В Косівському музеї відкрилась унікальна виставка вуставок гуцульських сорочок

У Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини відкрилася унікальна виставка «Візерунки долі», де експонуються близько 100 вуставок старовинних гуцульських сорочок. Всі зібрані вишивки створені...

У Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини відкрилася унікальна виставка «Візерунки долі», де експонуються близько 100 вуставок старовинних гуцульських сорочок.

Всі зібрані вишивки створені у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Візерунки старовинних вуставок не зазнали впливу сучасних «модних віяннь»– саме такі, якими їх створювали наші прабабусі на основі тисячолітніх традицій. 

Світлина від Вікторії Яремин.

Ці зразки – частина величезної колекції вуставок, яку у 50-х роках зібрав художник, професор та етнограф Євген Сагайдачний разом з дружиною.

“Євген Сагайдачний близько п’ятнадцяти років присвятив дослідженню Гуцульщини. Не раз, під час мандрівок-експедицій гірськими селами, подружжя натрапляло на зношені, знищені часом вишиті сорочки, що гуцули використовували в господарських потребах. Вуставки з таких сорочок поповнювали колекцію старожитностей Сагайдачних”, – говорить завідувач Косівського музею  Вікторія Яремин.

Світлина від Вікторії Яремин.

Світлина від Вікторії Яремин.

Світлина від Вікторії Яремин.

 

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...