В Івано-Франківську відбулась виставка приватної колекції місцевого краєзнавця Юрія Гудчака (Фото)

20 жовтня в залі засідань українознавства і філософії презентували виставку приватного колекціонера, прикарпатського краєзнавця Ю. Гудчака, приурочену до Дня захисника України.   Захід відбувся...

20 жовтня в залі засідань українознавства і філософії презентували виставку приватного колекціонера, прикарпатського краєзнавця Ю. Гудчака, приурочену до Дня захисника України.

 

Захід відбувся з ініціативи осередку Наукового товариства імені Шевченка в ІФНМУ, головою якого є доцент Микола Сулятицький.

Незважаючи на те, що Україні виповнилося 25 років, боротьба українського народу триває століттями. Влучно це висвітлив Юрій Журавель художник, громадський діяч, фронтмен гурту OT VINTA у своїх малюнках, що увійшли у до набору листівок «Битва за Землю Рідну» які були представлені на виставці. Під час виставки демонстрували атрибути цієї боротьби.

«Тут є ветеранські нагороди 1 УД УНА дивізії «Галичина», різні діаспорні медалі Англії, Австралії, копія Хреста Заслуг відзнака УПА, – розповідає івано-франківський колекціонер Юрій Гудчак, – а також героїв АТО. Медалі Захиснику Вітчизни, За оборону Донбасу двох видів, За принуждениє Россти к миру на Донбассе АТО 2014, значок бійцям що вийшли з Іловайського котла – Іловайсье 2014. Окрім цього, представлений натільний хрест УНА- УНСО, який свого часу отримували члени організації, добровольці, котрі вирушали на підтримку братніх народів Чечні, Грузії у яких виникали військові конфлікти та була Російська агресія. Зараз такі хрести одержують і тепер бійці куреня УНСО.

І ще одна нова, цікава медаль була представлена на виставці, а саме, За жертовність українському народу – Брат за брата. Якою 14 жовтня на Покрову, що символічно, в День захисника України в будинку офіцерів у м. Києві урочисто 100 перших медалей вручили іноземним громадянам, що відстоюють наші східні кордони від російсько-сепарських військ. Це громадяни Грузії, Чечні, Білорусії, Польщі, Швеції, Росії, Данії, Латвії, та громадяни України, добровольці члени УНА-УСО що воювали на Кавказі.

Цікавими експонатами є пам’ятна медаль до 50-річчя УПА коломийського братства ОУН-УПА та листівки, приурочені до 65-ої річниці УПА, зроблені методом тиснення на оригінальними кліше які виготовив Ніл Хасевич». Також на виставці можна було побачити ювілейні марки підпільної пошти, укрфілкадри, випущені до різних річниць створення УПА. Марки та блоки військової пошти майдану з серій «Військова техніка», «Військова медицина», «Герої АТО», «Шеврони».

Особисті речі майданівців, добровольців, воїнів – однострої з нагородами та посвідченнями до них Віталія Савчука на псевдо «Хмара» розвідника – кулеметника, 131 ОРБ ЗСУ 2014- 1016 рр., Ростислава Стефанишиного на псевдо «Сірко» розвідник, командир мінометного розрахунку, 131 ОРБ ЗСУ 2014-2016 рр., два шеврони старшого сержанта Руслана Ганущака фото-кореспондента полку «Азов» НГ 2014-2016 рр., шеврон «Білого» ба талон спеціального призначення «Січ» МВД 2014-2015 рр., шеврон Любомира ДШБ ВДВ 2014-2015 рр.

Безпосередньо були представлені шеврони різних підрозділів що перебувають у зоні АТО, конверти діаспорні, клубні та Укрпошти випущені до різних історичних дат та ювілеїв з спецпогашеням, агітаційні матеріали та патріотичні газети, видані в різні часові періоди, книги.

Категорії
Життя
Новини
Loading...