На Франківщині, після обробки поля хімікатами, почала гинути птиця та риба. ВІДЕО

Мешканці Отинії та навколишніх сіл біткаються на орендарів землі. Кажуть, як тільки ті починають обробляти поля хімікатами – жити стає нестерпно – хворіють діти, гинуть...

Мешканці Отинії та навколишніх сіл біткаються на орендарів землі. Кажуть, як тільки ті починають обробляти поля хімікатами – жити стає нестерпно – хворіють діти, гинуть риба та птиця, втікають бджоли. 

Люди не раз кликали сільськогосподарських підприємців до діалогу, однак безрезультатно. І ось, нарешті, спільна зустріч відбулася. Місцеві кажуть, знаходять десятки мертвих птахів, у водоймах гине риба, а воду із криниць вже й пити бояться. Та і це ще не все, переконують отинійці, кажуть саме техніка підприємства знищила дорогу та руйнує газову трубу. Щоб висловити своє невдоволення та дізнатися чим же скроплюють поля, місцеві кликали керівників підприємства «Оскар» уже не один раз, та ті так і не з’являлися. Ба більше, люди приходили до них, щоб дізнатися назву шкідливої речовини і взяти її на аналіз та у відповідь – тільки супротив та нецензурна лексика від охоронців.

Підприємство «Оскар» орендує у в Отинії та довкола понад 500 га землі, вирощують ріпак та зернові культури, розповідає селищний голова Володимир Кінащук. Представники фірми «Оскар» обурення людей не розуміють, кажуть дотримуються усіх норм при використанні хімікатів. Переконують, поля скроплюють безпечним препаратом «Біскайя», – розповідає головний агроном орендарів Ігор Івашків. Мирослава Вахняк, провідний фахівець фітосанітарної служби на Коломийщині каже, справді, препарат «Біскайя» сертифікований, безпечний та дозволений в Україні. Однак, поля ним можна обробляти тільки вночі, чи при похмурій безвітряній погоді вдень, при температурі не вище як 20 градусів.

Про усі кроки своєї роботи фірма «Оскар» повинна перед ними звітувати, однак цього не робить. Василь Хома, представник місцевого управління Держпродспоживслужби каже, щоб довести, що саме через скроплення полів фірмою «Оскар» гине птиця, риба та бджоли, місцевим потрібно мертвих тварини відправляти на аналіз.

І отинійці, і представники фірми «Оскар», місцеве керівництво та спеціальна комісія з району пообіцяли ще раз зустрітися наприкінці травня, щоб детально вивчити ситуацію. Якщо ж з’ясують, що орендарі справді порушують норми обробляння землі, обіцяють звертатися до поліціянтів та прокуратури. Ну а поки керівництво тільки думає як вирішити проблему, місцеві витрачають гроші на лікування.

Детальніше у сюжеті НТК.

 

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...