Топ-5 найпопулярніших спеціальностей в університетах Івано-Франківська за кількістю поданих заяв

5 серпня завершилися вступні перегони у всіх вузах України. Щасливчики подали оригінали документів і з полегшенням зітхнули, адже гарантії їхнього навчання задекларовані приймальними комісіями. ...

5 серпня завершилися вступні перегони у всіх вузах України. Щасливчики подали оригінали документів і з полегшенням зітхнули, адже гарантії їхнього навчання задекларовані приймальними комісіями. 


 Попри сподівання абітурієнтів, їхніх родичів, а також працівників університетів, попит на спеціальності цього року був просто нереальним. Це додавало азарту і бажання отримати таке бажане місце серед студентів того чи іншого навчального закладу. Пропонуємо п’ятірку найпопулярніших спеціальностей у трьох національних університетах нашого міста. 

Вже на початку варто зауважити, що абітурієнти – це не тільки мешканці міста чи області. Зважаючи на популярність наших університетів, можна говорити навіть про міжнародний попит на навчання в Івано-Франківську. Особливістю вступної кампанії, як завжди, є попит на медичні та юридичні спеціальності. Почесну пальму першості цього року посідає завжди популярна спеціальність Івано-Франківського національного медичного університету – «Медицина». При максимально можливому наборі на державне замовлення 244 майбутніх студентів до приймальної комісії надійшло 3998 заяв. Відповідно і конкурс на державне місце був доволі високим – 16,39. Загальний конкурс серед абітурієнтів на цю спеціальність становив 9,09 на одне місце. І це при тому, що ліцензований обсяг прийому становив 440 осіб. Станом на 5 серпня, коли було оголошено закінчення прийому оригіналів документів, на державну форму навчання університет прийняв 216 абітурієнтів.

Із певним відривом у кількості поданих заяв на другу позицію потрапляє не менш прогнозована спеціальність Прикарпатського університету «Право». Юридичні напрямки підготовки чи не всі роки користуються попитом серед молоді. Навіть повідомлення Міністерства освіти і науки про перевиробництво кадрів не спинило охочих отримати освіту правника. Цього року тут виявили бажання навчатися 1257 осіб. Конкурс на державне замовлення при такій кількості поданих заяв становив аж 78,56 на одне місце при максимально можливій кількості 16 студентів на державній формі навчання. Загальний конкурс на цю спеціальність дещо скромніший – всього 8,38, оскільки університет отримав ліцензований обсяг прийому 150 абітурієнтів.

Золота середина популярності серед учорашніх випускників шкіл – «Стоматологія». Стати спеціалістами у цій галузі прагнули цього року аж 1211 абітурієнтів. Особливості цьогорічного прийому на «Стоматологію» відзначилися небаченим конкурсом на державні місця. При максимально можливому наборі лише 4 студентів конкурс склав аж 302,75 на одне місце. Дещо спростив ситуацію ліцензований обсяг. Якщо університет має право набрати 144 спеціалістів із стоматології, то й загальний конкурс тут всього 8,41. Зрештою, офіційний документ медичного навчального закладу про зарахування за держзамовленням свідчить про повний набір – четверо студентів.

Куди ж Прикарпатському університету без популярної спеціальності «Англійська мова і література»? Сьогодні вона посідає четверте місце у рейтингу, випередивши «Туризм», «Психологію» та «Міжнародні відносини». Подані для вступу 1113 заяв є яскравим свідченням того, що на знання іноземної мови покладаються великі надії. Конкурс на державне замовлення тут у межах розумного – 39,75. Варто мати на увазі, що на державні місця могли претендувати лише 28 осіб. Втім, як показує інформаційна система «Конкурс», зарахованими стали лише 17 претендентів. Загальний конкурс на цю спеціальність становив 13,09, а тому університет має можливість набрати ліцензований обсяг до 85 осіб.

Якщо із медичними спеціальностями все більш-менш зрозуміло, то цифри у приймальних комісіях двох інших національних університетів майже синхронно перевищують півтисячну позначку. Це, зокрема, стосується п’ятої позиції нашого рейтингу – напрямку «Туризм». Ця спеціальність стала настільки популярною, що в обох університетах вона перебуває у топі найзатребуваніших професій серед абітурієнтів. 833 заяви до Прикарпатського університету і 497 – до Університету нафти і газу можуть свідчити про зацікавленість молоді туризмом. І все-таки чільну п’ятірку популярних спеціальностей закриває кількість поданих заяв до гуманітарного вузу. Система «Конкурс» зареєструвала лише трьох осіб студентами цієї спеціальності при максимально можливій кількості 14 студентів на державні місця. Тим часом конкурс серед абітурієнтів склав 59,5 на одне державне місце. При ліцензованому обсязі 150 студентів загальний конкурс на «Туризм» склав всього 5,55 на одне місце.

Цифри і статистика, як-то кажуть, річ вперта і невдячна. Зараз говорити про остаточні набори студентів ще зарано, адже триває формування платних груп. Тому, за вже усталеною традицією, студентів, як і курчат, рахуватимуть восени.

ТОП-5
Медицина – 3998 заяв
Право – 1257 заяв
Стоматологія – 1211 заяв
Англійська мова і література – 1113 заяв
Туризм – 833 заяви

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...