У Верховині показали документально-художній фільм про січових стрільців «Бій за гору Маківка»

На вшанування Українського Січового Стрілецтва у лікувально-оздоровчому комплексі «Верховина» організовано перегляд документально-художнього фільму «Бій за гору Маківка».   Фільм знято у 2010 році у...

На вшанування Українського Січового Стрілецтва у лікувально-оздоровчому комплексі «Верховина» організовано перегляд документально-художнього фільму «Бій за гору Маківка».

 

Фільм знято у 2010 році у двох частинах Товариством пошуку жертв війни «Пам’ять» під керівництвом Любомира Горбача та Андрія Турянського.

У сюжеті відображено запеклі позиційні бої, що точилися за гору Маківка з 29 квітня до 4 травня 1915 року. В першій частині розповідається про події початку ХХ століття та створення Легіону Українських Січових Стрільців. З другої частини можна дізнатися про перебіг бою за Маківку та його наслідки. У результаті героїчної оборони Маківки було повністю зірвано стратегічні плани московського командування. Здобуття вершини, що планувалось на 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були задіяні всі наявні російські резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ, і вже через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначилися частини Українських Січових Стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам’яті.

З історичного матеріалу, поданого у фільмі, діти дізнались чимало про воєнні подвиги українського стрілецтва, чиї імена назавжди золотими літерами ввійшли в історію України. «…з костей і крови, з ран і терпіння стрілецького виростає нова Україна – Україна діла і боротьби! Своїми воєнними подвигами Ви воскресили славну минувшину, Ви стали основниками нової доби історії України, в якій Україна повертає на давній шлях за свою самостійність» – саме такі слова присвячені героїчному легіону Українських Січових Стрільців у 1915 році.

 

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...