Кость Бондаренко: Тимошенко вичікує і готується до атаки на Порошенко

В Україні скоро почнеться кампанія з дострокових виборів до ВР. Майже всі керівники партій і політоб’єднань засвітилися в електоральному полі. І тільки Тимошенко була...

В Україні скоро почнеться кампанія з дострокових виборів до ВР. Майже всі керівники партій і політоб’єднань засвітилися в електоральному полі. І тільки Тимошенко була і залишається в тіні.

Захар Виноградов, РИА Новости Україна

Протягом найближчих днів в Україні розпочнеться нова виборча кампанія з дострокових виборів депутатів до Верховної Ради. Майже всі керівники партій і політичних об’єднань так чи інакше засвітилися в електоральному полі. І тільки Юлія Тимошенко була і залишається в тіні. Це тим більше дивно, що Юлія Володимирівна, навіть, перебуваючи в ув’язненні, старалася щодня про себе нагадати – і в соцмережах і у відкритих листах, з якими зверталася до “злочинної влади” Януковича з різних приводів. Але ось уже майже три місяці (з моменту виборів президента України) – повне і глухе мовчання. Що це, відступ, технологія, відхід з політичної арени? З цим запитанням ми звернулися до одного з найдосвідченіших українських політологів і політтехнологів Костя Бондаренко.

– Кость, що ти знаєш про Юлію Тимошенко? Що з нею відбувається і де вона зараз знаходиться?

– Тимошенко знаходиться в Україні. Більш того, вона перебуває зараз в політичному і переговорному процесі щодо майбутніх виборів і щодо політичної осені. І очевидно, що у неї можуть бути різноманітні пертурбації всередині її команди, оскільки сама Тимошенко налаштована досить опозиційно по відношенню до Порошенка. А, нагадаю, кілька ключових позицій в нинішньому уряді займають її політичні прихильники – Яценюк, Аваков, спікер парламенту Турчинов так само зараз волею-неволею працює на президента. Для Тимошенко, яка завжди була затятою противницею Порошенко, це – певний виклик, з цим треба щось робити. І вона знаходиться в роздумах, в пошуках правильних, з її точки зору, звичайно, рішень.

– Що її, по-твоєму, різнить з Порошенком? Чому вона знаходиться до нього в опозиції?

– У них давня ментальна несумісність і більш того, політична несумісність. Але сьогодні особлива ситуація. У той час як значна частина її команди, її оточення, вже відчула смак влади, Тимошенко необхідно визначитися, що робити далі. Якщо критикувати владу, значить треба критикувати і дії своїх прихильників. А підтримати владу, Порошенко, значить відмовитися від своїх політичних амбіцій та апетитів. Для Тимошенко це неможливо. Тому я не здивуюся, якщо, наприклад, ряди “Батьківщини” найближчим часом покинуть такі люди, як Яценюк і Парубій, які вже призупинили членство в “Батьківщині”. А такі люди, як Турчинов, Аваков і деякі інші, що знаходяться у владі від “Батьківщини”, будуть змушені вибирати – йти з влади і йти на політичні барикади разом з Тимошенко або залишатися в команді нинішнього президента. Я поки не бачу, щоб вони хотіли йти в опозицію.

– Іншими словами, Тимошенко зараз змушена формувати нову команду?

– Фактично так. Вона задумалася про оновлення своєї політичної сили, і я розумію, що в найближчі дні ми побачимо абсолютно іншу Тимошенко. Останні 20 років для Тимошенко це робота в тандемі з Турчиновим. Зараз Турчинова, очевидно, поруч з Тимошенко не опиниться. Гаманцем Тимошенко вважався Пашинський. Швидше за все, Пашинського ми теж не побачимо поруч з Тимошенко. У той же час, швидше за все в її оточенні посиляться позиції Власенко, швидше за все в її оточенні стане таким інтелектуальним центром прийняття рішень та впливу на ситуацію Олександр Абдуллін, потім, швидше за все, посиляться позиції Михайла Левинського та інших. Тобто це буде нова в чому нова команда. Не виключаю того, що зараз до Тимошенко прийдуть багато сотників з Майдану, незадоволені діями влади або які не отримали від влади того, що вони очікували. Ось з цієї новою командою вона і спробує очолити ту частину суспільства, яка сьогодні незадоволена результатами Майдану, яка незадоволена розгоном Майдану, яка буде повертатися зі сходу України після антитерористичної операції, і яка буде достатньо радикально налаштована проти Порошенка і його влади. І фактично Тимошенко буде новим центром такої собі опозиційності, радикальної опозиційності. При цьому вважаю, вона буде конкурувати в цьому з Партією регіонів, яка формуватиме свій, другий центр опозиційності.

Але дивно, що ось уже три місяці, як вона ніде не з’являється, вона взагалі, як би зникла з електорального і політичного поля України …

 – Це спеціальна пауза, вірніше спеціально запланована пауза, яка, як я думаю, повинна прогріти інтерес до Тимошенко. Якби Тимошенко почала активно працювати у медіапросторі відразу після президентських виборів, їй довелося б повторити помилку 2010 року, коли вона відразу почала критикувати Януковича після виборів його президентом і тим самим фактично вона підірвала свій рейтинг. Або їй довелося б хвалити Порошенко і намагатися зайняти якусь нішу в його оточенні. Але на це вона піти не могла. Ні один, ні другий варіант для неї не були прийнятними, тому вона зробила таку технологічну виправдану паузу. Тоді в народі почали говорити: “? А де ж Тимошенко”. Тоді знову почав рости в суспільстві, незадоволеному результатом дій нинішнього президента попит на Тимошенко. Тоді знову почали, в принципі, прислухатися до Тимошенко. Зараз будь-яке слово, яке вона скаже, буде сприйнято досить серйозно, і в основному в тому середовищі, яка раніше була електоратом Тимошенко, і яке на минулих президентських виборах стало (електоратом – Ред.) Порошенко. Вона може тепер забрати назад собі ті “хабарі”, які пішли до Порошенка під час виборчої компанії в травні нинішнього року. Важливий момент – у Тимошенко завжди було електоральне ядро, якого немає у Порошенка. У Порошенка є хвиля, яка його винесла наверх. Але хвиля завжди йде на спад. А у Тимошенко, хоч воно невелике, але все-таки є своє електоральне ядро, і вона буде це ядро нарощувати за рахунок тих, хто розчарувався в Порошенко.

Джерело

 

 

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...