Євген Баран: Книжки – се як українське небо. Ріжні звізди і ріжні уподобання

Літературний критик, кандидат філологічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баранрозповів про свої літературні уподобання. В інтерв’ю літературному порталу Буквоїд Євген...

Літературний критик, кандидат філологічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баранрозповів про свої літературні уподобання.

В інтерв’ю літературному порталу Буквоїд Євген Баран розповів що зараз читає, планує прочитати і що рекомендує прочитати.

Серед творів які читає, Євген Баран назвав: «Автобіографію Аліції Б. Токляс» Гертруди Стайн (польською, у двох томах), Т. Малярчук «Забуття», есеїстику Слапчука «Чумацький шлях і його обочини», письменників Богдана Дячишина і  Андрія Содомору оригінальну творчість і переклади.

Читаю тепер небагато. Але читаю те, що хочу прочитати. Сподобався том «Муза і чин Остапа Луцького» (видавництво «Смолоскип»). Ніяк не підійду до Феодосія Рогового. Але часто перелистую. Читаю багато і ріжного. Не читаю Винничука. Жартую”, – сказав літературознавець.

Письменник не рекомендує творів які варто прочитати бо вважає, що кожен має сам знайти свій Чумацький шлях.

“Рекомендувати не буду. Книжки – се як українське небо. Ріжні звізди і ріжні уподобання. Шукайте свій Чумацький шлях. Гадаю, знайдете. Не знайдете, читайте. Може якраз відкриється брама у потрібний час і у потрібному місці”, – зауважив Євген Баран.

Серед книжок які припадають пилом і чекають доки критик візьметься за них, назвав Наталку Маслову «Про таїну воплоченого слова: Світ тексту» (видання 2011 року в 2-х томах), Горакового «Стефаника» у 3-х томах, Григорія Хомишина «Два Царства».

 “Планую читати те, що мені відкриває людський простір, а не закриває його“,  – сказав літературний критик.

Категорії
ІНТЕРВ'Ю
Новини
Loading...