На Прикарпатті руйнуються храми занесені до національного реєстру пам’яток архітектури

Церкви на Рогатинщині ще декілька років тому занесли до національного реєстру пам’яток архітектури. Сьогодні вони розсипаються. Намурований храм-лицар, що в селі Чесники, повільно руйнується...

Церкви на Рогатинщині ще декілька років тому занесли до національного реєстру пам’яток архітектури. Сьогодні вони розсипаються.

Намурований храм-лицар, що в селі Чесники, повільно руйнується і про його збереження турбуються лише місцеві, інформує УПП.

Чесники – найдревніше село Рогатинщини. Унікальна у своєму роді церква Миколая, або як її ще називають, храм-лицар потребує негайної реконструкції. У давнину його мури рятували від ворогів.

Отець Володимир Гривнак вважає, що втрачати таку святиню – то гріх, також додає що таких церков в Україні є дуже мала кількість. Остання реконструкція була в 2008 році і вона коштувала 2 мільйони гривень, при цьому при реставрації не зуміли зберегти автентичність церкви, в результаті чого вона значно «посучаснішіла».

Але в середині храму залишили руїну – іконостас розсипається. Мешканці села Чесники стараються самотужки підтримувати стан в належному стані – зокрема вони вичистили стіни та прибрали сміття зсередини. Але зберегти архітектурну пам’ятку від руйнації може тільки влада. Мешканка Чесників, Марія Шеремета згадує, що давніше всередині храм-лицар мав багато акуратно виконаних ікон, та зсередини виглядав значно краще, ніж тепер, де стоїть руїна.

Поки-що на Прикарпатті наявна маса історичних пам’яток, які необхідні рятувати. Для жителів Чесників втрата церкви буде дуже болючої, оскільки храм віддавна користується пошаною у місцевих, а також мав оборонне значення для населеного пункту. Щоб храм у Чесниках зберігся варто достукатись до влади і вибороти заслужене право берегти свою культурну спадщину.

Категорії
Новини
Новини
Loading...