Прикарпатські школи та дитсадки перевірять на вміст радону

Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України розпочинає проведення моніторингових вимірювань радону в контрольних закладах – дошкільні та шкільні заклади освіти Івано-Франківської області. Радон –...
Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України розпочинає проведення моніторингових вимірювань радону в контрольних закладах – дошкільні та шкільні заклади освіти Івано-Франківської області.

Радон – радіоактивний газ, який утворюється при природному розпаді урану, що міститься майже в усіх типах ґрунту. Зазвичай радон потрапляє до оселі, підіймаючись через землю нагору крізь тріщини та інші дефекти у фундаменті будівлі. У деяких будинках радон може також виділятися з будівельних матеріалів. 

Перевищення радону фіксується приблизно в одному із п’ятнадцяти будинків. Підвищений рівень цього газу, як правило, спостерігається не скрізь, а в окремих районах, кожний будинок в такому районі може мати проблему. Єдиний шлях убезпечити себе – перевірити свою будівлю на вміст радону.

Перевищення радону може спостерігатися не тільки в житлових будинках, а ще в  школах та дошкільних закладах.

На території України існують виходи скелястих порід, збагачених ураном і торієм. Такі райони є в Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Кіровоградській та інших областях України (на малюнку), тут проходить область Українського кристалічного масиву, і вихід радону з грунту значно більший. З точки зору геології 40% території України є радононебезпечними.

Науковці вважають, що вірогідність захворіти на рак, перебуваючи під впливом радону вища, ніж від впливу інших канцерогенних речовин.

Як діє радон на організм людини?

Газ радон розпадається на радіоактивні частинки, які проникають у легені людини під час дихання. В легенях відбувається подальше руйнування цих частинок та виділення спалахів енергії. Саме ці спалахи енергії пошкоджують легеневу тканину та можуть призвести до онкологічних захворювань. Проте, не в кожного, хто знаходиться під дією радону, розвивається рак, а кількість часу між впливом радону і нападом хвороби може вимірюватись у роках.

Діти, на думку вчених, знаходяться під більшою загрозою, ніж дорослі, від деяких типів онкологічних захворювань, спричинених радіацією.

За матеріалами ДУ “Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України”

Категорії
Новини
Новини
Loading...