Бійка в “Ельдорадо”. Подробиці інциденту між франківськими патрульними та компанією депутата (ВІДЕО)

Конфлікт трапився в Івано-Франківську у ніч з 26 на 27 грудня. На місці працювали інспектори патрульної поліції, які несли службу на вулицях міста.  ...

Конфлікт трапився в Івано-Франківську у ніч з 26 на 27 грудня. На місці працювали інспектори патрульної поліції, які несли службу на вулицях міста.

 

Інцидент стався у нічному клубі “Ельдорадо” між двома групами осіб, де в одній з них були патрульні, а в іншій – депутат Івано-Франківської міської ради з товаришами-спортсменами. У результаті бійки найбільше постраждав патрульний – травма голови та перелом щелепи.

Нам стало відомо, що після обіду слідчими було відкрито кримінальне провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень. Про це нашим кореспондентам розповіли в ГУ НП в Івано-Франківській області. Та про це нижче. Наші журналісти поспілкувалися з депутатом міської ради Віталієм Меріновим, який був присутній на місці конфлікту, а також з речником Управління патрульної поліції у м. Івано-Франківську Миколою Гураком.

Віталій Мерінов, який є не тільки депутатом, а й спорстменом і уже тренером, розповів власну версію інциденту, пояснивши, з чого все розпочалося і як все відбувалося. Каже, відпочивав з друзями-спортсменами, які приїхали в гості, а потім між невідомою групою осіб вступили у суперечку, яка переросла у бійку. Депутат наголошує, що сам нікого не бив, а лише намагався розборонити.

“Зараз в місті ми проводимо змагання і до нас приїхали гості, а вчора був фуршет. Його святкували в “Ельдорадо”. Ми танцювали на танцполі і з боку біля нас відпочивали також хлопці, які були нетверезі. Їх поведінка не була притаманна тим людям, які приходять просто відпочивати. Хлопці почали штовхатись. Щоправда, не мене особисто, а моїх друзів. Також обзивали моїх товаришів. Між ними розпочалася бійка таки на танцполі. Коли це трапилося, то я намагався їх розборонити, бо я не є прихильником жодних бійок.

Як спортсмен і як тренер знаю, що свою силу не можна застосовувати на вулиці. Ну…хіба у випадку самооборони, коли є небезпека. Під час цієї сутички і мене були вдарили, але це уже була така “потусовка”, що там кожному діставалось, хто втручався.

Охорона закладу вимагала вийти на вулицю, де і далі продовжився конфлікт. Я вийшов на вулицю пізніше. Почалася далі бійка. Намагався з охоронцями розборонити всіх. У результаті бійки в одного хлопця були пошкоджені окуляри. Тоді на місце приїхали представники патрульної поліції.

Так як я людина відома в місті, я вступив у переговори, намагався владнати конфлікт. Так як це до мене приїхали гості, то я вирішив сам відшкодувати за окуляри тому хлопцю. Він сказав, що окуляри коштували 2 роки тому 500 грн. Я дав йому 1000 грн. І він сказав, що все гаразд. Потім я сів в автомобіль патрульних і написав розписку, що я немаю претензій до невідомої групи осіб, це було зроблено і з їх сторони.

Я навіть обмінявся номерами телефонів з хлопцем, який був найкомунікабельніший зі сторони тієї групи осіб, з якою моя компанія вступила у суперечку. Це зробили для того, щоб наступного дня поспілкуватись, якщо треба ще щось відшкодувати. Ще один хлопець був з синцем під оком і я також йому сказав, що готовий дати кошти на лікування, бо відповідав за своїх товаришів. Телефон я пообіцяв підносити, адже мене і так легко знайти у місті, а мені моя репутація дорога.

Я представився, що я Віталій Мерінов і почув у свою сторону фразу: “О, Мерінов, то ми тебе посадимо”, – розповідає депутат.

Далі діалог нашого кореспондента з депутатом продовжився.

-У поліції кажуть, що в однієї особи, не з Вашої сторони, значні тілесні ушкодження. Ви бачили цю особу?

-Можливо. Я бачив безпосередньо хлопця, в якого окуляри були пошкоджені і з потерпілих лише того, що з синцем під оком.

-З Вашої сторони хтось постраждав?

-Є незначні пошкодження, але нічого серйозного. Принаймні, я не бачив нічого серйозного, а сьогодні ми ще не бачились з товаришами усіма.

-В який момент Ви дізнались, що це патрульні?

-Я сьогодні лише зранку дізнався. Тоді не знав. Ну і коли приїхали патрульні, що парцювали на нічній зміні, то вони вели себе рівно щодо двох сторін конфлікту. Упередженості не було, якихось розмов  з боку також. І я взагалі не розумію, що зараз трапилося, бо я написав розписку, що немаю претензій, а зранку телефонують і кажуть, що, мовляв, моя розписка немає уже значення, бо на мене написав потерпілий заяву.

-Особисто на Вас?

-Не знаю. Сказали, що на мене. Але вони й більше нікого там не знали, бо тільки я озвучував своє прізвище, бо мені немає від кого ховатись.

-Тоді чому тільки на Вас заява?

-Знаєте чому, бо тільки мене знали. Мене легко знайти. Але мене здивувало, що коли вони почули моє прізвище, то сказали, що посадять мене. Але вони були у стані алкогольного сп’яніння.

-На місце СОГ не викликали вночі, вірно?

-Так. Адже ми примирились, написали розписки, що немаємо претензій. Ми з моїми товаришами були дальше пішли у клуб відпочивати. Все було добре.

-З слідчими вже спілкувались сьогодні?

-Ще ні. Але з Дмитром Міхальцем уже спілкувався. Я розказав те, як все було. Знаєте, я спочатку думав, що це хлопці зі “школи міліції”, тобто нацгвардійці.

-Ви ж казали, що не знали, що це патрульні взагалі, а тільки зранку дізналися?

-Хлопці натякали, що мають відношення до правоохоронної структури і що вони обізнані в цьому напрямку. Самі ж патрульні нас відпустили на місці. Не розумію нічого. Адже якщо були тілесні ушкодження середньої ступені тяжкості, то треба було всіх затримувати, викликати СОГ.

-Чому виник той конфлікт взагалі?

-Через алкогольне сп’яніння. Була ненормативна лексика у нашу сторону, потім штовхались, а потім переросло все у бійку.

-Ви будете йти до слідчих, якщо Вас викликатимуть?

-Так. Я законослухняний. Тільки не розумію, чому одразу це все вночі не відбулось. Думаю, може хлопці боялися пройти тест на алкогольне сп’яніння…

-Чи не було відчуття, що патрульні, які несли службу, ставилися до однієї зі сторін по-іншому, адже все ж це їх колеги?

-Ні. Жодних. Ставлення було рівне до двох сторін. Вони приїхали, запитали чи ми самі порозумітись готові, щоб не переходило це в законне русло. Тому писалися розписки і все було начебто врегульовано.

merinov2

Фото WestNews

Речник Управління патрульної поліції у м. Івано-Франківську Микола Гурак також зустрівся з нашими кореспондентами. Не приховує, що у бійці брали участь патрульні, але акцентує увагу, що вони були не на службі. Каже, що Управління патрульної поліції чекає перевірки від слідчих і не збирається втручатися у слідчі дії. В самому ж Управлінні призначена службова перевірка і тільки після неї можна говорити про якусь відповідальність патрульних, які були учасниками бійки.

Речник ГУ НП в Івано-Франківській області Мирослава Белдик розповіла, що сам потерпілий, в даному випадку потерпілий, міг і не писати заяву на конкретного депутата чи групу осіб, але коли він звернувся у медзаклад за допомогою, то лікарі викликали на місце слідчо-оперативну групу, бо в людини видимі тілесні ушкодження. Таким чином, повідомлення до поліції надійшло від медиків, до яких на лікування поступив потерпілий з тілесними ушкодженнями (травми голови, перелом щелепи). Медики діяли згідно закону.

Станом на 20 годину 27 грудня відомо, що відкрито кримінальне провадження.

“За фактом нанесення тілесних ушкоджень розпочато досудове розслідування за Ст. 125 ККУ. Тривають слідчі дії. Встановлюється особа для притягнення до кримінальної відповідальності”, – повідомляє Мирослава Белдик.

Зараз з’ясовується, хто ж наніс удар патрульному. Якщо склад злочину підтвердиться й особа, яка його вчинили, буде встановлена, то їй прийдеться відподвідани перед законом. А якщо не буде підтверджено складу злочину, то справу можуть закрити.

Додамо, що закрити справу за згодою сторін не вдастся, тому що це не цивільно-правові відносини, а відкрито кримінальне провадження. Тобто, заяви від людини, яка є потерпілою, уже не потрібно, адже вчинено злочин. Тому за нього прийдеться відповідати згідно Кримінального Кодексу України, незважаючи на думку потерпілої сторони, так як факт стався.

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...