На Прикарпатті депутати сільради стали на захист війта, якого звинувачують у хабарництві

25 серпня у самому центрі Івано-Франківська оперативники Управління захисту економіки ГУ НП в області спільно зі слідчими прокуратури області затримали сільського голову Березівки Тисменицького...

25 серпня у самому центрі Івано-Франківська оперативники Управління захисту економіки ГУ НП в області спільно зі слідчими прокуратури області затримали сільського голову Березівки Тисменицького району Олександра Вару і депутата сільської ради Богдана Орла.

Як зазначено у повідомленні прес-служби прокуратури області, службові особи сільської ради спільно із керівником громадського об’єднання упродовж квітня—серпня вимагали у представника суб’єкта господарювання неправомірну вигоду в розмірі 470 тис. грн. за допомогу в безоплатній передачі у приватну власність земельної ділянки площею 0,2 га. Частину неправомірної вигоди в сумі 70 тис. грн. вони отримали у квітні-червні, а решту — 400 тис. грн. — в день їхнього затримання, після чого цей факт задокументували правоохоронні органи області.

Затримання сільського голови і депутата ради викликало значний резонанс і активно висвітлювалося у ЗМі та обговорювалося у соціальних мережах. Але депутати Березівської сільської ради вважають, що інформацію з цього приводу подавали однобічно. Тому вони ухвалили звернення до засобів масової інформації та жителів краю, в якому виклали своє бачення подій, що передували затриманню О. Вари і Б. Орла.

У документі, підписаному 11-ма із 13-ти депутатів і членом виконкому Наталією Курпель, зазначається зокрема, що до сільської ради й справді з проханням виділити земельну ділянку звернулася жителька м. Житомира, на той момент — приватна особа, бо підприємницьку діяльність вона припинила у 2015 році.

«Заява, яка від неї надійшла, була розглянута на черговій сесії депутатами Березівської сільської ради, — йдеться у зверненні. — Ця громадянка повідомила нас про мету придбання земельної ділянки і про її бажання в майбутньому побудувати на ній газову заправку. При цьому вона сама заявила нам, депутатам сільської ради, про бажання тісно співпрацювати і намір надати селу благодійну допомогу в розмірі 470 000 гривень (оскільки продаж їй земельної ділянки через аукціон, як це передбачає законодавство, є довготривалим процесом і не гарантує їй перемоги у ньому).закінчення. Поч. на стор. 1 Тому просила виділити їй землю під особисте господарство безкоштовно з подальшим наданням дозволу на зміну її цільового призначення, взамін обіцяючи дану благодійну допомогу.

На цю пропозицію ми, депутати, погодилися, оскільки вона була економічно вигідною для села. Тому її заяву задовольнили, про що вона одразу ж отримала рішення сесії. При цьому було обумовлено, що кошти вона перекаже на банківський рахунок нашої неприбуткової організації «Чисте довкілля», яку очолює Б. Орел. Сільського голову О. Вару було зобов’язано укласти відповідну угоду про соціально-економічне партнерство з цією громадянкою, в якому мало бути чітко вказано, що внесок є добровільним і що він має надійти на рахунок ГО «Чисте довкілля». Ми також погодилися на те, що благодійний внесок буде внесено частинами, однак до моменту видачі державного акта на землю (самі розумієте чому, бо цю людину ми не знали). 

Контролювати надходження коштів було зобов’язано сільського голову та голову ГО «Чисте довкілля». На чергових сесіях сільський голова доповідав нам про надходження коштів (протягом квітня—червня надійшло 70 тис. грн. з обумовлених 470 тис. грн., причому, зверніть увагу, всі — на банківський розрахунковий громадської організації)».

Переказані 70 тис. грн., як стверджують автори звернення, рада використала на фінансування різних потреб сільської громади — на ремонт шкільних приміщень, оплату кошторису та виконання робіт з будівництва сільського критого спортзалу і 2-го поверху будівлі сільського адміністративного центру, надання матеріальної допомоги жителям села на лікування та у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем, на поповнення карткових рахунків березівських хлопців, які перебувають у зоні АТО, на підтримку сільських футбольної команди «Фортуна» і «пластунської» організації та ін.

«За всіма витратами коштів благодійного внеску заявниці представникам прокуратури області надані підтверджувальні чеки, а за оплачені роботи, де чеків немає, про отримання коштів готові свідчити люди. Витрата решти 400 тис. грн. уже була обговорена і погоджена депутатами на сесії — вони мали піти на завершення ремонту спортзалу і на добудову бібліотеки в новому адмінцентрі. Тобто ці кошти не могли і не можуть бути хабарем, якщо про них знало півсела і які погоджувалися на сесії сільської ради всіма депутатами. А про те, що 25 серпня сільський голова і депутат поїхали в обласний центр для перерахунку в «ПриватБанк» решти 400 тис. грн., знали всі працівники сільської ради, бібліотеки та ФАПу (зверніть увагу, затримання провели саме перед входом до приміщення «ПриватБанку», а не десь інде)», — наголошують автори звернення.

Очевидно, що в процесі об’єктивного розслідування справи всі ці деталі буде з’ясовано. А суд, так би мовити, поставить у ній крапки над «і». Наразі івано-Франківський міський суд задовольнив клопотання прокуратури області про відсторонення О. Вари від займаної посади сільського голови. 5 вересня колегія івано-Франківського апеляційного суду залишила без змін рішення судді івано-Франківського міського суду, який, обираючи міру запобіжного заходу, дозволив О. Варі вийти із сізо під заставу в розмірі 234 тис. грн.

Микола СОКОЛІВСЬКИЙ, газета “Галичина”

Категорії
Життя
Новини
Loading...