Які податки сплачуються при продажу нерухомості?

Цього року набрали чинності багато законодавчих змін. У зв’язку з цим фахівці Залізничної ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області надали роз’яснення щодо порядку сплати...
Цього року набрали чинності багато законодавчих змін. У зв’язку з цим фахівці Залізничної ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області надали роз’яснення щодо порядку сплати та ставки оподаткування доходів, отриманих від продажу об’єктів нерухомості.

Перш за все, визначено, що продажем буде рахуватися будь-який перехід від однією особи до іншої права власності на нерухомість, за винятком успадкування та дарування цієї нерухомості. Отже, якщо ви вирішили продати, або обміняти свою нерухомість — уважно ознайомтеся із законодавством щодо сплати податків. Адже, у відповідності до ст.172.5 ПКУ, сума податку визначається та сплачується самостійно:

– особою, котра продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість до нотаріального посвідчення цих договорів;

– особою, у власності якої перебувала нерухомість та яка відчужена за рішенням суду.

У відповідності до п. 172.1 ст.172 ПКУ, не оподатковується дохід, отриманий від продажу об’єктів нерухомості, а саме: житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій ділянці), не частіше одного разу в межах податкового року, та якщо така нерухомість знаходиться у вашій власності не менше 3 років.

Це правило дійсне і для оподаткування військовим збором. У всіх інших випадках дохід, отриманий від продажу нерухомості підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

При відчуженні земельної ділянки її розмір не повинен перевищувати норму безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України, залежно від її призначення. У разі продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, або іншого об’єкта нерухомості не зазначеного у п. 172.1 ст. 172 ПКУ то дохід отриманий від відчуження такої нерухомості підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу об’єкта незавершеного будівництва. Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону (172.3. ст.172 ПКУ).

Якщо продавець нерухомості є нерезидентом, то ставка податку на доходи, отримані від продажу об’єктів нерухомості, складатиме 18 % від вартості об’єкта в разі продажу або обміну протягом поточного звітного податкового року більше одного об’єкта нерухомості або володіння таким менше трьох років.

Під час проведення операцій з продажу об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...