ТОП-10: Чим оскандалився Івано-Франківськ в 2016 році

Рік, що минає був насичений подіями, які ще довго обговорюватимуть і згадуватимуть не лише на Прикарпатті. Скандальні події й вчинки заставили говорити всіх і кожного. Усі ці...

Рік, що минає був насичений подіями, які ще довго обговорюватимуть і згадуватимуть не лише на Прикарпатті. Скандальні події й вчинки заставили говорити всіх і кожного. Усі ці історії обурювали, їх не обговорював, хіба що лінивий, адже усі вони несуть суспільне значення.

МИ вирішили пригадати в хронологічному порядку найзначніші скандали року.

Білявка проти полісменів

В лютому в Івано-Франківську офіційно запрацювала патрульна поліція. Для франківських багатіїв, які постійно нехтувати правилами дорожнього руху і відчували вседозволеність й безкарність контроль за правильністю паркування став випробуванням.

Дана Орленко – гламурна білявка на автомобілі “Nissan Juke” по вулиці Грушевського порушила правила дорожнього руху. Після зупинки патрульним, жінка поводила себе агресивно і замість того, щоб визнати помилку, білявка стала ображати патрульних, обзивати їх нецензурними словами та погрожувала звільненням з роботи. Як стало відомо пізніше Дана Орленко дружина скандального забудовника Володимира Орленко, фірма якого фігурує у будівельних аферах – одні й ті ж квартири продавались різним власникам. Її сварку з патрульним ще довго розбирали на цитати, а фанати білявки створили в соцмережі Фейсбук спільноту “Дана Орленко в топі, а де ти?”.

Білявка обіцяла судитись з патрульним, але до суду справа так і не дійшла.

Звільнення “некоректної чи неугодної”

31 березня під час сесії Івано-Франківської обласної ради депутати від “БПП” та “Самопоміч” оголошують заяву з проханням звільнити Ольгу Галабалу з посади заступника голови облради.

Без обговорень питання автоматично внесли до порядку денного. Й під час таємного голосування О.Галабалу таки позбавили посади. З 73 присутніх тоді у залі депутатів облради “за” її дострокове припинення повноважень на посаді заступника голови облради проголосувало – 52 депутати, 7- “проти”, 13- “утримались”.

Нагадаємо, причиною звільнення став конфлікт Ольги Галабали з деякими депутатами ще у грудні 2015 року. Вона заявила про безвідповідальність та корупцію в обласній раді й сказала, що на Прикарпатті досі діє корумпована система часів ЯнуковичаЩе однією причиною, чому депутати забажали звільнення, була сварка Ольги Галабали з колишнім головою облради, а тепер керівником виконавчого апарату Василем Скрипничуком.

В січні він добивався, щоб депутати висловили недовіру та просив звільнити її з посади. В. Скрипничук образився на О.Галабалу і заявив, що вона безпідставно звинуватила депутатів у корупції. За свої слова Галабала позбулася посади, втім як вважають політичні експерти, сталося це через те, що вона була неугодна окремим особам, адже з її боку не було командної гри. Після звільнення “ВОЛЯ” в обласні раді перейшла в опозицію. Цікаво, що напередодні свого звільнення О.Галабала зробила у своєму кабінеті ремонт, який теж наробив чимало галасу. “Рада, що залишаю в облраді перший небюрократичний кабінет державного службовця ”, – зауважила Галабала. Додамо, що ремонт виконаний в сірих тонах.

Руслан Марцінків – “гей не патріот” 

У березні під час “Маршу за життя і життєві цінності ” в Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків відкрито заявив, що “гей не може бути патріотом, патріотом може бути тільки християнин”.

Після цих слів Руслан Марцінків став зіркою мережі, де його відверто висміяли, також цитату одразу розтиражували провідні українські ЗМІ. А Вікіпедія обізвала міського голову “гомофобом”. В Івано-Франківську навіть зробили опитування містян, що вони думають про таку заяву міського голови. Чимало франківців зауважили, що це не показник і сексуальна орієнтація аж ніяк не впливає на патріотизм. 

Полісмен і підлеглі “кришували” наркотрафік 

13 травня, співробітники СБУ та прокуратури затримали керівника відділу протидії наркозлочинності та його заступника, які займалися «кришуванням» контрабанди наркотиків на територію України.

Один із затриманих начальник оперативно-пошукового відділу в Івано-Франківській області міжрегіонального управління департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції.

Затриманим є начальник оперативно-пошукового відділу Нацполіції Олександр Кочкін. Полісмен з підлеглими займалися «кришуванням» наркотрафіку з кінця 2015 року і до початку 2016 року. У службових приміщеннях та за місцем проживання підозрюваних провели обшуки, під час яких виявили наркотики та значні суми коштів у іноземній валюті. Прокуратура висунула Олександру Кочкіну обвинувачення за трьома статтями: За ч.2 ст.28 – вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою; ч.2 ст. 369-2 – зловживання впливом; ч.1 ст. 309 КК України – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Зараз над О.Кочкіним триває суд, під час попередніх слухань він повністю визнав свою вину.

Мурали – бути чи не бути? 

У червні, в Івано-Франківську розгорівся черговий скандал. Лише лінивий не говорив про доцільність створених стінописів на житлових будинках міста.

Під час мультикультурного фестивалю «Porto Franko Gogol Fest» у місті створили чотири стінописи. Всі вони викликали неоднозначну реакцію у містян та стали предметом обговорень та негативних реакцій навіть серед чиновників.

Адже на відміну від інших міст в Івано-Франківську художники експериментували з абстракцією, а не типовою візуалізацією – птахами чи квіточками. Втім не всім такий експеримент припав до душі, знайшлися ті, хто розкритикував створені мурали чи то від нерозуміння сучасного мистецтва, чи не сприйняття чогось нового. По завершенні фестивалю у Франківську взялися проводити опитування: мистецтво франківські стінописм, чи ні?

А згодом чиновники навіть вирішили в стилі “совка” створити спеціальну комісію, яка мала вирішити бути муралам на стінах франківських будинків, чи не бути? Всупереч різним думкам та супротив сучасне мистецтво перемогло. Мурали в Івано-Франківську залишаються.

Найскандальніша сесія Івано-Франківської міської ради 

Черговий скандал в липні у році, що минає був пов’язаний з будівництвом. 8 липня сесійним рішенням депутати міської ради продовжили договір оренди фірмі, яка перебуває на стадії банкрутства. Мова йде про затвердження ДПТ в межах вулиць Калуське шосе – Горбачевського – Ціолковського.

Таке рішення обурило учасників АТО, адже міська рада віддала міську землю, на якій планувалося соціальне житло для бійців АТО під забудову фірмі-банкруту. Активісти вимагали скасувати рішення про передачу фірмі “Передмістя 2000”, правонаступнику скандального “Екстіму”, 2 га землі під забудову. Коли люди прийшли до кабінету міського голови Руслана Марцінківа в ході розмови зав’язалась суперечка, в ході якої міський голова звинуватив голову Спілки добровольців АТО Прикарпаття Василя Андріїва у рейдерстві. “Ви працюєте на будівельну мафію“, – сказав тоді Р. Марцінків

АТОвці чекали вибачень, але зрештою, 22 липня, подали на мера Івано-Франківська позов. Зокрема ГО “Івано-Франківська міська асоціація учасників АТО” та керівник “Спілки добровольців АТО Прикарпаття” Василь Андріїва також ГО “Обласна спілка учасників АТО”, керівником якої є Андрій Долик.

Позови стосувалися захисту честі, гідності та ділової репутації, та вимагали по 100 тисяч моральної компенсації. Зрештою за час слухання справи міський голова Руслан Марцінків попросив привселюдно вибачення в учасників АТО і уклав мирову.

Крім того, було прийняте скандальне рішення про розробку детального плану територій на Макогона – Промисловій. Міська рада запропонувала забудувати промислову зону на великий житловий квартал, але не знайшла підтримки в мешканців мікрорайону. Колишній міський голова Віктора Анушкевичус в обговоренні проекту ДПТ назвав його прийняття аферою. Крім того, мешканці мікрорайону стферджували що громадських обговорень цього питання не було. На противагу їхнім словам головний архітектор міста Дмитро Нижник продемонстрував протокол із громадських слухань по забудові Макогона – однак він не був засвідчений підписом, а в самих слуханнях участь брало лише четверо людей, проте без прізвищ.

Втім, незважаючи нінащо, міський голова Руслан Марцінків все ж поставив дане питання на голосування, доручивши провести громадські слухання вже після того, як ДПТ буде затверджений. 

Активісти таке рішення назвали незаконним, тому вимагали у міського голови накласти вето, також направили звернення до прокуратури. Проте громадські слухання у мікрорайоні завершились бійкою. Зрештою 24 листопада Адміністративний суд скасував рішення міськради про розробку детального плану території.

Колишній ДАІвець проти очільника патрульної поліції 

У вересні за закритими дверима у кабінеті очільника франківської поліції Дмитра Міхальця та бійця АТО Івана Чайковського стався конфлікт через виписаний штраф. Після інциденту інвалід АТО Іван Чайковський звинуватив начальника патрульної поліції Дмитра Міхальця у побитті. Як запевняв Чайковський, Міхалець схопив його за руку, кинув на підлогу, а потім силою вивів з кабінету. І. Чайковський пішов на медичне обстеження та написав заяву в прокуратуру. Сам Д.Міхалець визнає, що конфлікт мав місце, але запевняє, що він нікого не бив.

У Франківську “кривдник” та “потерпілий” навіть сіли за стіл перговорів, але й тоді не помирилися. Крім того, пізніше стало відомо, що Іван Чайковський колишній інспектор ДАІ. Конфлікт розділив й франківців, одні стали на сторону ветерана та інваліда АТО, інші – вважають звинувачення наклепом. Наразі у справі йде суд – очільнику патрульної поліції Івано-Франківська Дмитру Міхальцю загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі. 

“Колорадська” стрічка не пройшла

У жовтні під час чергової сесії Івано-Франківської облради розгорівся скандал. Депутати обласної ради ініціювали розгляд питання про рекомендацію голові ОДА звільнити свого заступника Валерія Крецула.

Мова про його звільнення в кулуарах йшла давно через світлину, де на піджаку чиновника красувалася “георгіївська” стрічка.

Хоча, як виправдовувався сам Крецул світлина була зроблена ще у 2009 році, сам він патріот і навіть пише вірші, але пробачати “колорадську” стрічку прикарпатці не збираються та й депутати не повірили чиновнику.

Тож 44 депутати підтримали рекомендацію до голови ОДА звільнити скандального заступника Валерія Крецула з посади. Відтак вже у грудні з’явилися результати конкурсу на заміщення посади перемогу на посаду отримав Роман Маланій.

Невловимі горе-депутати “свободівці”

Ще одним скандалом відзначились два депутати “свободівці” Івано-Франківської міської ради Віктор Синишин та Василь Скиданчук. Їх обох підозрювали у корупційних правопорушеннях, йдеться про те, що вони водночас бувши працівниками КП «Єдиний розрахунковий центр» (нині МІУК) були й співвласниками фірм «Станіслав-ІВ» та «Галичина-ІВ», які стали підрядниками ЄРЦ. Загалом, вони уклали понад 40 договорів з проведення ремонтних робіт на понад 600 тис. гривень.

У листопаді суд визнав обох винними, але покарання чиновники уникнули, адже минув термін давності. Усім хто слідкував за судовим процесом було зрозуміло, що горе-депутати затягують розгляд справи.

Не понесли покарання вони через неявку на судові засідання. Щоразу коли мали відбутися судові засідання, Синишин та Скиданчук перебували у відрядженнях або на лікарняному. Зараз корупціонери оскаржують рішення суду. Минулого тижня суд вже відхилив апеляцію Синишина, який хотів, щоб його виправдали, а скаргу Василя Скиданчук суд розгляне у наступному році.

Крім того, наприкінці року що минає, за майже щомісячною традицією розгорівся й передноворічний скандал. АМКУ виявило порушення в тендерних закупівлях ялинки.

Антимонопольний комітет заборонив комунальному підприємства “Івано-Франківськміськсвітло”, директор якого вищезгаданий Віктор Синишин, купувати штучну ялинку. Адже ТОВ “ЛЮМ’ЄР УКРАЇНА” запропонувала поставити містові штучну ялинку за 380 тисяч гривень. 

В той час вибрали пропозицію від ПП “Ялинка України”, яка поставила ціну за 562 тисячі гривень. Зрештою чиновники знайшли вихід, як зазначив директор КП “Міськсвітло” Віктор Синишин ялинку на час новорічно-різдвяних свят взяли в оренду за 50 тисяч.

Олександра БАКУН

Джерело

Категорії
Життя
Новини
Loading...