Як у Франківську облаштовують дворики і громадський простір

Івано-Франківськ відомий численними проектами, покликаними зробити місто більш комфортним для його мешканців. Тут вже працює громадський ресторан Urban Space 100, який віддає частину прибутку...

Івано-Франківськ відомий численними проектами, покликаними зробити місто більш комфортним для його мешканців. Тут вже працює громадський ресторан Urban Space 100, який віддає частину прибутку на розвиток міста. У минулому році місцеві активісти створили у Франківську перший в Україні парклет, а вже сьогодні облаштовують сквери та відновлюють занедбані дворики власними силами.


 БЖ поговорили з ініціаторами двох нових урбаністичних проектів – простір “Шевченко Три” і Павільон78 – про те, як вони змінюють своє рідне місто.

Простір для подій і відпочинку у дворику “Шевченко Три”

В одному з дворів по пішохідній вулиці Шевченка, яка з’єднує центр з міським парком і озером, знаходяться старі будівлі промислового призначення. Вартість оренди приміщень в них дуже низька, тому традиційно там розміщуються склади і офіси. На початку року група ініціативних городян облаштувала останній поверх під самим дахом одного з будинків і організувала там “Арт-простір IF“. У ньому проводили майстер-класи та творчі події.

Василь Демків, один з ініціаторів “Арт-простору IF”, і інші активісти згодом вирішили створити простір для відпочинку на відкритому повітрі. На першому етапі до ініціативи приєдналася архітектор Анна Пашинська і урбаніст з платформи “Тепле Мiсто” Саша Шевченко.

Задній двір будівлі довгий час був місцем для зберігання непотрібних речей. За кілька тижнів ініціаторам вдалося розчистити простір і облаштувати його власноруч створеної вуличними меблями. З’явився формат щовечірніх воркшопів, під час яких небайдужі люди своїми силами прибирали двір, демонтували бруківку.

“Необхідність в грошах з’явилася після ідеї проводити танці і заняття йогою у дворику, для яких потрібна була дерев’яна платформа. Ми розуміли, що зробити це з ресайклінгу вже не вийде, тому що нам потрібно було якісне дерево. Тому ми створили відкритий бюджет. Це Excel – файл, який доступний кожному на нашій сторінці в Facebook, куди люди можуть вносити свої ідеї і давати на це гроші. Наприклад, один хлопець зацікавився ідеєю перефарбувати сходи і дав нам кошти на фарбу, “- каже Анна.

Сьогодні у дворику вже є дерев’яний настил, пісочниця, проектор, місце для виступів. За два місяці існування простору “Шевченко Три” були проведені десятки різноформатних подій від сальса-вечорів і переглядів футбольних матчів до святкування днів народжень. Вхід на події безкоштовний, але приймають добровільні внески від усіх охочих.

“Цей експеримент полягає в тому, чи зможемо ми підтримувати дворик на основі свідомих внесків відвідувачів. У нас є якісь речі, які можна вкрасти, але ми хочемо перевірити, як буде вести себе з ними співтовариство. Можливо, настане момент, коли ми не зможемо заплатити за щось і тоді скажемо: “Люди, ви ще не готові до такого формату. Тепер всі події будуть по 20 гривень “. Але поки все працює органічно і природно”, – говорить Анна.

Крім грошової допомоги від відвідувачів і приватних внесків городян, дворик “Шевченко Три” підтримали також платформа “Теплі Місто” і місцевий бізнес.

У простір “Шевченко Три” можна потрапити в будь-який час. Розташування дворика сприяє тому, що сюди приходять різні категорії населення: випадкові перехожі, працівники сусідніх офісів, відвідувачі спеціальних подій. За словами Анни, у цього місця великий потенціал стати новим форматом публічного простору в Івано-Франківську. Головною особливістю залишається те, що “Шевченко Три” – це місце для всіх, яке створюється усіма.

Ініціатива “Сквер перед друкарнею” і “Павільон78”

78 павільйон, архітектурна резиденція

На вулиці Січових Стрільців у Івано-Франківську перебуває стара закинута друкарня, перед якою є вільний простір. Уже деякий час воно поступово перетворюється на місце для паркування авто і ночівлі бездомних. Люди, які живуть і працюють поруч, проявили бажання поліпшити цей простір і облаштувати там сквер. До громадської ініціативи Романа Рудого та Уляни Федик пізніше приєдналася платформа “Тепле Місто”. Куратором проекту став Олександр Шевченко, керівник відділу урбаністики.

Перш за все урбаністи порадили провести сучасне дослідження території, щоб зрозуміти актуальні проблеми городян. Грант на проведення хакатонів отримали від ресторану Urban Space. Для вирішення долі маленького скверу до івано-франківських учасників приєдналися урбаністи, соціологи, економісти і журналісти з Києва та Львова.

“Хакатон дав нам розуміння того, що продовженням ініціативи повинен стати професійний архітектурний проект, який зможуть зробити тільки фахівці. У мене тоді в думках виникла аналогія з літньою школою, в рамках якої колись збиралися архітектори в Карпатах і реалізовували свої рефлексії за мотивами твору Тараса Прохаська “Непрості”. Я подумав, що було б добре створити таку “точку збірки” у самій друкарні, щоб архітектори збиралися в самому контексті і розробляли майбутній проект “, – говорить Олександр.

Так з’явилася ідея створення Павільону78. Це дерев’яна розбірна конструкція, покликана стати місцем для зібрань архітекторів, громади, активістів. Всі небайдужі можуть обговорювати актуальні проблеми скверу, перебуваючи в ньому. Головна мета Павільону78 – проведення архітектурної резиденції. З середини червня тут проходять обговорення з жителями Івано-Франківська, лекції істориків і мистецтвознавців. Простір відвідували міський голова та представники департаментів.

Паралельно з цим Павільон78 став неформальним місцем для проведення різних подій: ранкової йоги, пряникового воркшопу, обміну “зеленими” ідеями, кіновечорів.

“Ми пробували тестувати цей простір у друкарні і стежити, як люди проводять в ньому час. Виходило, коли ми поставили павільйон, додали мінімальні умови, запросили вуличних музикантів, принесли проектор, стали показувати кіно, простір відразу наповнилося 50-60 людьми, які органічно проводили свій час “, – говорить Олександр.

За час резиденції Павільон78 відвідали від 8 до 12 практикуючих архітекторів зі Львова, Харкова, Києва, які розробили кілька сценаріїв облаштування скверу перед друкарнею.

“Основна ідея всіх архітектурних проектів полягає в тому, щоб вирівняти різні масштаби просторів. В центрі є велика пішохідна вулиця, стометрівка, а простір перед друкарнею її продовжує, але воно втратило свою функціональність. Тому одна з пропозицій – це” причепити “його назад, до центрального простору міста. Інша ідея – вписати сквер в контекст з друкарнею, синхронізувати його з формами друкарні, перенести їх на горизонтальну площину “, – говорить Олександр.

Ініціативу облаштування скверу перед друкарнею і створення Павільону78 фінансово підтримали міська адміністрація, Тепеі Місто, німецька урядова компанія GIZ, Львівська Майстерня Міста і місцевий соціально відповідальний бізнес. Також запустили краудфандингову кампанію, яка допомагає збирати кошти на проведення різних подій.

Майбутнє самого Павільону78 залишається відкритим питанням, оскільки ще не вирішені всі формальні проблеми з власністю і дозволами на облаштування скверу від міської влади. Однак до кінця літа Павільон78 працює як вільна подієва майданчик, де кожен може провести своє суспільно корисне для міста подія.

“До нас навіть почали звертатися з інших міст, щоб використовувати ідею створення павільйону і допомагати вирішувати проблеми у себе. Хочуть навіть орендувати цей павільйон на “Майстерню Міста” в Миколаєві. Для жителів Франківська такий спосіб вирішення проблеми – це певною мірою провокація, тому що ми порушили якийсь баланс цього місця. Люди іноді підходять і запитують, чи не баптистська ми церква “, – говорить Олександр.

Основні результати роботи архітектурної резиденції були презентовані в онлайн-буклеті. Фахівці розробили різні функціональні сценарії використання скверу, серед яких врахували буденний формат, а також художні інтервенції, ігрові заходи, концерти і перфоманси. Планується облаштувати сквер терасою, зупинкою, мобільними елементами та велопарковок.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...