Армії потрібні водії: Прикарпатців кличуть служити до війська

Як не дивно, але фахівців саме цієї чи не найбільш поширеної професії гостро потребує наше військо. Про це йшлося на брифінгу в обласному військовому...

Як не дивно, але фахівців саме цієї чи не найбільш поширеної професії гостро потребує наше військо. Про це йшлося на брифінгу в обласному військовому комісаріаті, який провів в. о. обласного військкома полковник Юрій Верановський.

Власне, на ньому було розглянуто три питання, кожне з яких торкається інтересів багатьох прикарпатських родин.Почнемо з того, котре одного разу наробило найбільше ажіотажу. Йдеться про те, що демобілізованих з четвертої хвилі раптом почали призивати на військові збори. Можете уявити собі стан душі їхніх рідних і близьких. Більшість була переконана, що чоловіків і синів знову забирають на війну.

Насправді ж, як роз’яснили на брифінгу, йдеться про формування військового резерву згідно з відповідними законодавчими актами. Власне, у всіх країнах світу є таке поняття, як військова служба в резерві. В Україні її було запроваджено з 2006 року. Та враховуючи, що нашу армію потужно розвалювали, то й про резервістів фактично ніхто не чув. На щастя, тодішні керманичі не встигли дістатися до десантників. Саме завдяки резервістам вдалося швидко сформувати боєздатні аеромобільні частини, які разом з добровольчими батальйонами зупинили російські війська, котрим після «іловайського котла» була відкрита дорога вглиб України. Та на Прикарпатті повітряно-десантних частин не було, отож і таке поняття, як військовий резерв, для нас нове. 

Як роз’яснили на брифінгу, служба у резерві загалом добровільна. З охочими укладають контракт на три або п’ять років. Резервістів час від часу викликають на збори в частину, до якої їх приписано. Проїзд безплатний, виплачують добові, а за підсумками року — ще й грошову винагороду. Зрозуміло, що за працюючими зберігають їх місце роботи та зарплату, яку держава компенсує працедавцеві. Але це, так би мовити, загальний військовий резерв. А наразі у нас на підставі Указу Президента від 18 травня 2015 року

«Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних сил України» формується військовий оперативний резерв першої черги. Саме під нього потрапили демобілізовані четвертої хвилі, і в цьому разі їхньої згоди на зарахування до резерву ніхто не питав. Це було зроблено в обов’язковому порядку. 

Армії важливо не втратити тих, хто має бойовий досвід, — зазначали на брифінгу.  
Для таких резервістів так само існує вже згадана система матеріального заохочення. Наскільки ми зрозуміли, ця обов’язкова система діятиме на час особливого періоду. інша річ, коли він закінчиться. Тому для нашого війська залишається надзвичайно актуальним питання набору на військову службу за контрактом. Наразі це, очевидно, головна концепція формування української армії. За останніми даними, внесок нашої області можна проілюструвати такими цифрами: з початку цього року контракт зі Збройними силами України уклали понад 700 осіб. Вже у другому півріччі стати професійними військовими захотіли близько 200 прикарпатців. Власне, правильно було б написати: відібрано таку кількість добровольців. Бо охочих було більше, але є відповідні критерії, передусім — здоров’я. Серед контрактників традиційно є ті, хто воював на українсько-російському фронті. Нагадаємо, що з травня демобілізовані бійці, які уклали контракт, можуть вже без навчального центру їхати в свої частини. До речі, варто ще раз зазначити, що контрактники самі визначають, в яких частинах мають намір проходити службу. 

На сторінках нашої газети ми не раз писали про те, як і що потрібно для того, щоб укласти такий контракт.  Так само повідомляли про систему пільг та оплат. Зрештою, систему заохочень розробили й органи місцевого самоврядування. Скажімо, в Галицькому районі особі, яка йде на контрактну службу, місцева влада виплачує 10 тисяч гривень, а у Верховинському районі доброволець, власне, його родина, може отримати 5 з половиною кубів лісу. Що для кого більш актуальне. Ще раз зазначимо, що армії потрібні фахівці різних спеціальностей, котрим, звісно, вистачить сили волі і духу бути професійними військовими. Але з’явилася ще потреба в операторах безпілотних літальних апаратів — так званих «дронів». і, зауважимо, саме завдяки контрактникам ми обійшлися без чергової хвилі мобілізації. Це не лише запевнення працівників військкомату — служба у них така: казати, що наказують. Наприклад, під час підготовки цього матеріалу до автора звернувся один молодий чоловік, котрий виявив бажання стати контрактником в 10-й гірсько-штурмовій бригаді. Точніше, він там свого часу служив, а тепер, як сам висловився, хоче поновитися в ній. 

Як уже зазначали, чергової хвилі мобілізації немає, але призов на строкову службу є. І хоча призовні комісії почнуть роботу із 3 жовтня, повістки молоді люди віком від 18 до 27 років отримують давно. Це роблять з метою оповіщення та проходженнями ними військово-лікарських комісій на предмет придатності до військової справи. Хочемо наголосити, що, по-перше, до війська призиватимуть осіб, яким виповнилося 20 років. По-друге, повістка не означає, що вже завтра на тебе одягнуть камуфляж і поженуть на плац. Скажімо, з весняного призову до військ направили трошки більше 500 юнаків. 120 з них потрапили до Національної гвардії, 110 стали прикордонниками, 19 — в Державній службі транспорту і зв’язку (колишні залізничні війська). До речі, й строкова служба може допомогти молодій людині знайти своє місце у житті. Знову ж таки, вдамся до особистого прикладу. Призвали сина мого доброго знайомого. Свого часу юнак закінчив спеціальний заклад, оволодівши знаннями комп’ютерника. За цим фахом і служив в одній із частин Національної гвардії. Після закінчення терміну залишився в ній вже на контрактній основі. Непогана як для молодої людини зарплата — 7 тисяч гривень, постійне місце роботи і перспектива кар’єрного зростання. Ну а за більш детальною інформацією стосовно питань, про які ми тут говорили, читачі можуть звернутися безпосередньо до Івано-Франківського обласного військового комісаріату, зателефонувавши: (0342) 55-55-73.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...