Івано-Франківщина увійшла в десятку областей з реалізації програми «Доступні ліки»

Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик із робочим візитом відвідав Прикарпаття. Своє перебування високопосадовець пояснив реалізацією ініціативи Уряду, програми «Доступні ліки», яка є...

Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик із робочим візитом відвідав Прикарпаття. Своє перебування високопосадовець пояснив реалізацією ініціативи Уряду, програми «Доступні ліки», яка є одним з чотирьох напрямків реформи, запланованої Міністерством охорони здоров’я України.

Роман Ілик зазначив, що дана програма належить до кращих практик, які є у країнах Східної Європи і до яких повинна наблизитись система охорони здоров’я України. За його словами, сьогодні 9 з 10 хворих в Україні купують ліки за власні кошти, в той же час купівельна спроможність населення залишається низькою. Урядовий проект гарантує громадянам доступ до життєво необхідних лікарських засобів.

Урядом передбачено півмільярда гривень на реалізацію програми «Доступні ліки» по трьох нозологіях, найбільше поширених в Україні (серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма).Уже в перші тижні впровадження програми в Україні з’явились обнадійливі результати: кількість споживання ліків, які є в проекті, зросла у 2,5 рази, ціни на лікарські засоби з переліку програми реімбурсації знизились на 87 %.

«За два роки ми очікуємо побачити позитивну динаміку, бо проект спрямований на те, щоб хворі отримували безкоштовні ліки, уникали інвалідності, знизились показники захворюваності і смертності», – наголосив Роман Ілик.

Щодо Івано-Франківщини, то область посіла 10-те місце в рейтингу за підсумками реалізації програми. Нею скористалися понад 25 тисяч прикарпатців, разом з тим середній чек відшкодування на одного пацієнта складає приблизно 35 гривень. Заступник міністра охорони здоров’я України акцентував на суті проекту: лікар виписує рецепт за діючою речовиною, на яку хворому пропонують перелік кількох лікарських засобів.

Він також відповів на запитання журналістів, що стосувалися якості та виробників лікарських засобів, проведення вакцинації в Україні, перспектив розширення переліку хвороб у програмі «Достіпні ліки». Щодо останнього, сьогодні розглядається можливість введення до переліку лікарських засобів для онкологічних, алергічних захворювань,окремих дитячих хвороб.

Категорії
Життя
Новини
Loading...