“Зараз де-факто триває українсько-російська війна за незалежність України”, – в Івано-Франківську відбувся українсько-польський діалог.

В Івано-Франківську відбулося засідання Галицького дискусійного клубу. Йшлося про діалог між нашими країнами та про спробу ламання стереотипів, які досі існують між українцями та...

В Івано-Франківську відбулося засідання Галицького дискусійного клубу. Йшлося про діалог між нашими країнами та про спробу ламання стереотипів, які досі існують між українцями та поляками.

Засідання відбулося в Центрі польської культури да європейського діалогу.

Діалог між Україною та Польщею, заявили під час дискусії, триває давно. Польща одна з перших визнала незалежність України, підтримала суспільні зрушення під час помаранчевої революції. Допомагала на європейському рівні тоді, як інші країни Євросоюзу «зайняли страуси ну позицію», – заявив ректор Прикарпатського університету ім.. В. Стефаника Ігор Цепенда.

Віце-консул РП у Львові Яцек Жур відзначив, що під час революції гідності всі стали свідками творення історії. Були сильні побоювання, що революція захлинеться і стане черговим невдалим поривом українського суспільства, як помаранчева революція. Однак, вважає він, Європа стає свідком народження нової України, народження в Україні власне громадянського суспільства, здатного до самоорганізації. Майдан, то вже історія, а зараз відбуваються речі не менш історично важливі, і більш страшні, ніж Майдан – українсько-російська війна за незалежність України.

Україна і Польща, кажуть учасники клубу, мали досить непрості історичні стосунки. Але варто говорити про те, що це не була тільки історія воєн і поневолення. Саме складному періоду в польській історії за часів династії Габсбургів та міжвоєнної Польщі українці мають завдячувати народженням власної демократії. 

Читайте також до цієї теми: Україна: Революція Гідності

Категорії
Життя
Новини
Loading...