Карпати увійшли до переліку місць, з яких найкраще спостерігати за зорепадами

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір, розміщені поряд з румунським кордоном – Мармароський, Гринявський та Чивчинський масиви....

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір, розміщені поряд з румунським кордоном – Мармароський, Гринявський та Чивчинський масиви.


 Персеїди – один з найяскравіших метеорних потоків, або, як частіше кажуть – метеорних дощів, який щороку прикрашає зоряне небо у серпні. Метеорний дощ Персеїд відбувається, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта-Туттля.

Наближаючись до Сонця, комета нагрівається, розсіюючи за собою уламки льоду, породи та пилу, які здуваються сонячним вітром і утворюють “хвіст” комети.

Уламки породи з ядра комети, потрапляючи до атмосфери Землі, згорають, спалахуючи наче зірки. Навіть крихітна частинка хвоста комети розміром з піщинку може спричинити яскравий спалах на зоряному небі.

Метеорний потік можна спостерігати влітку, приблизно з 23 липня до 22 серпня. Пік припадає на 12-13 серпня.

Тому щоб насолодитись метеорним дощем, а тим більше, зробити гарні фото падаючих зірок, – треба шукати місця, не засліплені освітленням населених пунктів.

В Україні таких місць, на жаль, не так багато. Найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір, розміщені поряд з румунським кордоном – Мармароський, Гринявський та Чивчинський масиви.

Тут розміщені кілька великих природно-заповідних територій, які охоплюють “темні частини” карпатського неба. Це національні природні парки “Верховинський” (Чивчинські гори, Івано-Франківська область) та “Черемоський” (Гринявські гори, Чернівецька область), а також Карпатський біосферний заповідник (Мармарський заповідний масив, Закарпатська область).

Саме тут знаходяться найбільш сприятливі місця для фотографування небесних об’єктів на довгій витримці в Україні.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...