У Франківську створять асоціацію батьків передчасно народжених дітей

18 листопада світ відзначає день передчасно народженої дитини. Цьогоріч Івано-Франківськ приєднався до світової ініціативи. Цей день заснований у 2008 році з ініціативи Європейського фонду...

18 листопада світ відзначає день передчасно народженої дитини. Цьогоріч Івано-Франківськ приєднався до світової ініціативи.

Цей день заснований у 2008 році з ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми щоб привернути увагу до особливих потреб таких діток, яких щорічно у світі народжується близько 15 мільйонів. Таких дітей називають по-різному. І ранніми пташками і білими пелюстками, розповідає головний спеціаліст ДОЗ ОДА з Людмила Тачинська. “Маленькі поспішайки мають не тільки свій день, але і власний колір – фіолетовий”, – розповідає Людмила. На знак підтримки небайдужі люди в цей день вбираються у цей колір. З її слів сьогодні подію організували для того щоб привернути увагу до проблеми та підтримати дітей. Ще однією причиною привернення уваги до проблеми- це ініціатива створення асоціації батьків передчасно народжених дітей  саме у Івано-Франківську. Володимир Дзьомбак переконує, це гостра проблема, тож привернути увагу до неї потрібно. “Проблема в тому, що третина померлих діток це саме передчасно народжені дітки. Ті, що виживають – мають проблеми зі здоров’ям. А відтак потрібно попереджувати передчасне народження дітей”,- ділиться фахівець. Натомість переконує, рівень підготовки медиків, що займаються цією проблемою дуже високий, на рівні з фахівцями Америки. “Коли любиш, ні вік, ні вага не має значення. Адже це твоя дитина”, -переконує Людмила Тачинська.

Розповіла про проблему і мама, яка передчасно народила двійню у Франківську Леся Баскова. “Ти попадаєш як в інший світ. Це як сніг на голову. Страшно потрапити в реанімацію з передчасно народженими малюками. Мама відчуває провину за те, що народила малюка занадто рано. Породілля залишається сам на сам з такою проблемою, адже лікарі не здатні розраджувати кожну маму, вони турбуються про її здоров’я. Саме заради підтримки батьків, що зіткнулись з такою проблемою є ініціатива створення асоціації батьків передчасно народжених дітей”, – розповідає мама, що зіткнулась з проблемою. Причиною передчасних пологів Лесі став звичайний грип. А відтак, з такою проблемою може зіткнутись кожна вагітна жінка.

Чим менша вага дитини, тим важче її виходити. Сьогодні світова медицина може допомогти вижити дитині навіть з вагою у 350 грам. Натомість на Франківщині найлегшою передчасно народженою дитиною, яку вдалось врятувати стала Інна, вагою у 650 грам. В області виходили більше 300 діток.

Медики діляться, не вистачає пульсоксиметрів, які життєво необхідні для таких новонароджених.

Цьогоріч до міжнародної ініціативи приєднались окрім Франківська ще Львів, Вінниця, Рівне, Харків, Дніпро, Тернопіль.

У Франківську сьогодні підсвітять міську ратушу символічним фіолетовим кольором та проведуть молебень за здоров’я передчасно народжених дітей.

Джерело

 15139543_660766604106176_2000202003_n

Категорії
Життя
Новини
Loading...