення. Припарковане у неналежному місці авто створює труднощі іншим водіям, «корки» на дорогах, незручності для перехожих. А ще загрожує водіям-порушникам штрафом або відправкою автомобіля на штраф-майданчик.

Для вирішення проблеми, а також для повноцінного розвитку міста все слід робити комплексно і виважено, зауважує колишній головний архітектор Володимир Гайдар. Для цього необхідно правильно поставити питання із внутрішньодворовим простором. А ще досі не вирішене питання паркінгів: кількість автомобілів постійно збільшується, а дворові простори залишаються такими, як є, або й зменшуються. Тож необхідно змінювати пріоритети. Двори мають бути абсолютно пішохідними, а паркінги слід будувати окремо – підземні, надземні, окремі багаторівневі. Крім того, необхідні багаторівневі паркувальні зони поблизу центру, що «відрізатимуть» зовнішній транспорт. Це розвантажить центральну частину міста, зробить її чистішою і привабливішою, наголошує архітектор.

Перший такий багаторівневий паркінг на вулиці Мельника у найкоротші терміни втілить у життя компанія «Спілка забудівників». Наразі на цій території стоїть стара недобудована бетонна конструкція, по якій бігають діти, що є не зовсім безпечним для їхнього життя та здоров’я, та вештаються сторонні особи. Облаштування багаторівневої паркувальної зони – це амбітний і затратний проект, який дозволить зменшити кількість автівок в історичній частині міста, вирішить проблему заторів, а також дасть можливість знизити рівень загазованості у центрі Івано-Франківська. А ще дозволить створити цивілізований простір, використати закинуту територію функціонально та якісно.

14_2

Відтак 8 липня цього року на черговій сесії Івано-Франківської міської ради депутати дали дозвіл на розроблення детального плану території кварталу в межах вулиць Андрія Мельника – Академіка Сахарова – Євгена Коновальця – Січових Стрільців в м. Івано-Франківську. Головний архітектор міста Дмитро Нижник повідомив, що забудівник у першу чергу збудує там багаторівневу парковку на 265 місць.

«Навіть якщо буде встановлена плата 5-10 грн., для міста побудова паркінга – це великий прорив. Це буде дуже зручно: приїхав, залишив машину на Мельника і пішов. Крім того, тут буде передбачена соціальна складова, і вразливі та малозабезпечені верстви населення матимуть пільги», – зауважив міський голова Руслан Марцінків.

За європейськими нормами, автовласники можуть до години часу залишати свій транспортний засіб у підземних паркінгах безкоштовно. Оплата проводиться лише тоді, коли авто перебуває на території більше однієї години. Години достатньо, щоб приїхати на парковку, піти в магазин за покупками, випити філіжанку кави або провести нетривалу зустріч і поїхати геть, не оплачуючи послуги за паркування.

14_3

І загалом, до вирішення проблеми паркування у мікрорайоні «Центральний» підійшли доволі серйозно. Його планують збудувати так, щоб пішохідну зону повністю відмежувати від автомобілів. Усі автівки власників квартир, а також гостей будуть розміщені у паркінговій зоні площею у понад вісім тисяч квадратних метрів на цокольному поверсі будівель. На цій території зможуть розміститися 270 авто, а додаткова придворова парковка забезпечить паркування 400 автомобілів. А от двір тут буде без чотириколісних транспортних засобів, зелений, з красивими насадженнями – кущами та багаторічними деревами, де для пішоходів забезпечать вільний прохід, а для малечі – абсолютно безпечний простір.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...