Як харчують франківських дітей в школах та садочках: бачення активістів і службовців (відео)

Рейди по їдальнях франківських шкіл за участю батьків та активістів – не дивина для Франківська. Які ж результаті таких перевірок? Про бажаний і реальний...

Рейди по їдальнях франківських шкіл за участю батьків та активістів – не дивина для Франківська. Які ж результаті таких перевірок?

Про бажаний і реальний стан справ із харчуванням дошкільнят і школярів в студії «Про головне в деталях» говорили Мар’яна Вершиніна, голова ГО «Мами Прикарпаття» та Світлана Бойчук, головний спеціаліст міського Департаменту освіти та науки, пишуть Франківчани з посиланням на Версії.

«Кілька років поспіль ми здійснюємо перевірки. Ці «походи» ініціювали батьки, які хвилювались за здоров’я своїх дітей, за харчування і продукти, які потрапляють на їхній стіл», – зауважила Мар’яна Вершиніна.

Голова ГО «Мами Прикарпаття» відмітила, що до таких перевірок стараються залучити і спеціалістів, які можуть провести фахове дослідження. Цьогоріч це були представники місцевої санстанції.

Під час таких рейдів громадські активісти на кухню навчальних закладів не заходять.

«Ми приходимо, як будь-який пересічний громадянин і мешканець нашого міста, і маємо право придбати сніданок чи обід за власні кошти, – розповіла Мар’яна Вершиніна. – Ми його купляємо, пробуємо на смак і одну з порцій беремо на дослідження».

Також цьогоріч до таких перевірок долучились батьки майбутніх першокласників, які визначались з вибором школи, і якість харчування була одним з важливих критеріїв цього вибору.

«Ми не є фахівцями, тому наші висновки можуть бути суб’єктивними, – відмітила голова громадської організації. – Скажімо, прийшла група дітей на перерві поїсти. І ми оцінку робимо таку: скільки їжі залишилось на тарілках після того, які діти поїли. Якщо це 80%, то варто задуматись, наскільки смачне і якісне це харчування».

Представник Департаменту освіти відмітила, що в них є певні вимоги до людей, які постачають гаряче харчування та працюють у харчоблоці.

«Вони мають бути господинями, як у рідному домі. Щодо харчування в закладах освіти, то основне завдання – щоб їжа була свіжоприготовлена, мала гарні смакові якості, а треті страви були вітамінізовані», – розповіла Світлана Бойчук

Тому на початку року було організовано масову перевірку всіх закладів освіти з питань організації харчування.

«В нас не було зафіксовано жодного випадку харчового отруєння», – повідомила головний спеціаліст міського Департаменту освіти та науки.

Категорії
Новини
Новини
Loading...