Коли добровільні внески перестають бути добровільними. Мами Франківська про “грошові побори” в школах і садочках

Сьогодні, 22 листопада, на спільне обговорення зібралися мами франківських учнів. Предметом дискусії було питання забезпечення садків та шкіл необхідними речами і пов’язані з цим...

Сьогодні, 22 листопада, на спільне обговорення зібралися мами франківських учнів. Предметом дискусії було питання забезпечення садків та шкіл необхідними речами і пов’язані з цим добровільно-примусові грошові внески, які змушені робити батьки.

Ініціатором зустрічі була ГО «Мами Прикарпаття».

Всі батьки розуміють, що фінансування навчальних закладів часто являється недостатнім, тоді останнім доводиться вдаватися до благодійної допомоги. Проблема в тому, що часто батьки підозрюють недобросовісне зловживання цією ситуацією з боку керівництва шкіл та садочків.

Присутні отримали пам’ятки з інфографікою, яка відповідає на питання: «Чи маю я здавати гроші?» і «Якщо я хочу долучитися до збору коштів, як це краще зробити?»:

IMG_20161122_124831

Батьки дошкільнят і школярів мають знати механізм звернення навчального закладу за благодійною допомогою:

— Все, чого потребує навчальний заклад  (НЗ) — ремонт, канцелярія, мийні засоби тощо — має бути зафіксовано в бюджетному запиті. Цей документ він формує що року і подає до районного управління освіти для формування кошторису НЗ.

— Якщо відповідні потреби були прописані в бюджетному запиті, але не профінансовані з державного чи місцевого бюджету, НЗ може звернутися по допомогу для благодійників, якими можуть виступати, в тому числі, і батьки учнів.

— Оприлюднення інформації про перелік потреб, їхню вартість, які пропонують профінансувати благодійним коштом, є обов’язковим. Так само має бути зазначено коло осіб, які використовуватимуть цю допомогу.

На зустрічі мамами було озвучено ряд проблем:

ДНЗ №27. Були присутні одразу три мами звідти. В батьків вимагають замінити 2 вікна, санвузол, столи для харчування. Тільки на санвузол управління садка озвучило суму в 19 400 грн, і це тільки матеріали, без роботи майстра. Крім того, в іншій групі озвучено вимогову поміняти шафки.

 ДНЗ №29. Там батьки хочуть замінити склопакети, адже в приміщенні ясельної групи, яке є кутовим, нещодавно була температура не вище 15 градусів. Приблизна вартість заміни — 10 тис грн.

ДНЗ №3. Батьки здають кошти на заміну вікон, закупівлю канцтоварів і навіть на табелі для дітей. Вони «добровільно-примусово» зобов’язуються робити ремонт в ДНЗ. За словами мами дитиниа якої навчається там, керівництво погрожувало батькам тим, що в разі їх відмови робити ремонт, діти просто не отримають довідки про закінчення школи.

Нагадаємо, що це той самий заклад, навколо якого  нещодавно зчинився скандал через неякісне харчування дітей.

Школа №25. Дитині-інваліду вже довгий час не можуть оформити безкоштовне харчування. Батькам вже довгий час відповідають стандартне: «ваша заява розглядається».

ДНЗ №12. В садку батьки здають гроші на мийні та дезінфікувальні засоби, хоча департамент виділяє кошти на них. Завідувачка закладу відповідає, що «кошти виділяються, їх розподіляють на місцях, але їх не вистачає». Також батьки збирають кошти на лампочки для дітей.

«Легше здати гроші, ніж піти і їх попросити» —  жаліється на бездіяльність батьків одна з присутніх мам.

«Перед походом в департамент науки і освіти необхідно скласти листа та зібрати підписи людей, які підтримують цю ініціативу. Якщо у вас виникнуть проблеми зі складанням цих листів, ви можете звернутися  до нас за зразками документів  і консультацією… Також набагато легше щось зробити, якщо серед батьків сформується ініціативна група, яка буде ініціювати зміни» — радить голова ГО  «Мама Прикарпаття» Мар’яна Вершиніна.

Учасники зібрання звернулися з колективною заявою в ряд державних установ з вимогою навчальним закладам Івано-Франківська актуалізувати список необхідного їм устаткування, що допоможе зробити питання збору коштів в НЗ більш прозорим.

Також Мар’яна Вершиніна наголошує на тому, що батьки міста мають комунікувати і об’єднуватися між собою. Тільки таким чином можуть статися якісні зміни в цій ситуації.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...