Як у Франківську крадуть номери і що робити власникам автівок

Вийшли зранку з будинку, а ваша автіка, яка ночувала під під’їздом, стоїть без номерів? Зате із запискою-пропозицією викупити свої ж номерні знаки. Виявляється, така ситуація для Франківська...

Вийшли зранку з будинку, а ваша автіка, яка ночувала під під’їздом, стоїть без номерів? Зате із запискою-пропозицією викупити свої ж номерні знаки. Виявляється, така ситуація для Франківська не рідкість. Як вийти з неї з найменшими затратами та які шанси, що зловмисників впіймають?

 

«О сьомій ранку я вийшов у двір і побачив, що на машині, яка ночувала під під’їздом, нема номерів, – розказує франківець Юрій Турко. – Це було 24 квітня, на вулиці Української Дивізії. Як потім стало відомо, тієї ж ночі номери познімали десь з 10 машин. Під щіткою склоочисника була записка: «Якщо хочете вернути номери, дзвоніть…» і номер телефону. Я зразу викликав патрульних. Вони спрацювали дуже добре, шукали так, ніби номери зняли не в мене, а у них, навіть каналізаційні решітки піднімали. На жаль, нічого не знайшли».

Щодо номера, вказаному у записці, чоловік не телефонував, зате, каже, дзвонила дружина сусіда, в якого теж зняли номери. Жінка телефонувала просто з цікавості, бо свої номерні знаки сусід знайшов у кущах.

«Ввечері, коли я вернувся додому, сусід казав, що їй вже самі дзвонять і просять за номери хоча б 200 грн, а зранку ще хотіли 500», – каже Юрій.

А сам він вже зранку був у міськвідділі на Бельведерській, писав заяву. Наступного дня прийшов знову – приніс відео та фото, з камери на будинку, де зафіксовано, як з машин знімають номери. Та виявилося, що воно нікому не треба.

«Прийшов, мене спитали, в якій справі, я кажу – по номерних знаках, заяву писав вчора, приніс відео й фото, – розказує чоловік. – Черговий почав шукати в комп’ютері, ой – щось з базою, пішов до другого компа, потім вернувся. Ця тяганина тривала хвилин 20. Нарешті питає – а з якою метою ви прийшли? Кажу, хочу поговорити зі слідчим, якому писав заяву. Мені відповідають: нема потреби, я вам все поясню – от вам написали довідку, що у вас зняли номери, тепер вам на Юності у сервісний центр, для виготовлення нових».

Нічого не добився, так і пішов. Щодо номерів, то виготовив дублікати. Ситуація у міськвідділі чоловіка, м’яко кажучи, і обурила, і занепокоїла. Що найбільше насторожує – каже, пробивав свої номерні знаки по базі, і вони там не зазначені вкраденими: «От теоретично, а якщо хтось причепить ці номери і зробить ДТП чи ще щось?».

http://report.if.ua/wp-content/uploads/2017/05/Nomery-1-356×200.jpg 356w, http://report.if.ua/wp-content/uploads/2017/05/Nomery-1-711×400.jpg 711w” sizes=”(max-width: 800px) 100vw, 800px”>

«Бізнес із викраденням номерних знаків існував завжди, – говорить прес-секретар патрульної поліції Франківська Микола Гурак. – За українські номери просять десь 200 грн, кажуть переказати на картку або лишити в певному місці. Тоді повідомляють, де ваші номерні знаки, їх насправді не забирають з собою, а ховають десь неподалік. І дуже багато людей на це йде, їм так простіше. Та відколи у місті працюють патрульні, то таких викликів стало значно більше і дуже часто номерні знаки знаходять самі патрульні. Був випадок, коли за одну ніч в одному мікрорайоні викрали дев’ять пар номерів. Люди заявили про вісім, і всі їх патрульні знайшли неподалік. Вже під час роботи до них підійшов чоловік і сказав, що в нього теж вкрали номери, але він уже заплатив за них 200 грн».

Що робити, якщо номери не знайшли? В такому разі треба таки писати заяву у міськ­відділі. Там отримати довідку, що номерні знаки зняті, йти у сервісний центр і робити нові – за таким варіантом треба робити і новий техпаспорт, усе разом обійдеться у 700 грн, каже Микола Гурак. Дешевший варіант – зробити дублікати, гривень 200.

«Але заяву треба писати обов’язково, – зауважує Гурак. – Аби людина була убезпечена, якщо ці номерні знаки будуть в орієнтуванні по ДПТ чи чомусь іншому».

Керівник Івано-Франківського відділу поліції Ростислав Прокопчук каже, що такі ситуації з викраденням номерних знаків трапляються час від часу – особливо в оцей весняно-літній період, коли автівок у дворах більшає.

«Десь є такі поодинокі випадки, можливо, у більшості люди й не звертаються, а просто перекидають гроші. Я більш ніж переконаний, що так і є, що люди не звертаються до нас, вважають, що це не є якась така велика проблема, – говорить Прокопчук. – Колись працювали по цій справі, як правило, дзвінки відбуваються з-за меж нашої області, в більшості це є люди, які відбувають покарання в тюрмі. Тут у них є спільники. Десь такі злочинні схеми час від часу й вистрілюють».

Що ж до конкретного випадку, про який ми розповідали на початку – коли у відділку на Бельведерській, за словами потерпілого, в нього чомусь не взяли відео та не внесли номери у базу зниклих – Прокопчук пообіцяв «Репортеру» перевірити й розібратись.

Джерело

Категорії
КРИМІНАЛ
Новини
Loading...